Τι χρειάζεται ένας γιος από τον πατέρα του

Η σχέση πατέρα-γιου είναι μια σχέση μοναδική. Καθώς το αγόρι μεγαλώνει, θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα το επηρεάσουν και θα συμβάλλουν στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ο πατέρας, όμως, αποτελεί το μεγαλύτερο πρότυπο για ένα γιο.

Είναι αυτός που λειτουργεί ως ρυθμιστής ορίων, συμπεριφορών και ο ρόλος του είναι ουσιαστικός για την ποιότητα της σχέσης τους. Η πατρότητα απαιτεί μια συνεχή και καθημερινή προσπάθεια που βασίζεται στη φυσική παρουσία, στην ενεργητική συμμετοχή και στο πηγαίο ενδιαφέρον.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, ο γιος σας από εσάς;

Να δείχνετε την αγάπη σας για τη μητέρα του
Όταν εκφράζετε την αγάπη σας στη σύζυγό σας, του δείχνετε πώς να συμπεριφέρεται στη μητέρα του, στις αδελφές του, αλλά και σε όλες τις γυναίκες που θα συναντήσει στη ζωή του. Αυτό το παράδειγμα θα αποτελέσει τη βάση για τις σχέσεις που θα έχει αργότερα στη ζωή του με το άλλο φύλο. Αν είστε διαζευγμένος, και η σχέση με την πρώην σύζυγό σας είναι δύσκολη, προσπαθήστε να φέρεστε στη μητέρα του παιδιού σας με σεβασμό.

Να είστε παρών
Στην προσπάθειά σας να είστε συνεπείς σε όλους τους ρόλους που έχετε αναλάβει, υπάρχει ενδεχόμενο να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στο γιο σας. Εκείνος, όμως, έχει ανάγκη να είστε παρών για να τον συμβουλεύετε, να κάνετε μαζί δραστηριότητες, να είστε εκεί στην εκπαίδευσή του και σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η παρουσία σας θα του δώσει την υποστήριξη που χρειάζεται.
Τι χρειάζεται ένας γιος από τον πατέρα του

Να σας δει και να αποτυγχάνετε
Η αποτυχία αποτελεί τον καλύτερο δάσκαλο και η αποτυχία κάποιου άλλου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις. Όταν ο γιος σας, σας βλέπει να αποτυγχάνετε σε κάτι, καταλαβαίνει ότι επιτρέπεται να κάνει κανείς λάθη και ότι μέσα από αυτά παίρνουμε σημαντικά μαθήματα. Ένα αγόρι που δεν φοβάται να κάνει λάθη, θα γίνει ένας άνδρας που θα μπορεί να αποδέχεται και να κατακτά τις αλλαγές και τις προκλήσεις.

Να βλέπει τον ηγετικό χαρακτήρα σας
Μπορεί στη δουλειά σας να είστε εργοδότης στη δουλειά, μπορεί και όχι. Μπορεί να έχετε μία σημαντική θέση στην κοινωνία, μπορεί και όχι. Αλλά σίγουρα είστε ο αρχηγός της οικογένειάς σας. Ο γιος σας έχει ανάγκη να βλέπει ότι είστε ο ηγέτης του σπιτιού, αλλά με ένα τρόπο που να «υπηρετεί» την οικογένεια. Έτσι, κατανοεί καλύτερα την ηγεσία και θα είναι σε θέση να ηγηθεί αποτελεσματικότερα έναντι των συνομηλίκων του. Μεγαλώνοντας, θα μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην οικογένειά του, στη δουλειά του, στη ζωή του γενικότερα.

Την αγάπη σας ανεξάρτητα από τις επιλογές του
Ανεξάρτητα από τις επιλογές που κάνει ο γιος σας, ακόμη κι αν αυτές είναι λάθος ή η πορεία του στη ζωή του είναι διαφορετική από εκείνη που εσείς θα θέλατε, χρειάζεται να νιώθει την αγάπη σας. Η αγάπη και η καθοδήγησή σας θα δημιουργήσουν την εμπιστοσύνη και την αποδοχή που είναι απαραίτητες για τη σχέση σας, αλλά και θα τον βοηθήσουν να χτίσει την αυτοεκτίμησή του.

Την επιβεβαίωσή σας
«Σε αγαπάω γιε μου», «Είμαι περήφανος για σένα, γιε μου», «Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις, γιε μου», είναι φράσεις που κάθε γιος έχει ανάγκη να ακούει από τον πατέρα του. Ο γιος σας χρειάζεται να τον ενθαρρύνεται και να του δίνετε την ώθηση που χρειάζεται.