Τι πρέπει να λέμε καθημερινά στα παιδιά για να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή τους

Η πίστη στον εαυτό μας και τις ικανότητες μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μας, στη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων και γενικότερα των καταστάσεων στη ζωή μας. Γι’ αυτό η αυτοπεποίθηση είναι ένα πολύ βασικό εφόδιο, το οποίο πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας.  

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ζωής, θα πρέπει να επικοινωνούμε μαζί τους καθημερινά, χρησιμοποιώντας απλές προτάσεις, που όμως, θέτουν τα θεμέλια για τη δόμηση μιας καλής εικόνας εαυτού.

Ας δούμε μερικές από αυτές τις φράσεις:

  1. "Είμαι περήφανος/η για σένα!": Μέσα από αυτή τη φράση δίνετε στο παιδί σας το αίσθημα της αποδοχής και της ασφάλειας, που είναι απαραίτητες για την ψυχική υγεία και την ανάπτυξή του.
  2. "Είσαι σπουδαίος/α!": Φροντίστε να επιβραβεύετε το παιδί σας για τις προσπάθειες και τους στόχους που πετυχαίνει. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να κατανοήσει τα ταλέντα και τις ικανότητές του, γνωρίζοντας τον εαυτό του.
  3. "Θα είμαι πάντα δίπλα σου": Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί ότι είστε το καταφύγιό του, το στήριγμά του, μια ζεστή αγκαλιά που θα είναι πάντα εκεί.
  4. "Μπράβο!": Επικροτήστε το παιδί σας κάθε φορά που κάνει κάτι καλά, ώστε να νιώσει περήφανο και δυνατό που τα κατάφερε.
  5. "Δεν πειράζει, προσπάθησε πάλι!": Ενθαρρύνετε το παιδί να προσπαθεί, να μην εγκαταλείπει με την πρώτη του αποτυχία, να εστιάζει περισσότερο στην προσπάθεια και όχι τόσο στο αποτέλεσμα. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας και συμβαίνει σε όλους.
  6. "Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά έτσι γινόμαστε καλύτεροι!": Όταν τα παιδιά κάνουν λάθη αισθάνονται φόβο και ενοχή, καθώς νομίζουν ότι έκαναν κάτι "κακό" και  θα τιμωρηθούν. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουμε και αυτό συμβαίνει σε όλους. Έτσι, σταδιακά θα καλλιεργήσει δεξιότητες, όπως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, θα μπορεί να εξελίσσεται μέσα από τις προκλήσεις και τα εμπόδια και να διορθώνεται μέσα από τα λάθη του.
  7. "Πιστεύω σε εσένα!": Χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις, εμπνέετε και στο ίδιο το παιδί την πίστη στον εαυτό του.

Tip
Όταν μιλάτε στο παιδί σας, αποφύγετε λέξεις όπως "πρέπει, οφείλεις", κ.λπ., και προτιμήστε άλλες, λιγότερο διατακτικές, όπως "θα ήταν καλό/βοηθητικό/χρήσιμο", κ.λπ.

 


 

 

Ένα άρθρο για: