Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα δόντια του μωρού

Κάθε μωράκι βγάζει δοντάκια με το δικό του ρυθμό, καθώς η οδοντοφυΐα δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη. Συνήθως τα μωράκια βγάζουν τα πρώτα δοντάκια τους στην ηλικία των 6-12 μηνών.

Οι κυριότερες ενδείξεις ότι εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας, είναι ότι τα ούλα του αρχίζουν να πρήζονται, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός του και έχει αρκετή γκρίνια. Σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού, εξανθημάτων, εμετών ή διάρροιας, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του μωρού.

Κι ενώ υπάρχουν πολλά μωρά που δεν σταματούν να παραπονιούνται λόγω αίσθησης πόνου, άλλα δεν φαίνεται να ενοχλούνται. Η ανατολή των δοντιών είναι μία φυσιολογική διαδικασία και η ανακούφιση του μωρού θα πρέπει να γίνεται απλά, χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση.

Πώς θα καταλάβετε ότι βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας; Αν έχει πολλά σάλια, γκρινιάζει, είναι ανήσυχο, μασουλάει το χέρι του ή διάφορα αντικείμενα, κλαίει περισσότερο από το κανονικό, τραβάει το αυτί του ή τρίβει το μάγουλό του.

Πρώτα βγαίνουν τα δύο εμπρόσθια στην κάτω γνάθο, ακολουθούν τα δύο κεντρικά στην άνω γνάθο, οι πλάγιοι τομείς στην άνω γνάθο και οι πλάγιοι τομείς στην κάτω γνάθο. Στα περισσότερα μωράκια εμφανίζονται και τα είκοσι νεογιλά δοντάκια μέχρι να συμπληρώσουν τα 3 χρόνια.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα δόντια του μωρού
Για να ανακουφίσετε τον πόνο που νιώθει το μωρό σας, μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στα ούλα του με καθαρά χέρια ή με ένα καθαρό υγρό πανί ή να του δώσετε τα ειδικά παγωμένα δαχτυλίδια ή άλλα λαστιχένια παιχνίδια, τα οποία μπορεί να μασάει, αφού το μασούλημα ασκεί πίεση και ανακουφίζει, ενώ τα παγωμένα λειτουργούν ως έξτρα δράση παυσίπονου. Όσο για τα μπισκότα οδοντοφυΐας, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη και αλάτι και προσέξτε να μην πνιγεί το μωρό από κάποιο κομμάτι.

Φροντίστε να επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο περίπου όταν το μωρό σας συμπληρώσει ένα χρόνο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα δόντια αναπτύσσονται κανονικά και ότι δεν υπάρχουν οδοντικά προβλήματα. Εκείνος θα σας δώσει επιπλέον συμβουλές για τη σωστή υγιεινή. Απευθυνθείτε, επίσης, στον παιδοδοντίατρο αν το μωρό σας δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα.

Πώς η χρήση πιπίλας μπορεί να επηρεάσει τα δόντια του μωρού

Όσο περισσότερο το μωρό σας χρησιμοποιεί τη πιπίλα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να επηρεαστεί η δομή του στόματός του και επομένως, το πώς τα δόντια του θα συναντώνται όταν κλείνει το στόμα του ή δαγκώνει, κάτι που ισχύει και για τα μόνιμα δόντια αργότερα.

Η χρήση της πιπίλας θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4 ετών. Αν η συνήθεια του παιδιού να βάζει στο στόμα τον αντίχειρά του ή την πιπίλα, σταματήσει στην ηλικία αυτή, τότε η θέση των δοντιών ή των γνάθων θα διορθωθούν από μόνες τους σταδιακά. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, η επιδιόρθωσή τους είναι δύσκολη και θα χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία.