Κάθε γονιός επιθυμεί για το παιδί του να αποκτήσει μια ισορροπημένη προσωπικότητα, να μάθει να πατάει γερά στα πόδια του και να ελέγχει τη ζωή του. Πώς μπορεί να το πετύχει αυτό;
Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η σωστή ανατροφή των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα πόσο δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν «οδηγίες χρήσης», γι’ αυτό και συχνά υποπίπτουν σε λάθη.
Για τη σωστή ανατροφή των παιδιών, το πιο βασικό είναι, ίσως, οι γονείς να προσφέρουν ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους, να τους παρέχουν ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, γεμάτο αγάπη, κατανόηση, ηρεμία και να τους μεταλαμπαδεύσουν αξίες όπως αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία, να τους προσφέρουν μία αισιόδοξη οπτική και να αναπτύξουν τη δημιουργική σκέψη τους.
Η σωστή ανατροφή βοηθά τα παιδιά να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένα, αυτάρκη και να έχουν υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, ενώ τα προστατεύει από αντικοινωνικές συμπεριφορές, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, καταχρήσεις.
Ας μην ξεχνάμε πάντως, ότι πάνω απ’ όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίξουν, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν σαν παιδιά.
Τι μπορείτε να κάνετε για τη σωστή ανατροφή των παιδιών;
- Δείξτε στα παιδιά σας την αγάπη σας. Αυτό δεν σημαίνει απλώς να τους λέτε ότι τα αγαπάτε, ούτε να τους κάνετε όλα τα χατίρια, αλλά να τους προσφέρετε τα εφόδια για να γίνουν σωστοί άνθρωποι.
- Λαμβάνετε υπόψη τις επιθυμίες των παιδιών, αλλά μην ξεχνάτε ότι εσείς παίρνετε τις τελικές αποφάσεις, εσείς είστε οι καθοδηγητές των παιδιών.
- Μην αμελείτε τη σημασία της επικοινωνίας και το χρόνο που θα πρέπει να περνάτε όλοι μαζί συζητώντας. Τα παιδιά που επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να κάνουν αυτό που τους ζητείται. Επίσης, καθώς νιώθουν πιο ασφαλή μέσα στην οικογένεια, είναι πιο συνεργάσιμα.
- Μάθετε στα παιδιά σας την ενσυναίσθηση, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου, να νιώθουν συμπόνια και να συμπεριφέρονται με ευγένεια. Η ενσυναίσθηση αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού και τη δημιουργία υγιών και ευτυχισμένων διαπροσωπικών σχέσεων.
- Μάθετε στα παιδιά σας την καλοσύνη, η οποία προϋποθέτει αγάπη και σεβασμό πρωτίστως για τον ίδιο τον εαυτό. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που βοηθούν τους άλλους επιτυγχάνουν περισσότερο σε όλους τους τομείς (σχολείο, εργασία, σχέσεις). Δώστε ευκαιρίες στα παιδιά να «εξασκήσουν» την καλοσύνη, δίνοντας π.χ. το φαγητό που περίσσεψε στα αδέσποτα ζωάκια.
- Αποφύγετε τις τιμωρίες και τους εκφοβισμούς. Τα παιδιά δεν αντιδρούν καλά σε τέτοιες τακτικές. Αντιθέτως αντιδρούν στην αγάπη και στην επιβράβευση. Μέσα σε ένα θετικό κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης, τα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να συνεργαστούν και αναπτύσσονται καλύτερα.
- Μάθετε να θέτετε όρια στα παιδιά. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η αξία των ορίων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ωστόσο θυμηθείτε: Να είστε συνεπείς και σταθεροί στα όρια που θέτετε. Οι κανόνες πρέπει να είναι απλοί και ξεκάθαροι. Προσπαθήστε να λέτε στα παιδιά τι θέλετε να κάνει και όχι τι να μην κάνει.
- Γίνετε το σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας. Αν εσείς συμπεριφέρεστε σωστά, το ίδιο θα κάνουν κι εκείνα. Υιοθετήστε όλες εκείνες τις συμπεριφορές που θέλετε να έχουν και τα παιδιά σας, και μεταλαμπαδεύστε τους τις αξίες σας.