Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες διακοπές με το μωρό σας

Φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι που περνάτε μαζί με το λίγων μηνών μωρό σας. Βέβαια, καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, αλλά οι πρώτες διακοπές με το μωρό προκαλούν στους περισσότερους γονείς άγχος και ανασφάλεια.

Αυτό είναι λογικό, καθώς είναι πολλά τα πράγματα που συμβαίνουν για πρώτη φορά τώρα που έχετε αποκτήσει μωράκι, όμως, αν φροντίσετε για κάποια πράγματα, προετοιμαστείτε κατάλληλα και τηρήσετε τους βασικούς κανόνες προστασίας, θα μπορέσετε να απολαύσετε τις διακοπές σας με ηρεμία. Το βρέφος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με τα πολυδύναμα υποχρεωτικά εμβόλια τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν από τις διακοπές.

Απαραίτητη προετοιμασία

Έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε απρόοπτα. Μην ξεχάσετε τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμα και αν το μωρό σας δεν είναι σε μόνιμη θεραπεία, όπως επίσης:

  • το βιβλιάριο υγείας του παιδιού
  • φυσιολογικό ορό
  • αντικουνουπικό
  • αλοιφή για τα τσιμπήματα (ένα απλό στικ και μια κορτιζονούχα αλοιφή σε συνεννόηση με τον παιδίατρο)

Ταξιδεύοντας οδικώς

Οι συνθήκες μεταφοράς αποτελούν σημαντική παράμετρο για την ομαλή διεξαγωγή του ταξιδιού. Τα βρέφη, ευάλωτα στις αυξήσεις θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, κινδυνεύουν από υπερθερμία ή αφυδάτωση αν περιοριστούν σε κλειστούς χώρους, όπως π.χ. σε ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία και χωρίς αερισμό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Γι’ αυτό απαιτούνται ελαφριά βαμβακερά ρούχα, σκίαστρα στα παράθυρα και χαμηλή ρύθμιση στο air-condition του αυτοκινήτου. Επίσης, απαιτείται το ειδικό κάθισμα για το μωρό, με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων, τοποθετημένο στην πίσω θέση του αυτοκινήτου και πάντα με την επιτήρηση της μητέρας (που θα πρέπει να κάθεται δίπλα), για τυχόν αναγωγές.

Χρησιμοποιήστε στο παιδικό καθισματάκι ένα βαμβακερό σεντονάκι ή ειδικό βαμβακερό κάλυμμα, ώστε να απορροφά τον ιδρώτα και να κρατά το μωρό δροσερό. Βάλτε μπροστά του κρεμαστά παιχνιδάκια για να απασχολείται και ένα κλιπ για την πιπίλα, ώστε να τη βρίσκετε εύκολα.

Ταΐστε το μωρό σας τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το ταξίδι. Φροντίστε να του δίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στις μακρινές αποστάσεις επιβάλλονται σύντομες στάσεις για ξεμούδιασμα - αλλαγή πάνας, η οποία θα πρέπει να είναι βρεγμένη, ένδειξη ότι τα παρεχόμενα υγρά είναι ικανοποιητικά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες διακοπές με το μωρό σας

Στον προορισμό σας

Φροντίστε οι συνθήκες διαβίωσης στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής σας, να μοιάζουν με εκείνες του σπιτιού σας, δηλαδή, να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για τη φροντίδα του μωρού. Για να αποφύγετε τυχόν διάρροιες, τηρήστε τον κανόνα που θέλει να βράζουμε τα πάντα. Ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο μέτρο αποφυγής αυτών των συμπτωμάτων, εφόσον το μωρό θηλάζει. Έχετε υπόψη ότι οι βρασμένες τροφές διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10ο C για 4-5 ώρες.

Στην παραλία

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται. Ιδανικές ώρες για βόλτα ή για παραμονή στην παραλία είναι πριν από τις 11.00 και μετά τις 18.00. Σε κάθε περίπτωση, πριν βγείτε από το σπίτι βάζετε στο μωρό ειδικό αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και καπέλο.

Στην παραλία φροντίστε το μωρό σας να φορά πάντα αντηλιακό μπλουζάκι ή μαγιό φτιαγμένο από ύφασμα με αντηλιακή προστασία. Στη θάλασσα μπαίνουμε με το μωρό σιγά-σιγά, το παρακολουθούμε πάντα από κοντά και συνολικά δεν παραμένουμε στο νερό πάνω από 15 λεπτά.

Έπειτα, το βάζετε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης μέχρι και για 10 λεπτά, αφού το σκουπίσετε απαλά, του αλλάξετε πάνα και του βάλετε αντηλιακό. Αμέσως μετά, το μεταφέρετε σε σκιερό, δροσερό μέρος.
Είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οπωσδήποτε τα ηλιακά εγκαύματα, καθώς η ηλιακή ενέργεια δρα αθροιστικά στο ανθρώπινο σώμα προκαλώντας σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις και προδιάθεση για κακοήθειες.

Μετά τη θάλασσα

Όσον αφορά στην περιποίηση του βρεφικού δέρματος μετά το θαλάσσιο μπάνιο, θα πρέπει όσο γίνεται συντομότερα να ξεπλένετε καλά το μωρό σας με καθαρό νερό και ήπιο αντισηπτικό υγρό σε όλο το σώμα, ώστε να αποφύγετε δερματικές μολύνσεις, ουρηθρίτιδες κ.ά. Αμέσως μετά, απλώστε μία ειδική μαλακτική ενυδατική κρέμα και υγρή πούδρα στις πτυχές.

Έντομα και μολύνσεις

Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από έντομα, μετά τη δύση του ηλίου, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρουχαλάκια στο μωρό σας, καλύπτοντας πλήρως τα άκρα του. Επίσης, εφαρμόστε ταμποναριστά στα ακάλυπτα μέρη, ακόμη και στα ρούχα, μικρή ποσότητα αντικουνουπικών σκευασμάτων ειδικών για βρέφη.

Στη διάρκεια του ύπνου επιβάλλεται η χρήση κουνουπιέρας. Στο εμπόριο υπάρχουν άοσμες αντικουνουπικές ταμπλέτες, οι οποίες, πρέπει να τοποθετούνται στο διάδρομο και όχι στο παιδικό δωμάτιο. Αν υπάρχει μόλυνση του δέρματος από έντομο ή από μικροτραυματισμό, περιποιηθείτε το σημείο με καθαρό οινόπνευμα και κατά περίπτωση με αντισηπτική ή αντιβιοτική κρέμα τοπικής εφαρμογής για 2-3 μέρες. Αν ανησυχείτε για κάτι, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Tip
Τα γεύματα του βρέφους προγραμματίζονται ανάλογα με την ηλικία του και ο συνολικός χρόνος ύπνου παραμένει 12-16 ώρες το 24ωρο.