Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή των παιδιών

Η υπόθεση διατροφή είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, καθώς μέσα από αυτή λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζονται για να μεγαλώσουν σωστά. Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν για όλους μας άμεσο αντίκτυπο στη σωματική και συναισθηματική μας υγεία, όπως επίσης και για τα παιδιά μας.

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας τις αρχές της υγιεινής διατροφής, μέτρο - ποικιλία - ισορροπία, και να τους παρέχουμε υγιεινές τροφές. Σωστή διατροφή δεν σημαίνει μόνο αποφεύγουμε τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά. Σημαίνει ότι χτίζουμε σιγά σιγά μία σχέση με το φαγητό, ώστε να αισθανόμαστε και να ζούμε καλύτερα.

Στην εποχή μας, ο τρόπος ζωής που περιλαμβάνει το γρήγορο και επεξεργασμένο φαγητό σε συνδυασμό με τη σωματική αδράνεια, έχει επιφέρει εντυπωσιακή αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως. Δυστυχώς, η παχυσαρκία αφορά και στα παιδιά. Στην Ελλάδα, η παιδική παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια. Συγκεκριμένα, περίπου ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο. Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας του ατόμου.

Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Είναι, λοιπόν, δική σας υποχρέωση να υιοθετήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες, να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σε θέματα διατροφικής αγωγής και να τα βοηθήσετε να κάνουν τις σωστές επιλογές. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά η ενεργή συμμετοχή τους στα ψώνια, στην παρασκευή των φαγητών, καθώς επίσης, η καθιέρωση τουλάχιστον ενός γεύματος την ημέρα με τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση.
 Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή των παιδιών

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των παιδιών

Το λίπος είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού, ωστόσο, μετά τα δύο έτη, πρέπει να αποτελεί το 30% του συνόλου της ενέργειας που λαμβάνει ημερησίως.
Επομένως, προτιμήστε:

Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια και μαλακές μαργαρίνες χαμηλές σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, αντί για βούτυρο ή άλλα ζωικά λιπαρά στη διατροφή.

Πειραματιστείτε με τα λαχανικά, για να βρείτε ποια είναι αυτά που αρέσουν στο παιδί σας (ή τουλάχιστον μπορεί να φάει) και γεμίζετε το μισό του πιάτο με αυτά, ώστε να λαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς περιττές θερμίδες.

Φροντίστε το παιδί να τρώει καλό πρωινό, όπως π.χ. ένα ποτήρι γάλα, μία φέτα ψωμί με φυτική μαλακή μαργαρίνη χωρίς trans, λίγο μέλι και ένα φρούτο. Αν διαλέξετε δημητριακά, που αρέσουν πολύ στα παιδιά, έχετε υπόψη ότι περιέχουν πολύ ζάχαρη.

Προσπαθήστε να ελέγχετε την κατανάλωση γλυκών με το να μην τα έχετε στο σπίτι. Η ζάχαρη αποτελεί καύσιμο για τον εγκέφαλο, αλλά τα παιδιά μπορούν να προσλάβουν από φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα και το μέλι.

Σερβίρετε στα παιδιά μικρότερες μερίδες από τις δικές σας, τις οποίες σταδιακά θα αυξάνετε όσο το παιδί μεγαλώνει. Καθώς δεν υπάρχει οδηγία για το πόσο πρέπει να τρώει ένα παιδί, θα βρείτε ανά περίπτωση τη δική σας ισορροπία.

Για το σχολείο, δώστε του ένα σνακ που θα ετοιμάσετε στο σπίτι, όπως σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, ντομάτα, μαρούλι, τυρί και γαλοπούλα και ένα φρούτο.

Λάβετε, επίσης, υπόψη ότι:

  • Όταν ένα παιδί είναι σε πρόγραμμα διατροφής, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε το στόχο, αν αυτός είναι ρεαλιστικός και εφαρμόζεται από όλη την οικογένεια.
  • Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει με αργό ρυθμό.
  • Όταν ζητάει δεύτερο πιάτο, περιμένετε πέντε λεπτά να το ξανασκεφτεί. Αν επιμένει, φροντίστε η δεύτερη μερίδα να είναι μισή από την πρώτη.
  • Οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να δίνεται από διατροφολόγο.

Tips

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποια αθλητική δραστηριότητα, ώστε όχι μόνο να διατηρήσει φυσιολογικό σωματικό βάρος, αλλά να έχει συνολικά καλύτερη υγεία και περισσότερη ενέργεια.
  • Οι ώρες του ύπνου παίζουν, επίσης, ρόλο, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία.