6 λόγοι για να αρχίσετε την κολύμβηση τώρα!

Photo credits: freepik.com   
Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτή η εποχή του χρόνου είναι απόλυτα συνδεμένη με τη θάλασσα. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η κολύμβηση μπορεί να είναι καθημερινή συνήθεια, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ακόμη και για όλο το χρόνο, αφού πρόκειται για ένα είδος άσκησης που συμβάλλει στην ενίσχυση τόσο της ψυχικής, όσο και της σωματικής υγείας.

Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν διαφορετικά στυλ κολύμβησης -πρόσθιο, ύπτιο, πεταλούδα, με πιο δημοφιλές το ελεύθερο- από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο ή να κάνετε συνδυασμούς για να έχετε ποικιλία στην προπόνησή σας.

Ας δούμε αναλυτικά 6 λόγους για τους οποίους αξίζει να ξεκινήσετε την κολύμβηση.

Γυμνάζει όλο το σώμα
Η κολύμβηση συνδυάζει αντοχή και ενδυνάμωση σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Όταν κολυμπάμε αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός χωρίς να καταπονείται το σώμα, τονώνονται οι μύες, βελτιώνεται η δύναμη, η αντοχή και η φυσική κατάσταση.

Βελτιώνει το καρδιαγγειακό & αναπνευστικό σύστημα
Όταν μιλάμε για το καρδιαγγειακό σύστημα, εννοούμε την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα, η λειτουργία των οποίων βελτιώνεται με το κολύμπι. Στη διάρκεια της κολύμβησης, συνδυάζουμε την αναπνοή με τις κινήσεις του σώματος. Έτσι, διευκολύνεται η εισροή του αέρα στο σώμα, ενεργοποιούνται οι μύες εισόδου και εξόδου του αέρα και οι πνεύμονες προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο. Για το λόγο αυτό, η κολύμβηση με το υδάτινο περιβάλλον της συνίσταται μερικές φορές σε ανθρώπους με συμπτώματα άσθματος ή βρογχίτιδας.

Συστήνεται σε περιπτώσεις τραυματισμού
Η κολύμβηση μπορεί ακόμη να μειώσει τον πόνο ή να συμβάλλει στην ανάρρωση από έναν τραυματισμό. Επιπλέον, συστήνεται για όσους έχουν τραυματισμούς, αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις.
Photo credits: freepik.com 
6 λόγοι για να αρχίσετε την κολύμβηση τώρα!

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Οι θερμίδες που καίγονται είναι αρκετά περισσότερες από αυτές που μπορεί κάποιος να κάψει με άλλες μορφές γυμναστικής, καθώς η κίνηση μέσα στο νερό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Βέβαια, αυτό σχετίζεται πολύ και με την ένταση με την οποία κάποιος κολυμπάει.

Βελτιώνει τον ύπνοΤο κολύμπι μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Σε μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον ύπνο μετά από τακτική αερόβια άσκηση.

Ενισχύει την ψυχική υγεία
Η κολύμβηση απαλλάσσει από το άγχος, προσφέρει θετική ενέργεια, χαλάρωση και αποφόρτιση. Οι τακτικές προπονήσεις αερόβιας κολύμβησης απελευθερώνουν ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση.

Διαβάστε ακόμη
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της κολύμβησης

 

 

Ένα άρθρο για: