Διάσταση ορθού κοιλιακού και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και Pilates Instructor μας προτείνει ένα ασκησιολόγιο που είναι για την βελτίωση διάστασης του ορθού κοιλιακού. Είναι ένα πρόγραμμα που μπορείτε να το ακολουθείτε ακόμα και καθημερινά έστω και για 10-15 λεπτά την ημέρα και θα έχετε άμεσα αποτελέσματα. 

Η διάσταση ορθού κοιλιακού είναι ο μερικός ή πλήρης διαχωρισμός των ορθών κοιλιακών μυών, οι οποίοι συναντώνται στη μέση γραμμή του στομάχου μας. Η ορθή διάσταση είναι πολύ συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά.

Αυτό που προκαλεί την διάσταση του ορθού κοιλιακού είναι η εσωτερική κοιλιακή πίεση.

Σε αυτή την περίπτωση παίζει μεγάλο ρόλο αν η έγκυος έχει αθληθεί στο παρελθόν και γενικότερα αν ασχολείται με την άσκηση καθότι οι κοιλιακοί μας μύες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της στάσης του σώματος, στη σταθερότητα του κορμού και της λεκάνης, στην κίνηση του κορμού και στην διαχείριση της αναπνοής.

Βάση επιστημονικής έρευνας γυναίκες που έχουν την άσκηση ως τρόπο ζωής εμφανίζουν μικρότερου βαθμού διάσταση ορθού κοιλιακού πριν και μετά τον τοκετό και με μικρότερο χρόνο διόρθωσης της διάστασης. Ένα πρόγραμμα εκγύμνασης πάντα καθοδηγούμενο από ειδικό  θα βελτιώσει την κοιλιακή χώρα, θα δυναμώσει την οσφυική μοίρα και τους κάτω εγκάρσιους κοιλιακούς, θα βοηθήσει το σώμα να επανέλθει πιο γρήγορα μετά την εγκυμοσύνη και να αποκτήσει η γυναίκα μια επίπεδη κοιλιά.