Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας όσο μένουμε σπίτι

Αν υπάρχει ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους, αν όχι όλους μας, αυτή την περίοδο, περνώντας σχεδόν όλη τη μέρα στο σπίτι, είναι ότι σκεφτόμαστε συνέχεια τι θα φάμε. Αυτό σημαίνει ότι αφενός πολλές φορές δεν ξέρουμε τι θα πρέπει να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ, και αφετέρου ότι πηγαινοερχόμαστε στην κουζίνα τσιμπολογώντας κάθε τόσο.

Αυτή την περίοδο είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών μέσα από τις οποίες θα λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά, που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ταυτόχρονα δεν θα μας φορτώσουν με περιττές θερμίδες, αφού οι ημερήσιες καύσεις μας έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσουμε στη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι;

Φρούτα
Συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού
Λαχανικά
Όλα τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα πράσινα, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, ενισχύοντας και αυτά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πρωτεΐνη
Τροφές όπως το κρέας, το ψάρι και τα όσπρια, αποτελούν βασικές πηγές πρωτεϊνών. Η κατανάλωση οσπρίων μαζί με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι ή πατάτα, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, αλλά η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται στις 1 ή 2 φορές την εβδομάδα λόγω κορεσμένου λίπους.

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας όσο μένουμε σπίτι

Φυτικές ίνες
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν ολόκληρο το σπόρο, οπότε έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα απ’ ό,τι τα απλά ζυμαρικά. Επίσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης, που σε συνδυασμό με ένα γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποτελούν ένα γρήγορο, αλλά θρεπτικό γεύμα.
Ω3 - Ω6 λιπαρά οξέα
Είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα αυγά. 
Νερό
Η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 l νερού είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση του οργανισμού.

Υγιεινές και θρεπτικές επιλογές

Κινόα: περιέχει σίδηρο και ασβέστιο.
Καστανό ρύζι: είναι πολύ πιο θρεπτικό από το λευκό, γιατί περιέχει περισσότερες βιταμίνες (όπως του συμπλέγματος Β) και μέταλλα.
Παξιμάδια χωρίς ζάχαρη, από αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι χαρουπιού. Καταναλώστε με μέτρο.
Αποξηραμένα φρούτα: πηγή σιδήρου, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Καταναλώστε με μέτρο.
Ξηροί καρποί: περιέχουν Ω 3 λιπαρά, βιταμίνη Β, κλπ. Καταναλώστε με μέτρο.
Μαύρη σοκολάτα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Καταναλώστε με μέτρο.

Tips

  • Αποφεύγουμε τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης -γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες, σνακ, αλκοόλ, κ.λ.π.- που δεν προσφέρουν απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό και επιπλέον προσδίδουν πολλές θερμίδες.
  • Καταναλώνουμε τρία-τέσσερα γεύματα την ημέρα.
  • Στο πρωινό περιλαμβάνουμε κάποιο φρούτο, άπαχα γαλακτοκομικά, πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς.
  • Το μεσημεριανό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια μεγάλη πολύχρωμη σαλάτα, μία καλή πηγή πρωτεΐνης και να συνοδεύεται από σκούρο ρύζι, γλυκοπατάτες ή ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Το απόγευμα τρώμε ένα φρούτο και μία-δύο κουταλιές ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Τρώγοντας ελαφρά, βοηθάμε το ανοσοποιητικό να έχει περισσότερη ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας, ώστε να διορθώσει τις φθορές της ημέρας.

Δεν πετάμε τίποτα!

Ας μην ξεχνάμε ότι οι τροφές που καταναλώνουμε σχετίζονται με την υγεία μας, αλλά επιπλέον, επηρεάζουν και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η ελληνική μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά και βιώσιμη. Το WWF μας καλεί να στραφούμε σε ένα διατροφικό μενού με βάση τοπικά, εποχικά προϊόντα και έμφαση σε χορτοφαγικές επιλογές, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων μας. Ας το δούμε ως πρόκληση: δεν πετάμε τίποτα!

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας όσο μένουμε σπίτι