Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί του οι ξέγνοιαστες μέρες κοντά στην παραλία. Φέτος η παρέα θα μεγαλώσει, αφού μαζί σας θα έχετε και το μωράκι σας. Στην ερώτηση πότε μπορεί το μωρό σας να κάνει το πρώτο του μπάνιο, η απάντηση των γιατρών είναι από τους 6 μήνες και μετά, πάντα επιλέγοντας μια παραλία όπου το νερό είναι ζεστό (περίπου 30ο C) και καθαρό και με την προϋπόθεση ότι θα προσέξετε ώστε το μωρό σας να μην πιει νερό και να μην εκτεθεί στον ήλιο.
Η επαφή με τη θάλασσα
Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο γρήγορα φέρετε το μωρό σας σε επαφή με το νερό, τόσο το καλύτερο, κυρίως δε απολαμβάνοντας τα οφέλη του baby swimming σε μια πισίνα. Εξάλλου, τα μωρά μπορούν από ένστικτο να κολυμπούν και βέβαια δεν έχουν αίσθημα φόβου.
Για την πρώτη βουτιά στη θάλασσα, λοιπόν, κρατήστε το μωρό σας αγκαλιά μπαίνοντας σιγά σιγά μαζί, ώστε να νιώσει ασφάλεια, βρέχοντας το σωματάκι του σταδιακά. Αν δεν αντιδράσει άσχημα, βρέξτε στο τέλος το κεφαλάκι του. Όσο βρίσκεστε στη θάλασσα κρατήστε το μωρό σας καλά, ακόμα κι αν είστε συνηθισμένοι να το αφήνετε αν τυχόν πηγαίνετε σε μαθήματα κολύμβησης. Παραμείνετε στα ρηχά, όπου μπορείτε να καθίσετε και να κρατήσετε το μωρό σας με ασφάλεια. Πιθανότατα θα σας κρατήσει και εκείνο σφιχτά μόλις βρεθείτε στο νερό και αυτό είναι μία ακόμη ευκαιρία για να χτίσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας.
Αν κάνετε μαθήματα κολύμβησης στην πισίνα και το μωρό σας κολυμπάει κάτω από την επιφάνεια του νερού, μπορεί να μην νιώσει το ίδιο ευχάριστα στη θάλασσα. Το θαλασσινό νερό μπορεί να το ενοχλήσει στα μάτια και σίγουρα δεν θα του αρέσει αν το καταπιεί.
Προσοχή στον ήλιο
Αν το μωρό σας δεν έχει συμπληρώσει τους έξι μήνες, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς το δέρμα του είναι πολύ ευαίσθητο, πολύ πιο λεπτό και η άμυνά του χαμηλή, με αποτέλεσμα οι ηλιακές ακτίνες να διεισδύουν πιο εύκολα στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Επιπλέον, μέχρι τη συμπλήρωση του ενός έτους, δεν αναπτύσσεται ο προστατευτικός μηχανισμός ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμη και με συννεφιά, το δέρμα του μωρού σας μπορεί να καεί, για αυτό είναι απαραίτητη η προστασία του.
Για την αποφυγή εγκαυμάτων, ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον ήλιο είναι να έχετε το μωρό σας στη σκιά. Στο καροτσάκι του, κάτω από μια ομπρέλα, σε μια σκηνή UV ή σε φυσική σκιά. Θυμηθείτε ότι αν η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή, στη σκιά έχει περισσότερη δροσιά, οπότε βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν κρυώνει.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει το ντύσιμο των βρεφών με λεπτά ρούχα που καλύπτουν επαρκώς τα χέρια και τα πόδια, όπως επίσης καπέλο που καλύπτει το πρόσωπο και τον αυχένα. Μπορείτε, λοιπόν, να του φορέσετε δροσερά βαμβακερά ρούχα που καλύπτουν τα άκρα ή ένα κορμάκι κολύμβησης με αντηλιακή προστασία, ένα πλατύ καπέλο και αν έχει συμπληρώσει το ένα έτος, γυαλιά ηλίου, για να προστατεύσετε τα ευαίσθητα μάτια του από τον ήλιο και την άμμο.
Τέλος, μην ξεχνάτε τα ειδικά αντηλιακά προϊόντα για τη βρεφική ηλικία. Εφαρμόστε αντηλιακό σε κάθε περιοχή του σώματός του που δεν καλύπτεται και επαναλάβετε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και αφού το μωρό σας έχει μπει στη θάλασσα, ακόμα και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.
Tip
Καλό είναι το πρώτο μπάνιο του μωρού να διαρκέσει περίπου δέκα λεπτά, ενώ συνολικά η παραμονή σας στην παραλία περίπου μία ώρα.