Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας γαβγίζει υπερβολικά

Photo credits: freepik.com  
Λατρεύετε το σκυλάκι σας, αλλά σας ενοχλεί το γεγονός ότι γαβγίζει με το παραμικρό; Το γάβγισμα είναι μια πολύ φυσιολογική συνήθεια για τους περισσότερους σκύλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ανέχεστε στην υπερβολή του. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μπορέσετε να ηρεμήσετε το σκύλο σας.

Γιατί γαβγίζουν οι σκύλοι;
Αρχικά καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι σκύλοι γαβγίζουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους, που όλοι σχετίζονται με την ανάγκη τους για επικοινωνία. Δηλαδή, ένας σκύλος μπορεί να γαβγίζει επειδή θέλει να παίξει, πεινάει, χαίρεται που θα βγει βόλτα, επειδή λείπετε από το σπίτι, ακούει θόρυβο ή βλέπει κάποιο άλλο ζώο, δεν θέλει να τον πλησιάσετε, για να σας προειδοποιήσει για κάτι ύποπτο.

Εντοπίστε τον λόγο του γαβγίσματος 
Κατανοώντας για ποιο λόγο φωνάζει ο σκύλος σας, θα μπορέσετε να τον ηρεμήσετε πιο εύκολα. Αν π.χ. γαβγίζει όταν κοιτάζει έξω απ’ το παράθυρο, περιορίστε του τη θέα. Αν γαβγίζει σε ήχους που δεν αναγνωρίζει, καλύψτε τους ήχους αυτούς με μουσική ή την τηλεόραση. Αν ο σκύλος σας φωνάζει λόγω άγχους αποχωρισμού, ζητήστε βοήθεια από εκπαιδευτή/τρια, ή ειδικό στη συμπεριφορά των σκύλων. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά, διότι ένας κουρασμένος σκύλος είναι πιο απίθανο να φωνάζει επειδή βαριέται.

Αγνοήστε το γάβγισμα
Αντί να επιχειρήσετε να σταματήσετε τον σκύλο σας όταν γαβγίζει, προτιμήστε να τον αγνοήσετε. Αν γαβγίζει ζητώντας προσοχή και αντιδράσετε, του δίνετε ακριβώς αυτό που ζητάει, μαθαίνοντάς του, ότι γαβγίζοντας παίρνει αυτό που θέλει. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται να αγνοήσετε το γάβγισμα και, αφού σταματήσει, να περάσουν πέντε δευτερόλεπτα ησυχίας πριν τον επιβραβεύσετε με μια λιχουδιά, έτσι ώστε να συνδυάσει τη στιγμή που σωπαίνει με κάτι θετικό.

Εκπαιδεύστε τον να σταματά
Αν καταφέρετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο να γαβγίζει όταν του λέτε “μίλα”, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε και να σιωπά όταν του λέτε “ησυχία”. Την επόμενη φορά που θα γαβγίσει ο σκύλος σας, πείτε του “μίλα” όσο το κάνει. Αφού μάθει να ακολουθεί αυτή την εντολή, βρείτε μια στιγμή που θα έχει την προσοχή του στραμμένη σ’ εσάς και πείτε του να μιλήσει. Κρατήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του και πείτε του “ησυχία”. Όταν σταματήσει για να τη μυρίσει, επιβραβεύστε τον ώστε να συνδυάσει την εντολή με την ησυχία και τη λιχουδιά. Ξεκινήστε εξασκώντας τη συγκεκριμένη εντολή σε ήσυχο περιβάλλον και στη συνέχεια σε περιπτώσεις με περισσότερα ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα όταν γαβγίζει επειδή κάποιος χτύπησε την πόρτα.

Πηγή: topetmou.gr 

Ένα άρθρο για: