Τι χρειάζεται ένα αγόρι στην εφηβεία από τους γονείς του

Στη διάρκεια της εφηβείας το αγόρι διαμορφώνει τη δική του ταυτότητα, ώστε να μπορέσει, αυτόνομος πια, να απομακρυνθεί από την οικογένεια. Είναι, όμως, σημαντικό να διατηρήσει μια ζεστή και εποικοδομητική σχέση με την οικογένεια, πράγμα το οποίο οφείλουν να καλλιεργήσουν οι γονείς.

Το μικρό αγοράκι σας μπαίνει στην εφηβεία και μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε ένα νέο άνδρα. Πέρα από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του, ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα, μεταβολή του τόνου της φωνής του, κ.λπ., οι έφηβοι αρχίζουν να διαμορφώνουν άποψη για τον κόσμο γύρω τους, να αντιτίθενται στους γονείς και τους κανόνες, να γίνονται αγενείς, να ενδιαφέρονται για τα κορίτσια, να ανησυχούν για την εμφάνισή τους, να νιώθουν ανασφάλεια, να θέλουν το χώρο τους.

Τα αγόρια στη διάρκεια της εφηβείας αισθάνονται σαν ενήλικες και προσπαθούν να αποδείξουν μπορούν να βρουν λύσεις, ότι δεν χρειάζονται βοήθεια, ότι είναι ανεξάρτητοι. Θέλουν πολύ να μεγαλώσουν, ταυτόχρονα όμως, φοβούνται τις αλλαγές που βιώνουν.

Κατανοήστε ότι σε αυτή τη φάση ο γιος σας δοκιμάζει το ρόλο ενός ενήλικα, αλλά ακόμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν. Σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του, ένας νέος άνδρας χρειάζεται να έχει κοντά του τους γονείς του. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

Φροντίστε να είστε εκεί κάθε φορά που έχει ανάγκη να μιλήσει, ακούγοντας προσεκτικά και δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για όσα έχει να πει. Συζητήστε οτιδήποτε τον απασχολεί, ακόμη κι αν κάτι σας κάνει να νιώθετε άβολα ή το θεωρείτε ανούσιο, χωρίς να του κάνετε κριτική. Είναι σημαντικό να νιώσει ο γιος σας ότι μπορεί να έρθει σε εσάς. Προσπαθήστε να είστε φίλοι με το γιο σας, ώστε να μοιράζεται μαζί σας κάθε τι που τον απασχολεί και να σας εμπιστεύεται σε κάθε δύσκολη στιγμή.
 Φωτογραφία από τον χρήστη Julia M Cameron στο Pexels
Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται την καθοδήγησή σας. Παρόλο που του αρέσει να λέει και να φέρεται σαν να μην έχει καμία ανάγκη, στην πραγματικότητα είναι σημαντικό για τον έφηβο να έχει ένα πλαίσιο αξιών για να μη χαθεί στα τόσα πρότυπα και να διαμορφώσει τις δικές του αξίες.

Χρειάζεται να έχει όρια, και ας είναι στην εφηβεία, όπως και όλα τα παιδιά σε κάθε ηλικία. Πείτε του ξεκάθαρα τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Ορίστε σαφείς κανόνες και τονίστε τις συνέπειες μη εφαρμογής τους. Μπορεί να αμφισβητήσει τους κανόνες, αλλά κατά βάθος αισθάνεται ασφάλεια όταν ξέρει ότι υπάρχουν. Ωστόσο, αποφύγετε απαγορεύσεις και τιμωρίες, που ασκούν πίεση στο νεαρό άνδρα. Επίσης, η επιβολή απόψεων μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση και επιθετική συμπεριφορά.

Δώστε στον έφηβο γιο σας ελευθερία να κινηθεί αυτόνομα και να ανεξαρτητοποιηθεί, μέσα στα όρια που προαναφέραμε. Ενθαρρύνετέ τον να δοκιμάσει νέα πράγματα, όπως κάνατε κι εσείς στην ηλικία του, μέσα σε ασφαλή πλαίσια. Τονίστε, ωστόσο, τη διαφορά μεταξύ ελευθερίας και ανευθυνότητας. Θα πρέπει να του κάνετε ξεκάθαρο ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά από μέρους του, θα σημαίνει περιορισμό των ελευθεριών του.

Δώστε του μια ζεστή αγκαλιά. Ακόμη κι αν σας λέει ότι δεν θέλει φιλιά και αγκαλιές, είναι σημαντικό για έναν έφηβο να νιώθει την τρυφερότητα και την αγάπη των γονιών του. Μία αγκαλιά που και που θα σας φέρνει πάντα πιο κοντά.