8 λόγοι για να στείλετε το παιδί σας σε κατασκήνωση το καλοκαίρι

Photo credits: freepik.com   
Το καλοκαίρι είναι η εποχή για κατασκήνωση, μία επιλογή που αρέσει σε πολλά παιδιά και που προτιμούν πολλοί γονείς, καθώς πρόκειται για μία ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά στη διάρκεια των διακοπών από το σχολείο και ενώ οι γονείς δουλεύουν ακόμη.

Οι κατασκηνώσεις προσφέρουν στα παιδιά κάτι περισσότερο από δραστηριότητες και κοινωνική συναναστροφή. Είναι η επαφή με τη φύση, το γεγονός ότι το παιδί εντάσσεται σε μία ομάδα, παίζει, μαθαίνει, κάνει καινούριους φίλους και βέβαια, ένα διάλειμμα από την τηλεόραση και την τεχνολογία.

Η διαδικασία της κατασκήνωσης συμβάλλει στην ανάπτυξη του χαρακτήρα ενός παιδιού, καθώς εκτίθεται στη διαφορετικότητα, έρχεται αντιμέτωπο με συμπεριφορές και καταστάσεις που ίσως να μην συναντούσε στην καθημερινότητα και στο περιβάλλον του.

Ας δούμε γιατί οφελεί τα παιδιά η καλοκαιρινή κατασκήνωση.

Χτίζουν την αυτοεκτίμηση τους: Κατά την παραμονή τους στην κατασκήνωση, τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους φόβους τους και βιώνουν το αίσθημα της επίτευξης των στόχων τους. Η επιβράβευση σε δραστηριότητες τονώνει το ηθικό τους και ενισχύει την εικόνα του εαυτού τους. Νιώθουν πιο ικανά, δραστήρια και επιτυχημένα, αποκτούν αυτογνωσία και μαθαίνουν να διορθώνουν τα λάθη τους.

Γίνονται ανεξάρτητα: Τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, να αισθάνονται ασφαλή μακριά από τους γονείς τους, να προσαρμόζονται και να διεκπαιρεώνουν απλά πράγματα, όπως να στρώσουν το κρεβάτι τους, να κάνουν μπάνιο, κ.α. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να παίρνουν αποφάσεις.

Γίνονται ενεργητικά: Τα σημερινά παιδιά, που ζουν σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από την τεχνολογία, έχουν ανάγκη να σηκωθούν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να ενεργοποιηθούν, κάτι που κάνουν στην κατασκήνωση.

Ενισχύεται η κοινωνικότητά τους: Η κατασκήνωση προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν νέες παρέες και ίσως, αποκτήσουν φίλους που θα τους συντροφεύουν για μια ζωή.
Photo credits: freepik.com
8 λόγοι για να στείλετε το παιδί σας σε κατασκήνωση το καλοκαίρι

Έρχονται σε επαφή με τη φύση: Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για την εξερεύνηση του δάσους, είτε για την ώρα στην παραλία. Η επαφή με τη φύση προάγει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την κίνηση, ενώ προσφέρει ψυχική ηρεμία και αποφορτίζει τα παιδιά από την ένταση.

Αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντα τους: Μέσα από την ποικιλία δραστηριοτήτων, τα παιδιά αποκτούν ασχολίες, όπως, όπως χορό, κολύμπι, χειροτεχνίες, ορειβασία, πεζοπορία κ.λπ. Συμμετέχοντας σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες ανακαλύπτουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν τα ταλέντα τους.

Μαθαίνουν να συνεργάζονται: Η κατασκήνωση είναι μια μικρή κοινωνία, στην οποία όλα τα μέλη ακολουθούν κάποιους κανόνες,  υπακούουν και συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς το ομαδικό πνεύμα είναι από τις πιο βασικές αξίες της κατασκήνωσης.

Αποκτούν νέα ερεθίσματα: Μέσα από τη διαδικασία της κατασκήνωσης, τα παιδιά διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αφού η επαφή με τη φύση, οι πρωτότυπες δραστηριότητες, η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, αποτελούν παράγοντες που τους δίνουν την ευκαιρία να ζήσουν την καθημερινότητα με έναν διαφορετικό τρόπο.


Διαβάστε ακόμη 
Παιδική κατασκήνωση: πότε και γιατί να πάει ένα παιδί
Καλοκαίρι 2024: Summer Camps για παιδιά στην Αθήνα