9 πάρκα για όλη την οικογένεια που προσφέρουν επαφή με τη φύση

Photo credits: freepik.com 

Η επαφή με τη φύση έχει πολλαπλά οφέλη για όλους μας και βέβαια για τα παιδιά, καθώς μεταξύ άλλων, αναπτύσσει τις κινητικές δεξιότητες και τη φαντασία τους, τους προσφέρει γνώσεις, τους μαθαίνει να σέβονται το περιβάλλον και τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά διάφορα οικόσιτα ζώα.

Αν αναζητάτε πρωτότυπες ιδέες για μία κοντινή ή πιο μακρινή απόδραση, το CKG προτείνει 9 ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα, που δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους για επαφή με τη φύση και όμορφες στιγμές κοντά στα ζωάκια.

Γαϊδουροχώρα -Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι

Η Γαϊδουροχώρα βρίσκεται περίπου 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, σε μια μεγάλη έκταση έξω από το Κορωπί, με θέα τα βουνά. Το πάρκο φέρνει σε επαφή μικρούς και μεγάλους με τα γαϊδουράκια, τα οποία ζουν σε ένα προστατευμένο φυσικό τοπίο, έχοντας δημιουργήσει τη δική τους κοινωνία. Το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι είναι το κομμάτι της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Γαϊδουροχώρα” που ιδρύθηκε το 2014 και η δράση του αφορά αποκλειστικά σε θέματα ευζωίας, βελτίωσης συνθηκών ζωής και εργασίας των γαϊδουριών στην Ελλάδα, στη φροντίδα ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με αυτά. Ενημερώνει και εκπαιδεύει ανθρώπους, που προτίθενται να αποκτήσουν ένα γαϊδουράκι, ώστε να μπορούν με υπευθυνότητα και συνέπεια να διατηρούν ένα τέτοιο ζώο. Συμβουλεύει και βοηθά ιδιοκτήτες να λύσουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, προωθεί σε υιοθεσία γαϊδουράκια, που έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο.
Η Γαϊδουροχώρα – το επισκέψιμο πάρκο του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι –υποδέχεται τους επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα προστατευόμενα γαϊδουράκια της μέσα από οργανωμένα προγράμματα. Οι επισκέψεις είναι σχεδιασμένες για μικρούς και μεγάλους. λες οι δράσεις γίνονται στην ύπαιθρο. Δεν χρειάζεται κράτηση. Θα ενταχθείτε σε κάποια ομάδα που θα ξεκινάει κοντά στην ώρα άφιξης σας. Νωρίτερα και μετά το πρόγραμμα σας, μπορείτε να περιηγηθείτε στο κτήμα, να γνωρίσετε όλα τα άλλα ζώα που φιλοξενούνται, να χρησιμοποιήσετε τα καθιστικά για να απολαύσετε τον καφέ σας ή για πικνίκ στην όμορφη φύση.
Θέση Μπουρμπουτσάνα, Κορωπί (μεταξύ οδών Αγ. Γεωργίου & Μακεδονίας)
Τηλ. 6944616160
Email: [email protected]
donkeysland

Ζέλιος Γη, Βοτανικός Κήπος, Ναύπακτος 

Μόλις πέντε λεπτά από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου θα συναντήσετε το βοτανικό κήπο Ζέλιος Γη, ένα μικρό επίγειο παράδεισο, φτιαγμένο με μεράκι και καλαισθησία. Ήδη από την κεντρική πύλη του κήπου θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο, με τις εικόνες και τις μυρωδιές των φυτών. Ο κήπος απλώνεται σε 100 και πλέον στρέμματα, δίπλα στον ποταμό Εύηνο, όπου έχουν δημιουργηθεί 6 θεματικοί κήποι με περίπου 3.500 φυτά: αρωματικά, φαρμακευτικά βότανα, κοινά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας, κηπευτικά, έχουν καθένα μια ξεχωριστή θέση. Αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου και πνευματικής ηρεμίας, ενώ επιπλέον έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα φυτά που καλλιεργούνται έχουν την ιστορία τους, την οποία θα μάθετε από τις σχετικές πινακίδες, που παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση. Η επαφή των επισκεπτών με τη Γη γίνεται μέσω της δράσης του φυτέματος, με την κάθε εποχή και το κάθε είδος φυτού να έχει τα δικά του μυστικά. Σημείο έλξης για μικρούς και μεγάλους αποτελούν τα περίπου πενήντα ελάφια του κήπου. Διοργανώνονται, επίσης, σεμινάρια βοτανολογίας για μικρούς και μεγάλους με διασκεδαστικό τρόπο, καθώς και εργαστήρια μαγειρικής με υλικά από τη φύση.
Στο κέντρο του κήπου, δεσπόζει ο γυάλινος πύργος της ανακύκλωσης, ο οποίος και συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα των επισκεπτών. Κατασκευάστηκε σε μόλις δύο χρόνια, εξολοκλήρου από τον Βασίλειο Ζέλιο και χρειάστηκε περίπου 12.500 γυάλινα μπουκάλια.
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος
Τηλ. 2634045707
zelios gi

Λίμνη Μουσών, Άσκρη Βοιωτίας

Σε ένα μοναδικό περιβάλλον με φυσική ομορφιά, βρίσκεται ένα πραγματικό στολίδι, που αξίζει να επισκεφτείτε. Καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις μισή ώρα από τη Θήβα και τη Λιβαδειά και μία ώρα από την Αθήνα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή στη φύση και για μία πλήρη απόδραση από την καθημερινότητα.
Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας με άλογο, μία εμπειρία που προσφέρει ψυχική και πνευματική ισορροπία, αναπτύσσει το αίσθημα της κοινωνικότητας και της αυτοπεποίθησης. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε τις επιδόσεις σας στην τοξοβολία και βέβαια, τα παιδιά να περάσουν ξένοιαστες ώρες παίζοντας σε ένα όμορφο και ασφαλή χώρο, 40 στρεμμάτων. Τέλος, με θέα τη λίμνη μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, το αναψυκτικό σας το γλυκό σας καθώς και το φαγητό σας.
Άσκρη Βοιωτίας
Τηλ. 2262067654, 2102853477
Εmail: [email protected]

askri_voiotias

Area Synest, Θεματικό Πάρκο Συνεβρού, Αχαΐα

Το όνομα του πάρκου προέρχεται από το Syn του Σύνεβρου και το Nest από την αγγλική λέξη φωλιά. Το Θεματικό Πάρκο Συνεβρού είναι ένας επίγειος παράδεισος, όραμα του καλλιτέχνη Martin Manikian. Εδώ θα δείτε ζώα του δάσους, σκίουρους, λίμνη με πάπιες, παγώνια, κουνελόσπιτα, κοτοχωριό, περιστερώνες, φωλιές πτηνών, λαχανόκηπο και πολλά ακόμη! H φωλιά στον γεροπλάτανο σε ανθρώπινες διαστάσεις είναι τόπος χαλάρωσης και σας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθείτε τη θαλπωρή και την ασφάλεια που προσφέρει η φωλιά στα πουλιά. Μέρος έμπνευσης του δημιουργού αποτελεί και ο μύθος με τις νεράιδες του Κριού Ποταμού. Κατά τη μυθολογία οι νεράιδες σαν στον ποταμό μεταμορφώθηκαν με πρόσωπο πουλιού και σώμα ανθρώπου και πέταξαν. Γι’ αυτό σε διάφορους χώρους του Πάρκου θα δείτε εικόνες των νεράιδων του ποταμού.
Στο Πάρκο υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο, παραδοσιακός καφενές (με ελληνική και αρμενική κουζίνα), κατάστημα αναμνηστικών, εκκλησία, χώρος σεμιναρίων (εξωτερικός), χώρος τοξοβολίας και πανέμορφα τοπία για βόλτα και φωτογραφίες.
Συνεβρό Αχαϊας
Τηλ. 6980085090  
Email: [email protected]
area synest

Farma Moo

Στα σύνορα Διονύσου - Νέας Μάκρης, σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, δίπλα στο ποτάμι κι ανάμεσα στα βουνά, σε μια έκταση 40 χιλιάδων τετραγωνικών, θα συναντήσετε τη Farma Moo. Τόσο κοντά στην πόλη, αλλά με τόσο διαφορετικές εικόνες, στο αγρόκτημα θα απολαύσετε τα περιβόλια, θα έρθετε σε επαφή με την αγροτική ζωή, τα ζωάκια και στιγμές χαλάρωσης μέσα στη φύση.
Στη Farma Moo μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας περιβολάκι, φυτεύοντας φρούτα και λαχανικά που θα επιλέξετε εσείς, αλλά και να γνωρίσετε από κοντά διάφορα ζώα: κότες, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες, κατσικάκια, προβατάκια, γαϊδουράκια, άλογα και πόνυ.
Στη φάρμα υπάρχει άπλετος χώρος για παιχνίδι, καθώς επίσης, ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά κεφτεδάκια, χειροποίητες κοτομπουκιές, χωριάτικες πίτες, ομελέτα φούρνου με πατάτες, κ.α., απολαμβάνοντας ένα πικ νικ στη φύση με τη οικογένειά σας.
Δημόσιο Δάσος Ραπεντόζας, Διόνυσος
Τηλ. 6987072816
Email: [email protected]
farmamoo

Saloon Park – Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας & Ποδηλασίας, Καρπενήσι

Ένας χώρος αναψυχής εμπνευσμένος από την άγρια Δύση, 2,5 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, σας περιμένει στο Saloon Park. Εδώ θα απολαύσετε τη βόλτα σας με τα άλογα. Για τα παιδιά, η ιππασία γίνεται εντός του Πάρκου και για τους ενήλικες ή πιο έμπειρους, μέσα στο δάσος, δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη. Οι υπεύθυνοι του πάρκου θα σας μάθουν τις βασικές αρχές ιππασίας και θα σας ξεναγήσουν στις διαδρομές. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε ποδηλασία μέσα στο δάσος, με ποδήλατα βουνού που θα πάρετε από το Πάρκο, τοξοβολία, μαθήματα για αναρρίχηση και καταρρίχηση (rappel) σε 10μ. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με τον ξύλινο πύργο, το τρενάκι western style, το τραμπολίνο, το εναέριο πέρασμα πάνω από την παιδική χαρά και το παιδικό κανό στην παιδική πισίνα.
Τέλος, στο ξύλινο Chalet, θα απολαύσετε εκτός από καφέ, σνακ και γλυκό, με φόντο την πανέμορφη φύση.
3ο χλμ Καρπενησίου – Προυσού, Καρπενήσι
Τηλ. 2237024606
Email: [email protected]
Saloonparkkarpenisi

The Newton Park - Βούτυρο Ευρυτανίας

Στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου από το Καρπενήσι στον Προυσό, στην περιοχή του χωριού Βούτυρο, θα συναντήσετε το The Newton Park ή αλλιώς Θεματικό Πάρκο Νεύτων.
Το πάρκο φιλοξενεί στοχευμένες δραστηριότητες, που σχετίζονται με τρεις μεγάλες προσωπικότητες της επιστήμης. Το όνομά του, φυσικά, το οφείλει στον σπουδαίο Άγγλο φυσικό Ισαάκ Νεύτων –«πατέρα» του Νόμου της Βαρύτητας– τον οποίο πλαισιώνει ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Αρχιμήδης, ο επιφανέστερος μαθηματικός και εφευρέτης της αρχαιότητας. Στο Newton Park μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε διάφορες εφευρέσεις των τριών αυτών μορφών, δοκιμάστε π.χ. να ανεβάσετε νερό με τον κοχλία του Αρχιμήδη ή να ανάψετε φώτα χρησιμοποιώντας ένα ποδήλατο. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, βόλεϊ, κ.λπ. ή στην παιδική χαρά. Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί φάρμα με οικόσιτα ζώα, μια μικρή λίμνη με πάπιες, καθώς κι ένα ράντσο με πόνυ.
Ο χώρος διαθέτει το δικό του αναψυκτήριο για καφέ ή σνακ, ενώ προσφέρει και δυνατότητες διανυκτέρευσης για όσους θέλουν να μείνουν παραπάνω στην περιοχή, στον ξενώνα Ninemia Bungalows Resort.
7ο χλμ Καρπενησίου-Προυσού, Ευρυτανία
Τηλ: 2237024614 / 6944841493
Email: [email protected]
https://www.thenewtonpark.gr/

The Ranch, Σοφικό Κορινθίας

Από το 2001, στη μαγευτική κοιλάδα του Σοφικού, έχει ανοίξει τις πόρτες του το The Ranch, ένας χώρος 330 στρεμμάτων, που δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Το The Ranch, λειτουργεί ως παιδική κατασκήνωση, αλλά παράλληλα, κάθε Σαββατοκύριακο και τις επίσημες αργίες, είναι ανοικτό ως θεματικό πάρκο για ιδιώτες, που θέλουν να το επισκεφθούν. Καθώς βρίσκεται 97χλμ από την Αθήνα, είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε, περιλαμβάνονται: περιήγηση με τρενάκι, βόλτα με άλογο, αναρρίχηση (από 6 ετών), rodeo (από 12 ετών), τοξοβολία και χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σοφικό Κορινθίας   
Tηλ. 2741093800
Email: [email protected]
the ranch

Vamvakou Revival, Βαμβακού Λακωνίας

Μία ομάδα πέντε νέων ανθρώπων κατάφερε να αναβιώσει το χωριό της Βαμβακούς, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα, στη Λακωνία. Έτσι, σύστησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Vamvakou Revival” (Η Αναβίωση της Βαμβακούς) και αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο βήμα, μετακομίζοντας μόνιμα στον τόπο καταγωγής τους. Η ομάδα έχει στο πλευρό της το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που στηρίζει ηθικά και οικονομικά την προσπάθεια, καθώς το χωριό, ως τόπος καταγωγής του Ιδρυτή του ΙΣΝ, Σταύρου Νιάρχου, έχει ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική αξία για τον οργανισμό.
Οι σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές στο χωριό, όπως ο ξενώνας και ο πολυχώρος στο σχολείο, προσφέρονται για φεστιβάλ, εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Πολλές από αυτές είναι αφιερωμένες στα παιδιά και περιλαμβάνουν εργαστήρια, παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση και βόλτες στη φύση. Οι πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές με ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE που έχουν χαραχτεί είναι κατάλληλες και για παιδιά. Στο σχολείο λειτουργεί και το V.Lab, ένα σύγχρονο εργαστήριο μηχανικής και τεχνολογίας, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα και δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιστήμη, την πληροφορική και τις τέχνες. Οι δραστηριότητες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από μουσειολόγους, μουσικούς, καθηγητές και παιδαγωγούς και είναι δωρεάν.
Βαμβακού Λακωνίας
Τηλ.: 2731076233

Email: [email protected]
9 πάρκα για όλη την οικογένεια που προσφέρουν επαφή με τη φύση και τα ζώα