Τροφές για καλή στυτική λειτουργία

Η καλή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ευ ζην κάθε άνδρα, άρα και στην καλύτερη σεξουαλική ζωή του. Ο συνδυασμός ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου με την τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορούν να αντιμετωπίσουν, να προασπίσουν και να προάγουν την καλύτερη στυτική λειτουργία ενός άνδρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα επαρκή παραγωγή τεστοστερόνης και υγιές σπέρμα.

Η στυτική λειτουργία απασχολεί έναν στους δύο άνδρες, ηλικίας 40 με 70 ετών. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες η μεσογειακή διατροφή βοηθάει σημαντικά τη στυτική λειτουργία και βέβαια συνολικά την υγεία. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών και ξηρών καρπών έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό. Επιπλέον, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους παίζει, επίσης, ρόλο στη σεξουαλική ζωή.

Ποιες τροφές συμβάλλουν στην καλή στυτική λειτουργία

Κόκκινο κρασί και μούρα
Σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ανατολικής Αγγλίας, οι τροφές που θεωρούνται ισάξιες του Viagra, είναι το κόκκινο κρασί και τα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα (μούρα, κεράσια, βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, κράμπερι, ραπανάκια), καθώς περιέχουν φλαβόνες και ανθοκυανίνες, συστατικά τα οποία μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας.

Καρπούζι
Το λυκοπένιο που περιέχει, είναι ένα αντιοξειδωτικό με δράση παρόμοια με αυτή των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία στα αγγεία.
Τροφές για καλή στυτική λειτουργία
Εσπεριδοειδή, σπανάκι, πιπεριές, ροδάκινα
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην καλή σεξουαλική λειτουργία, καθώς βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και προστατεύει το DNA των σπερματοζωαρίων από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας τη γονιμότητα.

Σύκα
Είναι πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία αυξάνουν την επιθυμία για σεξ και τη  σεξουαλική αντοχή.

Μπανάνες
Η βρομελίνη που περιέχουν, είναι ένα ένζυμο που βελτιώνει την ανδρική δύναμη, τη σεξουαλική αντοχή και αυξάνει τη λίμπιντο.

Λιπαρά ψάρια, αυγά
Η βιταμίνη D που περιέχουν (σολομός, σαρδέλες, τόνος) είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η τεστοστερόνη –η ορμόνη που καθοδηγεί τη σεξουαλική διάθεση και απόδοση– στα κατάλληλα επίπεδα.

Οστρακοειδή και πουλερικά
Περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που σε δόση μεγαλύτερη των 4 γραμμαρίων ημερησίως βελτιώνει τη στυτική λειτουργία μόλις σε 3 εβδομάδες. Επίσης, τα στρείδια, χάρη στον ψευδάργυρο, ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και συμβάλλουν στην ερωτική επιθυμία.

Ξηροί καρποί
Η κατανάλωση φιστικιών, αμύγδαλων, καρυδιών - εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών, αργινίνης και ψευδάργυρου- συμβάλλει στην καλύτερη στυτική λειτουργία, σε επίτευξη οργασμού και σεξουαλική ικανοποίηση.

Μαύρη σοκολάτα
Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος, να μειώσουν την πίεση και να παράξουν περισσότερο οξείδιο του αζώτου που βοηθά στη στύση. Επίσης, περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, ουσία που προάγει τα καλά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του σεξ και αλκαλοειδή, τα οποία αυξάνουν την ενέργεια και τη σεξουαλική αντοχή.

Tip: Η συστηματική σωματική δραστηριότητα, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη αν ο στόχος σας είναι η επίτευξη καλύτερης στυτικής λειτουργίας.