Photo credits: freepik.com
Ο ρόλος του γονιού έχει αρκετές δυσκολίες. Για την ακρίβεια, είναι η πιο απαιτητική δουλειά στον κόσμο! Στην εποχή μας, οι γονείς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλές υποχρεώσεις και ευθύνες με επιτυχία, γεγονός που πολλές φορές τους φέρνει στα όρια και τους οδηγεί στα... πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Ο ρόλος της μαμάς
Όλοι περιμένουν από τις μαμάδες να έχουν υπερδυνάμεις και εξαιρετική αντοχή. Αυτές από την πλευρά τους, λόγω της πληθώρας ευθυνών, όταν δεν ανταποκρίνονται, αισθάνονται ενοχές και ανεπάρκεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση μαμά δουλεύει 20 ώρες περισσότερες από το σύζυγό της, είτε αυτό μεταφράζεται σε μισθό ή όχι, και ότι οι μαμάδες παίρνουν πιο προσωπικά από τους μπαμπάδες τα θέματα της γονεϊκότητας.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που δείχνουν ότι μια μαμά έχει φτάσει στα όριά της είναι: εξουθένωση, ανησυχία, αίσθημα πίεσης, αυξημένο άγχος, έντονη αγωνία, εναλλαγές στη διάθεση.
Οι μαμάδες σήμερα:
- Κάνουν πολύ περισσότερες εργασίες, δουλεύουν περισσότερο, κοιμούνται λιγότερο.
- Συντονίζουν τη ζωή στο σπίτι και το πρόγραμμα των παιδιών: μαγειρεύουν, καθαρίζουν, πηγαίνουν για ψώνια, παίζουν με τα παιδιά, τα πηγαίνουν σχολείο, κ.λπ.
- Είναι υπεύθυνες για το 65-70% των υποχρεώσεων των παιδιών, αν και σε πολλές χώρες οι άνδρες συμβάλλουν πολύ περισσότερο.
- Δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καριέρας τους από τη στιγμή που αποκτούν παιδί.
Ο ρόλος του μπαμπά
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν τους μπαμάδες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, είναι η αλλαγή στους ρόλους των φύλων, η οικονομική ανασφάλεια, η σύγκριση με άλλους γονείς που φαίνεται να έχουν την τέλεια οικογένεια,
Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ένας μπαμπάς είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;
Αίσθημα κόπωσης, συναισθηματική απομάκρυνση από τα παιδιά, έλλειψη ευχαρίστησης, ένταση, συγκρούσεις, αυξημένο άγχος.
Οι πιο συχνές συνέπειες της εξουθένωσης των γονιών περιλαμβάνουν:
- Ευερεθιστότητα
- Ενοχές
- Ντροπή
- Απομόνωση - μοναξιά
- Μίσος προς τον εαυτό
Όταν τα συμπτώματα γίνουν πιο σοβαρά, μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικά προβλήματα, ψυχικές διαταραχές, καταχρήσεις, ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις.
Photo credits: freepik.com
Τι μπορείτε να κάνετε για να ανταπεξέλθετε στις δυσκολίες;
Ζητήστε βοήθεια
Σε μια εποχή που νιώθουμε αποτυχημένοι όταν δεν επιτυγχάνουμε όσα θέλουμε να κάνουμε μόνοι μας και οι γονείς νιώθουν υπερήρωες που μπορούν να κάνουν τα πάντα, συχνά φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια, γιατί έτσι θα νιώσουν λιγότερο ικανοί γονείς. Είναι ανάγκη να βγάλετε το φορτίο από τους ώμους σας και δεν είναι ανάγκη να κάνετετ τα πάντα σε μια ημέρα. Όμως, όταν ένας γονέας ζητάει βοήθεια, δεν σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται καλά στο ρόλο του. Αν νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε βοήθεια, κάντε το, είτε πρόκειται για βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους στις δουλειές του σπιτιού, είτε για τις συμβουλές ενός ψυχολόγου. .
Φροντίστε τον εαυτό σας
Όσο καλύτερα νιώθετε με τον εαυτό σας και όσο πιο χαρούμενοι είστε, τόσο καλύτερη θα είναι η ψυχολογική σας κατάσταση και η σχέση σας με τον σύντροφο και τα παιδιά σας. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, βάλτε την άσκηση καθημερινά στο πρόγραμμά σας, κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά, βρείτε ένα χόμπι, κοιμηθείτε περισσότερο και προσπαθήστε να κρατάτε το μυαλό και το σώμα σας σε ηρεμία. Είναι σημαντικό για την ψυχική και την συναισθηματική σας υγεία!
Μην γίνεστε επικριτικοί απέναντι στον εαυτό σας
Πολλοί γονείς γίνονται σκληροί με τον εαυτό τους. Θυμηθείτε ότι όλοι κάνουμε λάθη. Είναι κομμάτι της ζωής και μέσα από αυτά μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε. Και αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά.
Παρατηρήστε τη συμπεριφορά σας
Τι σας κάνει να χάνετε την ψυχραιμία σας; Τι νιώθετε ότι σας πιέζει συναισθηματικά; Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα μπορείτε να βρείτε τις αιτίες και να τις αντιμετωπίσετε.
Μείνετε μακριά από τα social media
Είναι πολύ σημαντικό όλοι να απομακρυνόμαστε από τα social media κάποιες στιγμές. Όταν οι γονείς συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους τότε σίγουρα θα αρχίσουν να νιώθετε αποτυχημένοι. Αρχίζουν να βγαίνουν οι ανασφάλειές τους, που ποτέ δεν υπήρχαν μέχρι που είδαν έναν άλλο γονέα στα social media.
Περάστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια
Η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια, η αποτελεσματική επικοινωνία και η υποστήριξη μεταξύ των μελών της, αποτελούν σημαντικούς τρόπους για την ενδυνάμωση της οικογένειας. Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί, μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδια, ακόμη και δουλειές του σπιτιού. Παίξτε όλοι μαζί επιτράπεζια παιχνίδια, μαγειρέψτε μαζί, φροντίστε τις γλάστρες ή τον κήπο, ζωγραφίστε, κάντε μαζί κάποιο σπορ.