Θέσεις θηλασμού: στάσεις για να θηλάσετε

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές στάσεις θηλασμού, συνεπώς κάθε μητέρα μπορεί να προσφέρει το στήθος της και το βρέφος να θηλάζει στη στάση που τους βολεύει καλύτερα.

Ο θηλασμός ως φυσική λειτουργία δεν μπορεί να διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Συνεπώς η μητέρα προσφέρει τον μαστό της και το βρέφος θηλάζει στην στάση που τους βολεύουν καλύτερα.

Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε μερικές βασικές αρχές που βοηθούν την μητέρα και το βρέφος να επιτύχουν έναν αποτελεσματικό και άνετο μητρικό θηλασμό και οι οποίες εφαρμόζονται σε οποιαδήποτε στάση.

Εφόσον η μητέρα εξασφαλίσει τη δική της άνετη στάση, τοποθετεί το βρέφος στο στήθος με τρόπο που το σώμα του να είναι γυρισμένο προς το σώμα της, ώστε να κοιτάζονται, δηλαδή «κοιλιά με κοιλιά». Έπειτα υποστηρίζει τον αυχένα του βρέφους με το χέρι της και δεν ξεχνά να κατευθύνει το νεογνό προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό. Φροντίζουμε να κρατάμε το στήθος μας και τα δάχτυλά μας να σχηματίζουν το γράμμα C, δηλαδή ο αντίχειρας τοποθετείται πάνω από τη θηλαία άλω και τα υπόλοιπα 4 δάχτυλα στο κάτω μέρος του μαστού. Ακόμη, απαραίτητη είναι η ύπαρξη υποστήριξης κάτω από τα χέρια και το σώμα του μωρού. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση αρκετών απλών μαξιλαριών ή ειδικής μαξιλάρας θηλασμού.

Τοποθετούμε τη θηλή μας απέναντι από τη μύτη του μωρού μας ώστε το μωρό να ανοίξει διάπλατα το στόμα του, να το ωθήσουμε προς το στήθος μας και να επιτύχουμε σωστή πρόσφυση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν το μωρό έχει πιάσει όχι μόνο τη θηλή αλλά και ολόκληρη ή μεγάλος μέρος της θηλαίας άλω, τα χείλη του είναι ανεστραμμένα προς τα έξω και το πηγούνι πατάει καλά πάνω στο στήθος. Ο θηλασμός είναι ρυθμικός και δεν πονάει.

Θέσεις θηλασμού_smallΠροτεινόμενες θέσεις θηλασμού:

  • Θέση Αγκαλιάς (Cradle hold)

cradle_small

Στη θέση αυτή, το κεφάλι και το σώμα του βρέφους υποστηρίζεται από το μπράτσο της μητέρας του.

  • Θέση Αντίστροφης Αγκαλιάς (Cross Cradle hold)

cross cradle hold_small

Προτείνεται για πρωτότοκες, μητέρες, διότι η μητέρα καθοδηγεί το βρέφος προς τη θηλή, πιάνοντάς το από τον αυχένα.

  •   Ξαπλωτή θέση (Side-lying hold)

side-lying_small

Η μητέρα ξαπλώνει στο πλάι και το ίδιο και το βρέφος. Ιδιαίτερα ξεκούραστη στάση και ασφαλής.

  • Θέση rugby

football_small

Θέση κατάλληλη για μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική ή έχουν πολύ μεγάλο στήθος. Το μωρό τοποθετείται κάτω από τον βραχίονα της μητέρας και το κεφάλι του κρατείται από τη μητέρα θυμίζοντας το χαρακτηριστικό κράτημα μιας μπάλας rugby.

Ο θηλασμός του μωρού αν και θεωρητικά είναι ένα γεγονός φυσικό, στην πραγματικότητα γεννάει χιλιάδες ερωτήματα κυρίως στις νέες μανούλες. Σημαντικό εφόδιο για τον επιτυχημένο θηλασμό του μωρού σας είναι η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση με τα μαθήματα θηλασμού έτσι ώστε να μειωθούν οι φόβοι και οι ανησυχίες στις νέες μαμάδες.