Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού κατά την εγκυμοσύνη

Η περίοδος της κύησης είναι μία από τις πιο σημαντικές φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Τι γίνεται, όμως, αν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης διαγνωστεί καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος μαστού που διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε μια χρονική περίοδο περίπου ενός χρόνου από τον τοκετό, ονομάζεται καρκίνος του μαστού της εγκυμοσύνης.

Αν και ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες, είναι αρκετά σπάνιος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι περίπου 15 έως 35 ανά 100.000 κυήσεις, με λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού να διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με το πρώτο έτος μετά τον τοκετό. Στατιστικά φαίνεται να αυξάνεται, καθώς περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την τεκνοποίηση.

Στατιστικά, περίπου το 3% των συνολικών περιστατικών με καρκίνο του μαστού εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μέσα σε έναν χρόνο από τον τοκετό. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων δυσχεραίνεται λόγω μεταβολής της εικόνας και της αίσθησης των μαστών στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βλάβες που ανακαλύπτουν οι ίδιες οι γυναίκες, οφείλονται σε καλοήθεις παθήσεις, όπως αδένωμα, γαλακτοκήλη, μαστίτιδα και καλοήθη αιμορραγική έκκριση από τη θηλή. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνεται πλήρης και λεπτομερής έλεγχος και αν είναι απαραίτητο ακόμη και βιοψία μαστού, προκειμένου να αποκλεισθεί κάθε πιθανότητα κακοήθειας. Μία έγκυος ή θηλάζουσα γυναίκα θα πρέπει να ελέγχεται όπως ακριβώς οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας.

Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστερημένης διάγνωσης:

  • Νέες γυναίκες που δεν βρίσκονται υπό τακτικό προληπτικό έλεγχο.
  • Η αυτοεξέταση είναι δύσκολη και δεν γίνεται συχνά.
  • Η κλινική εξέταση είναι δύσκολη λόγω της αυξημένης ροής του αίματος και του πυκνού μαζικού αδένα.
  • Μέχρι τον τοκετό και το πέρας της γαλουχίας, αμελούν τον τακτικό τους έλεγχο.
  • Το τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας δεν επιβάλλει τον τακτικό έλεγχο πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.
  • Δισταγμός για βιοψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού κατά την εγκυμοσύνη
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνει η έγκυος γυναίκα;

Είναι σημαντικό όλες οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού κατά την κύηση να αξιολογούνται με απεικονιστικές εξετάσεις για απομακρυσμένη μεταστατική νόσο σύμφωνα με τις οδηγίες για μη έγκυες ασθενείς με καρκίνο του μαστού, διαδικασία που ονομάζεται σταδιοποίηση.

Υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν οι κλασικές ακτινολογικές εξετάσεις προκειμένου να προστατευθεί το έμβρυο από την ακτινοβολία. Μπορεί με ασφάλεια να πραγματοποιηθεί ακτινογραφία θώρακος με θωράκιση για το έμβρυο, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI) ήπατος και μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης χωρίς σκιαγραφικό για την αξιολόγηση οστικών μεταστάσεων.

Σε έγκυες γυναίκες που παρουσιάζονται με κάποιο όγκο μαστού, θα πρέπει εύκολα να τίθεται η υποψία κακοήθειας και το υπερηχογράφημα μαστού και η μαστογραφία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση τους.

Παρόλα αυτά ένα κλινικά ύποπτο ογκίδιο μαστού απαιτεί βιοψία για να τεθεί η οριστική διάγνωση, ανεξάρτητα από το εάν μια γυναίκα είναι έγκυος ή όχι ακόμα και αν τα μαστογραφικά ή υπερηχογραφικά ευρήματα είναι αρνητικά.

Η γυναίκα που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί προσεκτική και συνεχή παρακολούθηση από τον μαιευτήρα της και τον ογκολόγο της.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Γενικά, οι έγκυες γυναίκες με καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες για μη έγκυες ασθενείς, με ορισμένες τροποποιήσεις, με σκοπό την προστασία του εμβρύου. Επομένως, η θεραπεία του καρκίνου του μαστού κύησης δεν πρέπει να καθυστερεί λόγω εγκυμοσύνης.

Αν και το ενδεχόμενο διακοπής κύησης κατά τον προγραμματισμό της θεραπείας αποτελεί μια επιλογή, δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει, είτε χειρουργείο διατήρησης του μαστού (ογκεκτομή), είτε μαστεκτομή. Και τα δυο είναι λογικοί και αποδεκτοί τρόποι αντιμετώπισης στην έγκυο γυναίκα με καρκίνο του μαστού. Η επιλογή μεταξύ τους καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά του όγκου και τις προτιμήσεις των ασθενών.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται ιστολογική αξιολόγηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων γιατί αποτελεί σημαντικό συστατικό της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Η χειρουργική εκτομή και εξέταση για διήθηση των λεμφαδένων από τον όγκο παρέχει προγνωστικές πληροφορίες και χρησιμοποιείται για την επιλογή χημειοθεραπείας. Αν και κατά την κύηση προτιμάται η λεμφαδενεκτομή, υπάρχουν αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής της βιοψίας λεμφαδένα φρουρού.

Πώς η θεραπεία επηρεάζει το έμβρυο;

Για τις γυναίκες που θα χρειαστούν επικουρική ακτινοθεραπεία, αυτή πραγματοποιείται μετά τον τοκετό, και όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του κινδύνου για το έμβρυο.

Για τις γυναίκες στις οποίες συνιστάται χημειοθεραπεία, ξεκινάμε τη θεραπεία μετά το πρώτο τρίμηνο. Τα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου μαστού είναι ασφαλή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η χημειοθεραπεία ξεκινά μετά το πρώτο τρίμηνο και φαίνεται ότι η πλειονότητα των κυήσεων καταλήγει στη γέννηση υγιών νεογνών. Η χημειοθεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τοκετό, γιατί έτσι αποφεύγεται η παροδική νεογνική μυελοκαταστολή και πιθανές επιπλοκές σοβαρής λοίμωξης και νεογνικού θανάτου.

Ο θηλασμός από την άλλη, θα πρέπει να αποφεύγεται σε γυναίκες ενώ λαμβάνουν χημειοθεραπεία και ενδοκρινική θεραπεία. Ωστόσο, ο θηλασμός μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού φαίνεται να είναι ασφαλής και εφικτός, ειδικά από τον ετερόπλευρο μαστό.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επόμενη εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία για καρκίνου μαστού επιδεινώνει την πρόγνωση και αυξάνει την πιθανότητα υποτροπής της νόσου.

Όσον αφορά στα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της κύησης τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι αναπτυξιακά δεν παρουσιάζουν διαφορές με παιδιά της ίδιας ηλικίας, ανεξάρτητα από την ενδομήτρια έκθεση τους σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.

Πηγή:ygeiamou.gr