Τι χρειάζεται να έχει ένα βρεφικό δωμάτιο

Πλησιάζει ο καιρός που θα υποδεχθείτε το μωράκι σας και θέλετε όλα να είναι έτοιμα πριν τον ερχομό του. Το βρεφικό δωμάτιο, ο πιο προσωπικός χώρος που θα φιλοξενήσει το βρέφος, είναι το πρώτο που πρέπει να ετοιμάσετε.

Εκεί το μωράκι σας θα περνάει τον περισσότερο χρόνο, όχι μόνο στους πρώτους μήνες της ζωής του, αλλά και όσο μεγαλώνει, επομένως το δωμάτιο θα πρέπει να είναι φωτεινό, τακτοποιημένο, να αερίζεται σωστά και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού.

Διακόσμηση: προτιμήστε χαρούμενα χρώματα στους τοίχους. Προμηθευτείτε μεγάλα κουτιά αποθήκευσης για τα παιχνίδια του παιδιού, ώστε όταν αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει στη συνέχεια, να μην σκοντάφτει στα σκορπισμένα αντικείμενα. Φροντίστε να υπάρχει ένας χαμηλός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίκνο: αποτελεί το πρώτο στάδιο για χρήση τους πρώτους έξι μήνες. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να διαθέσετε χρήματα για τόσο μικρό διάστημα, μπορείτε να πάρετε από την αρχή μία κούνια.

Κούνια: είναι το δεύτερο στάδιο για χρήση μέχρι 3 χρονών. Τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται σε κούνια με σκληρό και σταθερό στρώμα που πληροί τις προδιαγραφές της Επιτροπής Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC). Το στρώμα πρέπει να καλύπτεται από λεπτό σεντόνι καλά προσαρμοσμένο στο συγκεκριμένο στρώμα. Καλύμματα που καλύπτουν τα πλαϊνά της κούνιας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, διότι έχουν ενοχοποιηθεί ως παράγοντες θανάτων από ασφυξία, ενσφήνωση και στραγγαλισμό.
βρεφικο δωματιο
Βρεφικό κρεβατάκι: προσέξτε τα προστατευτικά κάγκελα του κρεβατιού να έχουν κενό λιγότερο από 6 εκ. Τα περισσότερα κρεβατάκια μπορούν να μετατραπούν σε παιδικά, οπότε χρησιμοποιούνται μέχρι περίπου τα 7-8 χρόνια. Διαλέξτε ένα στρώμα που να είναι σκληρό, κατά προτίμηση από τζίβα ή κοκοφοίνικα και προσαρμοσμένο ακριβώς στις διαστάσεις του κρεβατιού.

Βρεφικό ριλάξ: βοηθούν το μωρό να χαλαρώνει, είναι ασφαλή, αναπαυτικά και συχνά εξοπλισμένα με παιχνίδια που απασχολούν το μωρό.

Βρεφικό μαξιλάρι: βοηθάει ώστε το μωράκι σας να κοιμάται άνετα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στήριξη στο κεφάλι και τον αυχένα του, μειώνοντας την πιθανότητα του συνδρόμου επίπεδου κεφαλιού (πλαγιοκεφαλία).

Λευκά είδη: προμηθευτείτε ένα σετ σεντονάκια και σελτεδάκια (αδιάβροχο κάλυμμα που προστατεύει τις επιφάνειες από την υγρασία). Για να σκεπάζετε το μωρό σας επιλέξτε λινά και βαμβακερά σκεπάσματα, ενώ για το χειμώνα μια ελαφριά μάλλινη κουβερτούλα.

Συρταριέρα-αλλαξιέρα: εκεί ακουμπάτε το μωρό για να του αλλάξετε πάνα, να το ντύσετε/ξεντύσετε, παίρνοντας ταυτόχρονα από τα συρτάρια πάνες, μωρομάντηλα, ρουχαλάκια, κλπ.

Σύστημα ενδοεπικοινωνίας: συσκευή παρακολούθησης του μωρού όταν βρίσκεται μακριά από την άμεση επίβλεψή σας.

Tips

  • Το κρεβάτι στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από το παράθυρο και το καλοριφέρ και απέναντι από την πόρτα, ώστε να έχετε συνεχώς οπτική επαφή.
  • Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να κυμαίνεται στους 18ο-20ο C το καλοκαίρι και 20ο-22ο C το χειμώνα.
  • Μαλακά υλικά ή αντικείμενα, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες, παπλώματα, χοντρά-φαρδιά κλινοσκεπάσματα, χνουδωτά ή παραγεμισμένα παιχνίδια, δεν πρέπει να τοποθετούνται στο περιβάλλον ύπνου του βρέφους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασφυξίας, ενσφήνωσης και SIDS.