Ανεβάζουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Photo credits: freepik.com   

Οι πρώτοι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και τα λαμπάκια κυριαρχούν αυτήν την εποχή σε κάθε σπίτι. Πολλοί, ωστόσο, αναρωτιούνται εάν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, που μένουν αναμμένα πολλές ώρες ή και όλη τη μέρα, ανεβάζουν σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως μας ενημερώνει σχετικό άρθρο στο economistas.gr, τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια δεν αποτελούν... κίνδυνο για τον προϋπολογισμό, ειδικά εάν πρόκειται για λαμπτήρες τύπου LED.

Όπως αναφέρεται, η κατανάλωση δεν είναι μεγάλη και ο στολισμός ενός μέσου σπιτιού με λαμπάκια νέου τύπου (LED) ισοδυναμεί με όσο ρεύμα καίει το μισό μιας λάμπας ενός δωματίου. Ακόμα και τα λαμπάκια παλαιού τύπου (πυρακτώσεως) -που σπάνια πλέον συναντάμε- έχουν μεν μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά και αυτή δεν είναι σημαντική.

Χρήσιμα tips

  • Αγοράζουμε λαμπιόνια από επώνυμα μαγαζιά καθώς η αγορά έχει γεμίσει από παραγωγές τρίτων χωρών που είναι αμφιβόλου ποιότητας
  • Δίνουμε μεγάλη προσοχή στα πολύπριζα και στις αυτοσχέδιες επεκτάσεις, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, καθώς μία κακή σύνδεση (π.χ. ένα πολύπριζο τυλιγμένο με μια σακούλα) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.