Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Τι απαντάμε σε αυτή την ερώτηση των παιδιών

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη περνάει από γενιά σε γενιά και αργά ή γρήγορα, προκαλεί απορίες στα παιδιά και ερωτήματα που οι γονείς καλούνται να απαντήσουν.  

Ο καλόκαρδος ηλικιωμένος κύριος με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη στολή, που κατοικεί στο βόρειο πόλο, αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πετάει στον ουρανό με ένα έλκηθρο το οποίο οδηγούν ιπτάμενοι τάρανδοι, προκειμένου να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε κάθε μέρος του πλανήτη, για να φέρει δώρα στα παιδιά, είναι μία ιστορία που έχει παράδοση αιώνων, μαγεύοντας τα παιδιά.

Όλοι οι γονείς έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την ερώτηση «υπάρχει Άγιος Βασίλης;». Και σίγουρα πρόκειται για μια ερώτηση που προκαλεί αμηχανία στους περισσότερους όταν χρειάζεται να απαντήσουν. Επίσης, κάποιοι γονείς αναρωτιούνται αν είναι σωστό να αφήνουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, δηλαδή σε ένα ψέμα, που μπορεί ενδεχομένως να κλονίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Άλλους τους απασχολεί το πότε πρέπει να πουν την αλήθεια στο παιδί τους.

Πώς βοηθάει τα παιδιά ο μύθος του Αγίου Βασίλη;

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ελπίζουν, να προσδοκούν και να πιστεύουν σε μύθους. Ο μύθος Αγίου Βασίλη τα βοηθά:

  • Να ονειρευτούν και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.
  • Να λύσουν «μυστήρια», όπως πώς κουβαλάει όλα αυτά τα δώρα ο Άγιος Βασίλης και πώς προλαβαίνει να τα παραδώσει σε μια μόνο νύχτα σε όλα τα παιδιά του κόσμου;
  • Να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να τους φέρει ο Άγιος Βασίλης το δώρο που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Τι απαντάμε σε αυτή την ερώτηση των παιδιών Να αφήσω το παιδί μου να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε γονιό, από την έμφαση που θέλει να δώσει στο πνεύμα των ημερών, από τις παραδόσεις με τις οποίες έχει μεγαλώσει ο ίδιος. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο μύθος του Άγιου Βασίλη κάνει καλό στα παιδιά, καθώς η «ύπαρξή» του ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Στην ηλικία μεταξύ 2-8 ετών, τα παιδιά χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «μαγική σκέψη», δηλαδή την πίστη ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα, με έναν τρόπο φανταστικό που δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά, όπως π.χ. ότι το αρκουδάκι του θα κρατήσει μακριά ό,τι το τρομάζει.

Περίπου στην ηλικία των 8-9 ετών, τα παιδιά υιοθετούν ένα τρόπο σκέψης περισσότερο λογικό-αναλυτικό. Τότε αρχίζουν να αναρωτιούνται για όλα εκείνα που δεν μοιάζουν πιστευτά στην ιστορία του Άγιου Βασίλη.

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη κάνει καλό στα παιδιά, καθώς η «ύπαρξή» του ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Η αποκάλυψη της μη ύπαρξης του Αγίου Βασίλη συνήθως έρχεται φυσιολογικά, χωρίς να τραυματίζει το παιδί, το οποίο ενδέχεται να μάθει την αλήθεια από ένα συμμαθητή ή κάποιο άλλο μεγαλύτερο παιδί του περιβάλλοντός του. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά μεγαλώνοντας, εγκαταλείπουν μόνα τους το μύθο.

Τι μπορείτε να απαντήσετε όταν σας ρωτήσει το παιδί σας αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης

Προσπαθήστε να μάθετε τι οδήγησε το παιδί σε αυτή την ερώτηση. Του είπαν κάτι οι φίλοι του; Κατάλαβε ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να ισχύουν; Στη συνέχεια μπορείτε να ρωτήσετε:

  • «Εσύ τι πιστεύεις;». Είναι σημαντικό να δείτε τι πιστεύει το παιδί. Αν σας πει ότι πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, τότε αποφύγετε να του πείτε την αλήθεια.
  • Σε περίπτωση που νιώθετε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πείτε στο παιδί σας την αλήθεια, παρά τις εύλογες απορίες του, μπορείτε να απαντήσετε ως εξής: «Ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός για όσους πιστεύουν σε αυτόν. Αν ένας φίλος σου λέει ότι δεν υπάρχει, έχει δίκιο, γιατί πλέον, ο Άγιος Βασίλης έχει σταματήσει να υπάρχει για αυτό το φίλο σου. Όμως, αν εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει, είναι αληθινός για εσένα. Μπορείς να κρατήσεις τον Άγιο Βασίλη ζωντανό στην καρδιά σου για όσο καιρό θέλεις».
  • Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι πλέον αρκετά μεγάλο και έτοιμο να ακούσει την αλήθεια, πείτε του την αλήθεια. Ωστόσο, αντί να πείτε: «δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης», μιλήστε του για την ιστορία του πραγματικού Άγιου Βασίλη, ο οποίος φρόντιζε τα παιδιά και όσους είχαν ανάγκη, γι’ αυτό και αποτελεί σύμβολο αγάπης, φροντίδας και ανιδιοτέλειας.
  • Αν το παιδί στεναχωρηθεί ή θυμώσει μαζί σας, ζητήστε του συγγνώμη και να εξηγήσετε ότι δεν μπορούσατε να του αποκαλύψετε την αλήθεια πριν σας ρωτήσει. Τονίστε του ότι είναι σημαντικό να μην αποκαλύψει το μυστικό σε άλλα παιδιά και ότι δεν θα πρέπει να κοροϊδεύει τα παιδιά που πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη.