Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τα παιδιά σας να παραπονιούνται ότι βαριούνται και δεν έχουν τίποτα να κάνουν; Να θυμάστε ότι η δημιουργικότητα ευδοκιμεί σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τα παιδιά. Τι μπορείτε να κάνετε; Ακολουθούν κάποιες ιδέες.
Διασκεδαστικά παιχνίδια για παιδιά
Καλλιεργήστε τη φαντασία τους
Τα παιδιά δεν πρόκειται να ασχοληθούν με μια μπάλα ή να οδηγήσουν το ποδήλατό τους αν νιώθουν ότι βαριούνται. Αντίθετα, αν αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη, σίγουρα θα βρουν κάτι που θα τους εξιτάρει. Προσπαθήστε να τα βοηθήσετε, προτείνοντάς τους να υποδυθούν ρόλους. Αν π.χ. είστε στην ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, πείτε στο παιδί σας να κάνει ότι είναι σεφ που δουλεύει στην τηλεόραση και αγοράζει τρόφιμα για την εκπομπή του. Σταδιακά, αντί να δημιουργείτε εσείς το σενάριο, αφήστε το παιδί σας να σκεφτεί τη δική του ιστορία. Με τον καιρό και την πρακτική, μπορεί να φτάσετε στο σημείο όπου θα κάνετε μια μακρινή διαδρομή με το αυτοκίνητο και το παιδί σας θα κοιτάζει από το παράθυρο και θα επινοεί μια ευφάνταστη ιστορία.
Ανταμείψτε το μοναχικό παιχνίδι
Όταν το παιδί σας είναι στο σχολείο έχει πιθανότατα άλλους 5,10 ή και περισσότερους φίλους για να παίξει μαζί. Στο σπίτι, όμως, μπορεί να είναι μόνο του, ειδικά αν δεν υπάρχει άλλο αδελφάκι. Φροντίστε να του δώσετε τη δυνατότητα για πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο του, από ένα παζλ ή μια κατασκευή, μέχρι ζωγραφική ή ένα μουσικό όργανο. Ξεκινήστε με μόλις 15 ή 20 λεπτά μοναχικό παιχνίδι, προσθέτοντας 5 ή 10 λεπτά κάθε εβδομάδα, μέχρι να φτάσετε τη μια ώρα. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το παιδί σας ανεξέλεγκτο, ειδικά αν μπορεί να υπάρχει θέμα ασφάλειας, όπως π.χ. στην κουζίνα. Επίσης, μπορείτε να ενθαρρύνετε το μοναχικό παιχνίδι, δίνοντας υπόσχεση στο παιδί ότι θα κάνετε κάτι που του αρέσει μαζί αργότερα.
Σκεφτείτε έξω από το κουτί
Κοιτάζετε όλα τα παιχνίδια που υπάρχουν στο δωμάτιο του παιδιού σας και αναρωτιέστε γιατί δεν παίζει με κάποιο από αυτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα παιδιά βαριούνται δεν θα παίξουν με την κούκλα ή το πατίνι τους. Θέλουν κάτι ιδιαίτερο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει οτιδήποτε με πράγματα που μπορεί να βρει στο σπίτι, από χαρτοπετσέτες, κουτιά από χαρτόνι και αποξηραμένα ζυμαρικά, μέχρι χάρτινες σακούλες και κουμπιά. Αποφύγετε να έχετε όλα αυτά τα πράγματα σε ένα "βαρετό κουτί", γιατί έτσι μειώνεται από το παιδί την αίσθηση της ανακάλυψης. Αν υποθέσουμε ότι το παιδί σας αποφασίζει να φτιάξει μια μαριονέτα από υλικά που βρίσκει στο σπίτι, θα αξιοποιήσει καλύτερα τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων αναζητώντας σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να βρει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει από να τα βρει όλα ανοίγοντας ένα κουτί.
Εστιάστε στη δημιουργικότητα
Μπορείτε να προτείνετε μια λύση στο παιδί όταν βαριέται, ειδικά αν έχουν περάσει τουλάχιστον 10-15 λεπτά και δεν έχει βρει κάτι να κάνει από μόνο του. Αλλά οι πιο συνηθισμένες λύσεις, όπως να δει τηλεόραση, μια ταινία στο DVD ή να παίξει ένα παιχνίδι στο κινητό σας, του μαθαίνουν να αναμένει τη στιγμιαία ικανοποίηση. Βραχυπρόθεσμα, πιθανότατα θα κρατήσουν το παιδί σας απασχολημένο για λίγο. Αλλά μακροπρόθεσμα, αυτές οι λύσεις θα κάνουν το παιδί σας λιγότερο δεκτικό στο μοναχικό χρόνο, γιατί θα αισθάνεται ότι πρέπει πάντα να ανταποκρίνεται σε κάτι. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάτι δημιουργικό σε αυτές τις ασχολίες. Αντί αυτών, προτείνετε μία δημιουργική δραστηριότητα με διάρκεια, όπως τη δημιουργία ενός μικρού κήπου, φυτεύοντας σπόρους σε γλάστρες ή στον κήπο, δίνοντάς του την ευθύνη να παρακολουθεί και να καταγράφει την ανάπτυξη τους. Ή αφήστε το παιδί σας να κάνει τις δικές του εικαστικές παρεμβάσεις στο δωμάτιό του, είτε ζωγραφίζοντας ένα τοίχο, είτε φτιάχνοντας κολάζ ή ζωγραφιές που θα κολλήσει στους τοίχους.