Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν σε περίπτωση που χαθούν

Κάθε δύο λεπτά χάνεται ένα παιδί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Σίγουρα, το να χαθεί ένα παιδί αποτελεί εφιαλτικό σενάριο, τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς του. Είτε είστε για βόλτα, για ψώνια ή στην παιδική χαρά, είναι πολύ εύκολο το παιδί σας να απομακρυνθεί από κοντά σας. Κι αυτός είναι ο Νο 1 κανόνας που θα πρέπει να του μάθετε: να μην απομακρύνεται ποτέ από εσάς όταν βρίσκεστε σε δημόσιους, πολυσύχναστους χώρους.

Βέβαια, αυτό δεν είναι τόσο απλό, είτε γιατί τα παιδιά δεν έχουν πάντα αίσθηση κινδύνου, είτε γιατί είναι αφηρημένα, είτε γιατί κάτι μπορεί να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Είναι σίγουρα διαφορετική η προσέγγιση που χρειάζεται κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του, ωστόσο είναι απαραίτητο να μάθετε στα παιδιά σας τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν αν βρεθούν μόνα, ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

Αν παρόλα αυτά ένα παιδί χαθεί, είναι σκόπιμο να γνωρίζει πώς πρέπει να αντιδράσει. Οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί, θα βοηθήσουν το παιδί σας να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο ασφαλές μέχρι να βρεθεί και πάλι κοντά σας.

Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν σε περίπτωση που χαθούν

Το παιδί θα πρέπει να:

1. Γνωρίζει το ονοματεπώνυμο και των δύο γονέων και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Παιδιά κάτω των 3 ετών αποκαλούν τους γονείς τους μαμά και μπαμπά ακόμα κι όταν ερωτηθούν «Πώς λένε τους γονείς σου;». Φροντίστε να ξέρουν το όνομα τους και το όνομα σας. Τα μωρά έως 3 ετών και τα νήπια αποστηθίζουν καλύτερα τις μελωδίες και τα τραγουδάκια. Μπορείτε να του μάθετε λέει το τηλέφωνό σας σαν τραγουδάκι.
2. Μην απομακρύνεται από το γονέα ή όποιον το συνοδεύει. Είναι σημαντικό να κάνετε το παιδί να καταλάβει ότι δεν είναι παιχνίδι, αλλά υπευθυνότητα. Μάθετέ του να έχει κι εκείνο στο οπτικό του πεδίο τον άνθρωπο που το προσέχει. Αν μπορείτε να το/τα δείτε, επιβεβαιώστε ότι κι εκείνο/α σας βλέπει/ουν. Όταν κοιτάτε το παιδί από μακριά, σηκώστε το χέρι και μάθετε στο παιδί να κάνει το ίδιο. Θα παρέμβετε αμέσως αν δείτε ότι δεν επιστρέφει κοντά σας. Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί τα όρια ασφαλείας.
3. Σταματήσει εκεί που βρίσκεται και να φωνάξει, σε περίπτωση που χαθεί. Πρώτα μαμά ή μπαμπά (θεία, γιαγιά κ.λ.π.) και μετά το όνομα του ενήλικα που το συνοδεύει (π.χ. μαμά Άννα, μπαμπά Γιώργο). Είναι σημαντικό τα παιδιά να σταματήσουν στο σημείο που βρίσκονται γιατί αν μετακινηθούν θα δυσκολέψουν την εύρεση τους. Επίσης, μάθετε στα παιδιά σας να φωνάζουν με όλη την δύναμη τους ξανά και ξανά το όνομά σας.
4. Ψάχνει για μια άλλη μαμά με παιδιά. Πρώτα φωνάζει και ενώ το κάνει αυτό, αν δε βρει την μαμά ή τον μπαμπά, τότε κοιτάζει από το σημείο το οποίο βρίσκεται για άλλη μαμά με παιδιά. Αν χαθεί σε πολυκατάστημα τότε απευθύνεται στους ταμίες, λέγοντας το ονοματεπώνυμο της μαμάς ή του ενήλικα που το συνοδεύει.
5. Μην απομακρυνθεί από το σημείο που χάθηκε και να μην κρυφτεί. Δεν πρέπει να αρχίσει να ψάχνει γιατί είναι σίγουρο ότι θα δυσκολέψει την κατάσταση. Αν το παιδί γνωρίζει από πριν τι πρέπει να κάνει, έχει λιγότερες πιθανότητες να το κυριεύσει ο φόβος και να κρυφτεί κάπου. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο, γιατί έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους γονείς που ψάχνουν για αυτό. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά χωρίς να τα τρομάζετε. Να τους λέτε ότι είναι επικίνδυνο να απομακρύνονται από κοντά σας, αλλά να αποφεύγετε εκφράσεις, όπως π.χ. αν χαθείς θα σε φάει ο μπαμπούλας, κ.λ.π. Σε περίπτωση που χαθεί το παιδί σας και το βρείτε ή σας βρει, η αντίδραση σας δεν πρέπει να είναι αρνητική. Δεν του φωνάζετε, δεν του επιρρίπτεται ευθύνες, δεν το μαλώνετε, δεν το τιμωρείτε. Του λέτε πόσο πολύ ανησυχήσατε, του μιλάτε ήρεμα χωρίς πανικό και του εξηγείτε ότι μακριά σας, θα μπορούσε να το έχει πάρει κάποιος.

Τα παιδιά μαθαίνουν ήδη από την ηλικία των 2 -2,5 ετών να χρησιμοποιούν τη συσκευή τηλεφώνου. Αποθηκεύστε στους αριθμούς τα τηλέφωνα άμεσης βοήθειας και προσθέστε το κινητό σας (π.χ. το 1 είναι το τηλέφωνο σας, το 2 της αστυνομίας, το 3 του ΕΚΑΒ κ.α.). Μάθετε στο παιδί σας ότι ο αριθμός για την αστυνομία είναι το 100, για την πυροσβεστική το 199, για το ασθενοφόρο το 166. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε όποια τηλέφωνα κρίνετε απαραίτητα π.χ., συγγενών που κρατάνε το παιδί, του σχολείου, κ.α.

Μαθαίνοντας σε ένα παιδί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να χαθεί. Να έχετε υπόψη, ωστόσο, ότι στη χώρα μας οι περισσότερες απαγωγές, κακοποιήσεις και βιασμοί παιδιών, γίνονται από άτομα που βρίσκονται τις πιο πολλές φορές στο κοντινό σας περιβάλλον.