Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νεογέννητο μωρό σας το καλοκαίρι

Oι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσουν τον εύθραυστο οργανισμό του νεογέννητου μωρού σας. Αν, λοιπόν, το μωρό σας διανύει τώρα τους πρώτους μήνες ζωής του, καλό είναι να ακολουθείτε κάποιες βασικές οδηγίες για να διασφαλίσετε την καλή υγεία του τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

  • Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για κάθε οργανισμό. Το νεογέννητο μωρό σας, που θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση των έξι μηνών, δεν χρειάζεται άλλα πρόσθετα υγρά (χαμομήλι, νερό). Μπορεί, όμως, να χρειαστεί περισσότερα γεύματα σε συνθήκες καύσωνα.
  • Ελέγχετε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος όπου βρίσκεται το νεογέννητο μωρό σας. Φροντίστε να κυμαίνεται γύρω στους 25ο C και να είναι σταθερή στους διάφορους χώρους του σπιτιού. Αν το μωρό ζεσταίνεται, θα το δείτε ιδρωμένο κυρίως στον αυχένα του, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματός του. Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, φροντίστε να κάνετε τακτικά συντήρηση και να πλένετε τα φίλτρα με νερό. Επίσης, αφήνετε πάντα ένα παράθυρο λίγο ανοικτό για να ανανεώνεται ο αέρας.
  • Προτιμήστε τα ελαφριά, βαμβακερά ρούχα για το μωρό σας. Όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή αφήστε το μόνο με την πάνα του. Κατά το βραδινό του ύπνο, μπορείτε να το σκεπάσετε με ένα ελαφρύ σεντονάκι.
    Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νεογέννητο μωρό σας το καλοκαίρι
  • Αν το μωράκι σας ιδρώνει, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν ερεθισμοί στο ευαίσθητο δερματάκι του. Καλό είναι να πλένετε το μωρό σας συχνά με δροσερό νερό, δίνοντας βάρος στις περιοχές του λαιμού, στις μασχάλες, τους μηρούς, τη βουβωνική περιοχή και στις πτυχές του δέρματος.
  • Για να αποφύγετε τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα, φροντίστε να έχετε κουνουπιέρα στο κρεβατάκι του, σίτες στα παράθυρα και να μην αφήνετε να μαζεύεται νερό σε γλάστρες, κ.λπ. στη βεράντα ή στον κήπο. Υπενθυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται να εφαρμόζουμε εντομοαπωθητικά προϊόντα στο ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου μωρού. Σε εξωτερικούς χώρους, καλύψτε τα άκρα του μωρού σας με ελαφριά βαμβακερά ρούχα που να καλύπτουν τα χεράκια και τα ποδαράκια του.
  • Τα νεογέννητα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ απαγορεύεται να τους βάζουμε αντηλιακό, καθώς το δέρμα τους είναι υπερευαίσθητο. Όταν μετακινήστε προφυλάξτε το μωρό σας από τον ήλιο με ρούχα και καπελάκι και έχετε πάντα ανοιχτή την ομπρέλα του καροτσιού του.
  • Αν αναρωτιέστε πότε μπορεί το μωρό σας να κάνει το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα, η απάντηση των γιατρών είναι από τους 6 μήνες και μετά, πάντα επιλέγοντας μια παραλία όπου το νερό είναι ζεστό (περίπου 30ο C) και καθαρό και με την προϋπόθεση ότι θα προσέξετε ώστε το μωρό σας να μην πιει νερό και να μην εκτεθεί στον ήλιο. Ακόμη και αν το μωράκι σας είναι ακόμη μικρό για βουτιές, αλλά θέλετε να περάσετε λίγες στιγμές χαλάρωσης στην παραλία, φροντίστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί σας όλα τα απαραίτητα.