Υπογονιμότητα: Επτά πράγματα που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης

Photo credits: freepik.com   
Το θέμα της υπογονιμότητας απασχολεί πολλά ζευγάρια στην εποχή μας. Στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί, συχνά προκύπτει το ερώτημα αν υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσε να εφαρμόσει, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επίτευξη της πολυπόθητης σύλληψης.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένα ιατρικά ζητήματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην ικανότητα ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί και εφόσον αυτά διαγνωστούν, καλό είναι να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Ωστόσο, πέρα από τις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη σύλληψη και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είναι ο τρόπος ζωής και διατροφής, τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα, που επίσης επηρεάζει τη γονιμότητα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός παράγοντας, που επηρεάζει τη γυναικεία ή την ανδρική γονιμότητα, τότε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Αυτές είναι:

  1. Η διατήρηση υγιούς βάρους για τη βελτίωση της ωορρηξίας
  2. Η πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων που εμποδίζουν τη σύλληψη
  3. Η εργασία σε κανονικό ωράριο και αύξηση του ύπνου σε περίπτωση νυχτερινής βάρδιας
  4. Η αποφυγή του καπνίσματος για την αποτροπή της γήρανσης των ωοθηκών
  5. Ο περιορισμός του αλκοόλ, λόγω επιβάρυνσης της δυνατότητας σύλληψης
  6. Η μετρημένη πρόσληψη της καφεΐνης (κατανάλωση λιγότερη των 200 χιλιοστόγραμμων τη ημέρα)
  7. Η γυμναστική σε ήπιους ρυθμούς και ενασχόληση με έντονη μορφή άσκησης για λιγότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα και περίπου μια ώρα τη μέρα.

Διαβάστε ακόμη: 
Υπογονιμότητα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Γυναικεία γονιμότητα: Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν αρνητικά
Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα