Ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, αλλά οι σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού για πολλούς. Ειδικά στις περιπτώσεις που μεγαλύτερη στη σχέση είναι η γυναίκα. Παλαιότερα, ήταν αποδεκτό ένας άνδρας να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τη γυναίκα και ήταν γενικά ο κανόνας. Στην εποχή μας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Για πολλά χρόνια λοιπόν, η κατά πολύ νεότερη σύντροφος αποτελούσε τη λεγόμενη «γυναίκα-τρόπαιο», η οποία επέλεγε συνήθως έναν μεγαλύτερο άνδρα λόγω της οικονομικής και επαγγελματικής του καταξίωσης. Σήμερα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες είναι αρκετά χρόνια μεγαλύτερες από το σύντροφό τους. Παρόλα αυτά, αυτές οι σχέσεις, αντιμετωπίζονται συνήθως με αρνητικά σχόλια και κλισέ.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πλειοψηφία των γυναικών παντρεύεται μεγαλύτερους άνδρες. Επίσης, οι περισσότεροι θεωρούν τα 10 χρόνια ως το ανώτατο όριο  διαφορά ηλικίας για μία σχέση.  

Ωστόσο, τα ζευγάρια που έχουν μεγάλη διαφορά φαίνεται να αποδέχονται την ηλικιακή διαφορά τους, ανεπηρέαστοι από κριτικές και σχόλια, και μακροπρόθεσμα να την ξεχνούν. Έτσι και αλλιώς, σε όλες τις ερωτικές σχέσεις, το ζητούμενο είναι να υπάρχει αμοιβαία έλξη, σεβασμός, κοινές επιθυμίες και στόχοι για το μέλλον.

Πολλές φορές, μία σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του ζευγαριού, καθώς ο μεγαλύτερος δίνει στο νεότερο την εμπειρία του, ενώ ο νεότερος χαρίζει στον μεγαλύτερο ενέργεια και ζωντάνια. Έτσι, μπορεί να προκύψει μία όμορφη, ώριμη σχέση, που δεν διαφέρει από μία άλλη σχέση μεταξύ συνομήλικων.

Σχέση με πολύ μεγαλύτερο άνδρα

Οι πιο νέες γυναίκες συνήθως επιλέγουν συντρόφους μεγαλύτερους σε ηλικία, καθώς, επειδή ωριμάζουν πιο γρήγορα από τους άνδρες, έχουν καλύτερη επικοινωνία μαζί τους και αποκτούν νέες εμπειρίες κοντά τους, σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η γυναίκα πάντα κρίνει τον σύντροφό της μέσα από τους κανόνες της αναπαραγωγής και της διαιώνισης του είδους, έστω και αν δεν το κάνει συνειδητά. Οι άνδρες επιλέγουν συνήθως μία νέα και ωραία γυναίκα που θα τους δώσει γερά παιδιά. Οι γυναίκες αναζητούν συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια.

Έτσι, μία νέα κοπέλα μπορεί εύκολα να γοητευτεί από έναν επιτυχημένο άνδρα που της προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο μεγάλωμα των μελλοντικών της απογόνων. Η φροϋδική θεωρία δίνει μία άλλη εξήγηση, σύμφωνα με την οποία, η νεαρή γυναίκα αναζητά τον πατέρα της, τον οποίο μπορεί να στερήθηκε ή και να θαύμαζε πολύ ώστε να έχει την πατρική φιγούρα ως πρότυπο.
Ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Σχέση με πολύ μικρότερο άνδρα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα μπορεί να επιλέξει να σχετιστεί με έναν μικρότερο άνδρα. Η σεξουαλική έλξη διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο σε μία τέτοια επιλογή, όπως επίσης, το γεγονός ότι το φλερτ από πλευράς του κολακεύει ιδιαίτερα τη γυναίκα. 

Βλέποντας το σύντροφό της, μπορεί να βλέπει τον εαυτό της σε εκείνη την ηλικία και εκδηλώνει προς αυτόν φροντίδα και αγάπη που η ίδια στερήθηκε. Εάν δεν είναι συμφιλιωμένη με την εικόνα της, μέσα από ένα νεότερο άνδρα αναζητά το «ελιξήριο» για να παραμείνει νέα η ίδια. Η δική του ζωντάνια, ανανεώνει και εκείνη. Τέλος, μπορεί να βλέπει το μικρότερο άνδρα ως «τρόπαιο», όπως αντίστοιχα λειτουργούν οι μεγαλύτεροι άνδρες με τις πολύ μικρότερες συντρόφους.

Για τον άνδρα, η επιλογή μιας μεγαλύτερης γυναίκας συνδέεται συνήθως με τη δική της σεξουαλική εμπειρία. Βλέπει σε εκείνη μία γυναίκα που μπορεί να του χαρίσει υπέρμετρη ηδονή, που έχει γοητεία, ξέρει τι θέλει από τη  ζωή και πώς να το διεκδικήσει.

Υπάρχει χρυσή συνταγή για μία επιτυχημένη σχέση;

Σε μία σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας, το άτομο εκείνο που έχει τη μικρότερη ηλικία, στο πέρασμα των χρόνων θα συνεχίσει να θέλει να κάνει πράγματα της ηλικίας του, στα οποία, το άλλο μέλος του ζευγαριού δεν θα μπορεί τόσο εύκολα να ακολουθήσει.

Το νεότερο άτομο θα εξακολουθεί να αναζητά την επιβεβαίωση από το αντίθετο φύλο και εύκολα θα μπορούσε να σχετιστεί με κάποιον/α πιο κοντά στα δικά του “θέλω” και ενδιαφέροντα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μία γυναίκα που επιλέγει έναν μεγαλύτερο σύντροφο μαθαίνει τη ζωή, ενώ με έναν μικρότερο τη χαίρεται. Το θέμα είναι σε φάση ζωής βρίσκεται και τι αναζητάει τη δεδομένη στιγμή.

Θεωρητικά, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σχέση θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι συνομήλικα ή με μικρή διαφορά ηλικίας, ώστε να έχουν κοινές προσλαμβάνουσες, αξίες, στόχους, παρόμοιο επίπεδο ωρίμανσης και επικοινωνίας, αλλά και πάλι, πάντα υπάρχει η εξαίρεση στον κανόνα. Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη ότι η επιτυχία μιας σχέσης δεν εξαρτάται από την ηλικία, αλλά από την ικανοποίηση και την ευτυχία που λαμβάνει κάθε μέλος ενός ζευγαριού.