Photo credits: freepik.com
Το παιδί σας χτυπάει το κεφάλι του μόνο του ή σε κάποιο σταθερό αντικείμενο; Γιατί εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά και τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα ποσοστό 20% των μωρών και νηπίων χτυπάνε το κεφάλι τους εσκεμμένα. Τα αγόρια να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να κάνουν κάτι τέτοιο σε σχέση με τα κορίτσια.
Αυτή η αντίδραση συνήθως εμφανίζεται από τον 6ο μήνα και μετά και κορυφώνεται μεταξύ 18 και 24 μηνών. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, ένα νήπιο μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του και ως την ηλικία των 3 ετών.
Ποιες είναι πιθανές αιτίες που κάνουν ένα μωρό να χτυπάει το κεφάλι του
- Αγανάκτηση: Το νήπιό σας μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του προκειμένου να εκτονώσει το θυμό του. Καθώς δεν έχει μάθει ακόμα να εκφράζει τα συναισθήματά του με λέξεις, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη σωματική δράση για να το κάνει.
- Ανάγκη για προσοχή: Αν το μωρό σας ή το νήπιο νιώθει ότι δεν έχει την προσοχή σας, μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό τον τρόπο για να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Όταν βλέπει ότι εσείς ανταποκρόνεστε, ενδέχεται να συνεχίσει να χτυπάει το κεφάλι του, ώστε να παίρνει την προσοχή που επιθυμεί.
- Αναπτυξιακό πρόβλημα: Το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να συνδέεται με τον αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, είναι απλώς ένα από τα πολλά σημάδια συναγερμού στη συμπεριφορά του παιδιού. Σπάνια το χτύπημα του κεφαλιού από μόνο του αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
- Αυτό-παρηγοριά: Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά τα περισσότερα μωρά που χτυπούν το κεφάλι τους το κάνουν για να χαλαρώσουν. Το παιδί σας μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του ρυθμικά, καθώς αποκοιμιέται, όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα ή ενώ κοιμάται. Οι αναπτυξιολόγοι αναφέρουν ότι η ρυθμική κίνηση του χτυπήματος μπορεί να βοηθά το παιδί σας να ηρεμεί τον εαυτό του.
- Απάλειψη πόνου: Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να χτυπήσει το κεφάλι του, όταν έχει ωτίτιδα ή υποφέρει από κάποια άλλη σωματική δυσφορία. Το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να το κάνει να νιώθει καλύτερα, πιθανώς αποσπώντας την προσοχή του από τον πόνο που αισθάνεται αλλού.
Photo credits: freepik.com
Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας χτυπάει το κεφάλι του;
- Δώστε στο παιδί σας προσοχή, αλλά όχι την ώρα που χτυπάει το κεφάλι του. Όταν εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά μην το κάνετε μεγάλο θέμα. Αν δεν μπορείτε να το αγνοήσετε, τουλάχιστον μη μαλώνετε και μην τιμωρείτε το παιδί γι αυτό.
- Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε, καθώς το χτύπημα του κεφαλιού συνήθως είναι "αυτορρυθμιζόμενη" συμπεριφορά. Δηλαδή, είναι απίθανο το παιδί να χτυπήσει το κεφάλι του τόσο δυνατά που θα τραυματίσει σοβαρά τον εαυτό του. Γνωρίζει συνήθως το όριο του πόνου του και θα σταματήσει όταν το χτύπημα πονέσει.
- Αν το χτύπημα του κεφαλιού του παιδιού σας είναι ένας τρόπος για να ηρεμεί μετά από μια κουραστική μέρα, μια χαλαρωτική ρουτίνα μπορεί να το βοηθήσει. Ένα ζεστό μπάνιο, το ήρεμο λίκνισμα στην αγκαλιά σας, ένα μασάζ στην πλατούλα του, η αφήγηση μιας ιστορίας ή ένα νανούρσιμα, μπορεί να το ηρεμήσουν.
- Αν το παιδί σας χτυπάει πολύ το κεφάλι του ή το χτυπάει ακόμη κι αν δείχνει ότι πονάει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Όπως ήδη αναφέραμε, σε κάποιες περιπτώσεις, το χτύπημα μπορεί να συνδέεται με τον αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες μερικές φορές γίνονται εμφανείς κατά τη νηπιακή και προσχολική ηλικία.
Πηγή: texnilogou.gr