Ζωγραφική για παιδιά: τρόπος έκφρασης και δημιουργικότητας

Η ζωγραφική αποτελεί ένας από τους πρώτους και βασικούς τρόπους μέσα από τους οποίους εκφράζονται τα παιδιά. Η δημιουργική και διασκεδαστική αυτή δραστηριότητα, τους δίνει τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, τι τους αρέσει, φανερώνουν τις δεξιότητές τους και ενισχύουν τη φαντασία τους. Οι ζωγραφιές των παιδιών αποτελούν δείγμα της συναισθηματικής, κινητικής και νοητικής τους εξέλιξης. Επιπλέον, η ζωγραφική είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα.

Τόσο οι γονείς, όσο και οι δάσκαλοι, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την προσπάθεια του παιδιού να ζωγραφίσει. Φροντίστε να του παρέχετε τα κατάλληλα για την ηλικία του υλικά. Αφήστε το να επιλέξει μόνο του τι θέλει να ζωγραφίσει και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει. Ασχοληθείτε με τις ζωγραφιές του. Ρωτήστε το παιδί να σας περιγράψει τι ζωγράφισε και επαινέστε το αποτέλεσμα, ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του.

Πώς ζωγραφίζουν τα παιδιά ανά ηλικία

Περίπου στην ηλικία των 18 μηνών τα παιδιά πιάνουν το μολύβι ή το μαρκαδόρο με το δείκτη ή με τη χούφτα τους. Δυσκολεύονται να σχεδιάσουν αυτό που θέλουν και στο σημείο που θέλουν, οπότε το αποτέλεσμα είναι μια μουτζούρα. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά εστιάζουν κυρίως στα χρώματα και τις γραμμές. Η τακτική ενασχόληση με τη ζωγραφική, ωστόσο, τα βοηθά να βελτιώσουν τις κινήσεις των δακτύλων τους και να αποκτήσουν έλεγχο του καρπού τους. Δηλαδή, η ζωγραφική σταδιακά ενισχύει τον συντονισμό των κινήσεων και τον έλεγχο των μυών τους.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, περίπου στα 2 με 3 χρόνια, μπορούν πλέον να ζωγραφίσουν κλειστά σχήματα και οι μουτζούρες αρχίζουν να αποκτούν σχήμα και νόημα, όπως π.χ. να απεικονίζουν ένα ανθρωπάκι, χωρίς περαιτέρω χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν ένα δέντρο, ένα σπίτι, ένα ανθρωπάκι, τον ήλιο, κλπ, συχνά στο ίδιο μέγεθος και με το ίδιο χρώμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο ρεαλιστικό.

Μέχρι τα 6-7 χρόνια, τα παιδιά μπορούν πια να υπολογίσουν τις αναλογίες σε ό,τι ζωγραφίζουν και αναπαριστούν όσα βλέπουν ή όσα φαντάζονται ρεαλιστικά.