6 ποτάμια στην Ελλάδα για να απολαύσετε δροσερές βουτιές

Photo credits: @pindusmountains

Ονειρεύεστε αποδράσεις στη φύση, διαδρομές ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση και βουτιές σε δροσερά νερά

Αν ναι, σας προτείνουμε έξι από τα πιο όμορφα και καθαρά ποτάμια της Ελλάδας, όπου ακόμη και αυτή την εποχή το κολύμπι είναι για τους τολμηρούς, αλλά η εμπειρία θα σας αποζημιώσει!

Αχέροντας, Ήπειρος

Σε ένα πανέμορφο τοπίο που έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το κολύμπι στον Αχέροντα σίγουρα θα αποτελέσει εμπειρία. Το ποτάμι διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, ενώ έχει πολλές πηγές. Λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας, προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Το τμήμα του Αχέροντα που προτιμούν οι περισσότεροι είναι στην Γλυκή, στα όρια των νομών Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, όπου τα νερά του είναι ρηχά και καθαρά, αλλά ταυτόχρονα πάρα πολύ παγωμένα. Στις όχθες του ποταμού θα συναντήσετε άμμο και πυκνή βλάστηση, αποτελώντας το ιδανικό σκηνικό για να χαλαρώσετε στη φύση. Κι αν είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να δοκιμάσετε κανό, καγιάκ και ράφτινγκ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με πιο κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά.
Photo credits: @george.laz1
αχεροντας

Βενέτικος, Μακεδονία

Ο Βενέτικος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, που πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα. Λίγο νοτιότερα των Γρεβενών ρέει μέσα από κατακόρυφους βράχους και σχηματίζει τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου, ενώ στη συνέχεια ρέει ανατολικότερα και συμβάλλει στον Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Αγάπη, ένα από τα αγαπημένα σημεία των ντόπιων για μπάνιο, αφού έχει πάντα καθαρά νερά, χωρίς ρεύματα, αμμουδιά στην όχθη του και βραχάκια για να κάνετε τις βουτιές σας. Τα νερά του έχουν ένα πανέμορφο έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα σχεδόν όλο το χρόνο, εκτός από την εποχή βροχοπτώσεων και προσφέρεται εκτός από μπάνιο και για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του, με πιο γνωστά το γεφύρι του Αζίζ Αγά, κοντά στο χωρίο Τρίκωμο και το γεφύρι της Πορτίτσας κάτω από το χωριό Σπήλαιο.
Photo credits: @teofortou
Βενετικος

Βοϊδομάτης, Ήπειρος

Όλα τα ποτάμια έχουν κρύο νερό, ο Βοϊδομάτης όμως κρατάει τα σκήπτρα. Αν και το καλοκαίρι η στάθμη του πέφτει αρκετά, είναι ένα υπέροχο ποτάμι για καλοκαιρινές βουτιές, με μία συγκλονιστική φύση τριγύρω. Από τα πιο εύκολα και γνωστά σημεία για κολύμπι στον Βοϊδομάτη είναι η γέφυρα που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο λίγο πριν αρχίσουν οι στροφές για το Μεγάλο Πάπιγκο. Εκεί θα βρείτε αρκετή άπλα για να απολαύσετε τα δροσερά νερά του ποταμού, ενώ μπορείτε να ανακαλύψετε και άλλα σημεία περπατώντας λίγο περισσότερο. Εξαιρετικό σημείο και αυτό στην πέτρινη γέφυρα της Κλειδωνιάς για βουτιές κάτω από τα μεγάλα πλατάνια. Αν έχετε διάθεση για πεζοπορία, μπορείτε με αφετηρία το Μικρό Πάπιγκο να μπείτε στο κατάφυτο φαράγγι με τους πέτρινους σχηματισμούς και να φτάσετε στις Κολυμπήθρες, ένα μαγικό πραγματικά τοπίο με ψηλά βράχια. Μπορείτε να πάτε και οδικώς μέχρι ένα σημείο αλλά η πεζοπορία στο φαράγγι έχει άλλη χάρη.
Photo credits: @dreolan_85
Βοιδοματης

Κουρταλιώτης, Κρήτη

Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου και έχει μήκος 3χλμ. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα του νομού. Ξεκινάει από τον κάμπο του χωριού Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και την κορυφή Κούλες (676μ) του Ξηρού Όρους. Ανάμεσα απί τις τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού, που φθάνουν τα 600 μέτρα, περνάει ο Κουρταλιώτης ποταμός, ο οποίος πηγάζει από τον κάμπο του Αγίου Βασιλείου, διασχίζει το φαράγγι και εκβάλει στο διάσημο Φοινικόδασος της Πρέβελης, αφού πριν ενωθεί με το φαράγγι Φρατί. Στο τελευταίο του κομμάτι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός. Σύμφωνα με την παράδοση όταν φυσά δυνατός άνεμος, δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με «κούρταλα» (κρόταλα) που χτυπούν, γι' αυτό ονομάστηκε «Κουρταλιώτικο». Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ - Ασώματος φθάνετε στο βάθος του φαραγγιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη και οι Πηγές του Κουρταλιώτη. Ακριβώς κάτω από τις πηγές σχηματίζεται ένας καταπληκτικός καταρράκτης με μεγάλη ροή νερού σε ένα πολύ στενό και σκοτεινό σημείο του φαραγγιού, που μπορεί κάποιος να φτάσει κολυμπώντας από χαμηλότερο επίπεδο του ποταμού. Από εκεί και κάτω μπορεί κάποιος να το περπατήσει ως τη γέφυρα του Μεγάλου Ποταμού και στη συνέχεια ως τη θάλασσα, τσαλαβουτώντας και παίζοντας όλη την ώρα με τα νερά, ως την παραλία της Πρέβελης.
Photo credits: @allincrete_guide
Κουρταλιώτης

Λούσιος, Πελοπόννησος

Ο Λούσιος είναι παραπόταμος του Αλφειού, ο οποίος αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, όπου υπάρχει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, προτού καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας. Από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού περνάει το εθνικό μονοπάτι 32 (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR), το οποίο ξεκινάει από τη Βυτίνα και καταλήγει στο Γύθειο, ενώ γενικά στον Λούσιο μπορείτε να επιδοθείτε στον εναλλακτικό τουρισμό, να κάνετε πεζοπορία, κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ). Υπάρχουν πολλά σημεία του όπου μπορείτε να μπείτε στο νερό για να δροσιστείτε, παραμένοντας κοντά στην όχθη, με ένα από τα ωραιότερα σημεία να είναι εκεί όπου θα δείτε την Παλαιά και τη νέα Μονή Καλαμίου. Εκεί βρίσκεστε στο μέσο της διαδρομής του μονοπατιού και ο Λούσιος κυλά ήρεμα, με κατακόρυφα βράχια στο τοπίο να ενδείκνυνται για βουτιές, αν και το νερό παραμένει πολύ κρύο.
Photo credits: @klaudia_delmer
Λουσιος

Νέδα, Πελοπόννησος

Η Νέδα είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει ονομασία θηλυκού γένους, από την νύμφη Νέδα. Στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας,  ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση και κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.  Ο μεγαλύτερος, μάλιστα, βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Και πάλι οι πιο δραστήριοι μπορούν να τολμήσουν ποταμοδιάσχιση, που αποτελεί μια μοναδική εμπειρία σε αυτή την ανεξερεύνητη μέχρι πρόσφατα γωνιά της ελληνικής φύσης και να θαυμάσουν τις συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, την πλούσια βλάστηση, τα ανοιχτοπράσινα νερά και τους επιβλητικούς βράχους που συνθέτουν ένα τοπίο-ζωγραφιά.
Photo credits: @abelionaretreat
Νεδα

Πηγή: clickatlife.grtravel.grcretanbeaches.com  

Ένα άρθρο για: