Τρίτος μήνας κύησης

Διανύετε ήδη τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης σας και νιώθετε το σώμα σας να μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα. Πέρα από τις αλλαγές που βλέπετε και νιώθετε επάνω σας, συμβαίνουν πολλά περισσότερα στο έμβρυο που αναπτύσσεται στη μήτρα σας.

Το έμβρυο

Ο ομφάλιος λώρος έχει ολοκληρωθεί και μεταφέρει τροφή στο έμβρυο. Το δέρμα του είναι σχεδόν διάφανο. Το μυοσκελετικό σύστημα αναπτύσσεται και η σπονδυλική του στήλη είναι ακόμη μαλακή κι ευλύγιστη.

Σε αυτή τη φάση το κεφαλάκι του είναι πιο ανεπτυγμένο από το σώμα του. Ο εγκέφαλός του μεγαλώνει ταχύτατα. Τα μάτια του έχουν διαμορφωθεί μέσα-έξω και τα βλέφαρά του αρχίζουν να κλείνουν για να προστατεύσουν τα μάτια. Τα αυτιά του έχουν, επίσης, διαμορφωθεί, οι ρινικές δίοδοι στην μικροσκοπική του μυτούλα είναι ανοιχτές, η γλώσσα και ο ουρανίσκος του έχουν σχηματιστεί. Τα μικροσκοπικά δοντάκια δημιουργούνται κάτω από τα ούλα και τα οστά αρχίζουν να σκληραίνουν.

Τα χεράκια του είναι μακρύτερα από τα ποδαράκια του και οι παλάμες έχουν αναπτυχθεί περισσότερο από τα πέλματα. Η ανάπτυξη των δαχτύλων συνεχίζεται και πάνω τους σχηματίζονται σιγά σιγά μαλακά νύχια. Σταδιακά, αρχίζει να ανοιγοκλείνει τα δαχτυλάκια των χεριών του και να σφίγγει τα δάχτυλα των ποδιών του. Τα τριχοθυλάκια εμφανίζονται στο κεφαλάκι του και στο υπόλοιπο σώμα του. Σταδιακά μορφοποιούνται όλα τα εσωτερικά όργανα, καθώς επίσης, και τα γεννητικά όργανα. Το ήπαρ αρχίζει να δημιουργεί αίμα και ερυθρά αιμοσφαίρια.

Το έμβρυο αρχίζει τώρα να κινείται. Τεντώνεται, κλωτσάει, κουνάει το κεφάλι του, φέρνει τον αντίχειρα στο στόμα του. Ωστόσο, το μέγεθος του εμβρύου είναι τόσο μικρό, που εσείς δεν μπορείτε να νιώσετε ακόμη τις κινήσεις του. Παρόλα αυτά, το μέγεθος, η θέση και η ανάπτυξή του μπορούν να φανούν στον υπέρηχο.

Σε αυτό το μήνα πραγματοποιείται η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, πρώτη αναλυτική εξέταση του εμβρύου και μας επιτρέπει να υπολογίσουμε την πιθανότητα χρωμοσωματικών ανωμαλιών, μία από τις συχνότερες των οποίων είναι το σύνδρομο Down ή μογγολισμός.
Τρίτος μήνας κύησης

Η έγκυος

Η κοιλιά σας έχει αρχίσει να φουσκώνει. Οι ορμόνες σας σιγά σιγά σταθεροποιούνται στα επίπεδα που είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη. Η ναυτία και οι έμετοι υποχωρούν, αλλά μπορεί να γίνουν πιο έντονοι οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός σας, επομένως ενδέχεται να λαχανιάζετε πιο εύκολα.

Αρχίζει να μειώνεται η επιθυμία συχνής ούρησης, καθώς η μήτρα ανεβαίνει μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Από την άλλη, αυξάνονται οι κολπικές εκκρίσεις για να προστατεύσουν το κολπικό επιθήλιο από τις λοιμώξεις. Μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα κύησης, οι πιθανότητες αποβολής μειώνονται στο ελάχιστο. Αν πιέσετε απαλά την κοιλιά σας, το μωρό σας θα το αντιληφθεί και θα αντιδράσει.

Η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και θέτει τις βάσεις για μία υγιή εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά 1.800 θερμίδες, περιλαμβάνοντας 2-4 κούπες φρέσκα λαχανικά την ημέρα, 5-6 κουταλάκια του γλυκού λάδι και 1,5 κούπα κομμένα φρούτα.

Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία υδατανθράκων, όπως γαλακτοκομικά, όσπρια, σιτηρά, δημητριακά και αμυλούχα λαχανικά. Επίσης, δημητριακά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι, γιατί περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες, μειώνοντας τον κίνδυνο αύξησης επιπέδων σακχάρου. Πίνετε άφθονο νερό, αλλά αποφύγετε τα αναψυκτικά.