8 οφέλη της καλοκαιρινής απασχόλησης για τους εφήβους

Photo credits: freepik.com     
Μήπως ο έφηβος γιος ή έφηβη κόρη σας σκέφτονται να δούλεψουν το καλοκαίρι για να έχουν τα δικά τους χρήματα; Δεν έχετε παρά να τους ενθαρρύνετε. Η εργασία μερικής απασχόλησης έχει αρκετά οφέλη για τους έφηβους.

Αν και οι περισσότεροι έφηβοι συνήθως βρίσκουν μία part time απασχόληση σε επιχειρήσεις φίλων ή συγγενών, καλό είναι να γνωρίζετε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ανήλικοι μπορούν να εργαστούν μετά τα 15 έτη με εξαίρεση τις καλλιτεχνικές εργασίες ( π.χ. θεατρικές παραστάσεις που επιτρέπονται και σε μικρότερη ηλικία), ενώ υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για τις ηλικίες 15- 18 ετών, όπως ότι απαγορεύεται η εργασία μετά τις 22.00, η οδήγηση οχήματος, η πώληση αλκοόλ, κ.α.

Υπάρχουν κάποιες δεξιότητες και γνώσεις που μια εργασία μερικής απασχόλησης μπορεί να προσφέρει σε έναν έφηβο / μία έφηβη, τα οποία δεν θα μάθει στο σχολείο.

Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη της καλοκαιρινής εργασίας για τους εφήβους;

Ωριμότητα: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που βιώνουν οι έφηβοι με την είσοδό τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ακόμη και αν πρόκειται για μια εργασία μερικής απασχόλησης, είναι η αυτονομία και η ανεξαρτησία που αποκτούν, καλλιεργώντας σταδιακά την ωριμότητά τους.

Ομαδική εργασία: Η εργασία ενθαρρύνει και διδάσκει την ομαδική προσπάθεια, όπως συμβαίνει και όταν παίζεις ένα άθλημα. Ο έφηβος μαθαίνει πώς να τα πάει καλά με τους συναδέλφους του, να εργάζεται στο πλευρό τους και να τους εμπιστεύεται, καθώς όλοι προσπαθούν για να επιτύχουν τους στόχους της επιχείρησης.
Photo credits: freepik.com     
οφέλη της καλοκαιρινής απασχόλησης για τους εφήβους

Επίλυση προβλημάτων: Οι συγκρούσεις και τα προβλήματα είναι πάντα αναπόφευκτα σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Η επαφή του έφηβου με συνδέλφους και η τριβή του σρτη δουλειά, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με θέματα που θα πρέπει να χειριστεί και να επιλύσει.

Επικοινωνιακές δεξιότητες: Είτε πρόκειται για την επαφή με τους πελάτες, είτε θέλουν να ζητήσουν μία ημέρα άδεια από τον εργοδότη τους, είτε αντιμετωπίζουν μια εσωτερική κατάσταση με έναν συνάδελφο, οι έφηβοι θα μάθουν πώς να μιλούν με σεβασμό και επαγγελματισμό, μία δεξιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη στην υπόλοιπη ζωή τους.

Υπευθυνότητα: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που διδάσκει στους εφήβους μια εργασία μερικής απασχόλησης είναι ότι μαθαίνουν πώς να είναι υπεύθυνοι και να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο. Από το να είναι συνεπείς στην ώρα άγιξης στη δουλειά, μέχρι να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Μέσα από μία εργασία μερικής απασχόλησης, τους δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουν διαφορετικά επαγγελματικά μονοπάτια και να ανακαλύψουν με τι θα τους άρεσε να ασχοληθούν. Ανεξάρτητα από τον κλάδο, μια εργασία μερικής απασχόλησης μπορεί, επίσης, να πυροδοτήσει το πάθος ορισμένων εφήβων να ακολουθήσουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα και να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Διαχείριση της απόρριψης: Το γεγονός ότι ο έφηβος μπορεί να μη πάρει την πρώτη δουλειά για την οποία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσπαθήσει ξανά και ξανά. Κι αυτό είναι το ζητούμενο, η προσπάθεια.

Διαχείριση χρημάτων: Ας είμαστε ειλικρινείς. Ήταν συναρπαστικό για όλους μας όταν λάβαμε τον πρώτο μισθό μας! Επίσης, είναι διαφορετικό να παίρνεις χαρτζιλίκι από τους γονείς σου, από το να κερδίζεις τα δικά σου χρήματα. Επίσης, έτσι οι έφηβοι κατανοούν ότι τα χρήματα κερδίζονται δύσκολα, αλλά ξοδεύονται εύκολα, ενώ μαθαίνουν να αποταμιεύουν για έναν μελλοντικό στόχο (σπουδές, κάποια αγορά, κ.λπ).