Εννέα μυστικά για να έχετε ενέργεια το πρωί

Photo credits: freepik.com  

Αν το πρωί νιώθετε κόπωση και έλλειψη ενέργειας, τότε οι 9 συμβουλές που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να ξυπνάτε με περισσότερη και καλύτερη διάθεση.

Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Ξυπνάτε και κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα; Ένα ασταθές πρόγραμμα ύπνου αποδιοργανώνει τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τα μοτίβα ύπνου και εγρήγορσης. Μια σταθερή ρουτίνα ύπνου διευκολύνει τόσο τον νυχτερινό ύπνο, όσο και το πρωινό ξύπνημα, ενώ, ο ύπνος διάρκειας 7-8 ωρών είναι ιδανικός.

Μην πατάτε αναβολή στο ξυπνητήρι
Τα περισσότερα κινητά έχουν προκαθορισμένο χρόνο αναβολής 10 λεπτών, τα οποία αρκούν για να κοιμηθείτε ξανά. Όταν, όμως, το σώμα προετοιμάζεται να εισέλθει σε ένα νέο στάδιο ύπνου, το οποίο διακόπτεται από επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις, ο εγκέφαλος καταλήγει να μπερδεύεται, αφήνοντάς σας σε μια ημιδιαυγή κατάσταση.

Κάνετε ασκήσεις αναπνοής
Μόλις ξυπνήσετε, καθίστε στο κρεβάτι και αφιερώστε δύο λεπτά παίρνοντας βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Αυτό θα εμποτίσει τα κύτταρά σας με οξυγόνο.

Πιείτε νερό
Ο ύπνος προκαλεί αφυδάτωση. Κατά μέσο όρο, χάνουμε ένα λίτρο νερού στη διάρκεια της νύχτας, ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας του χώρου και την αναπνοή κάθε ανθρώπου. Για να ενυδατώσετε τα κύτταρά σας και να αναζωογονηθείτε, πιείτε αρκετό νερό μόλις ξυπνήσετε.

Ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα
Το φως της ημέρας λειτουργεί ως ένας ισχυρός παράγοντας ενίσχυσης της ενέργειας, καθώς «φρενάρει» την έκκριση μελατονίνης, δηλαδή την «ορμόνη του ύπνου». Αφήστε το φως του ήλιου να μπει στο δωμάτιο ή ακόμη καλύτερα, βγείτε έξω, εκθέτοντας άμεσα τον εαυτό σας στο φυσικό φως. Αν είναι ακόμα σκοτεινά όταν ξυπνάτε, χρησιμοποιήστε μια συσκευή με μπλε φως.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει άμεσα την εγρήγορση, μειώνοντας την αίσθηση της κόπωσης, είτε κάνετε προπόνηση, είτε ένα σύντομο περίπατο.

Κάνετε ένα κρύο ντους 
Κάντε το πρωινό σας ντους με δροσερό νερό και χαμηλώστε τη θερμοκρασία του νερού σταδιακά, καθώς περνάει η ώρα. Το κρύο αναγκάζει το αίμα να περάσει από τα άκρα στον κορμό, κάτι που στέλνει σήμα κινδύνου στον εγκέφαλο και καθώς μπαίνετε σε «λειτουργία επιβίωσης», ο οργανισμός γεμίζει ενέργεια.

Απολαύστε έναν καφέ ή ένα τσάι
Η καφεΐνη επιβραδύνει τη συσσώρευση χημικών ουσιών που προάγουν την υπνηλία. Η κατανάλωση μισού έως τριών φλιτζανιών ενός καφεϊνούχου ροφήματος απομακρύνει την αίσθηση της πνευματικής και σωματικής κόπωσης, χαρίζοντας πολύτιμη ενέργεια.

Δημιουργήστε μια ευχάριστη λίστα αναπαραγωγής
Η σωστή μουσική το πρωί μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη ώθηση, γι’ αυτό ξεκινήστε την ημέρα σας με τραγούδια που σας φτιάχνουν τη διάθεση.

Tip
Aλλάξτε ήχο στο ξυπνητήρι σας, προτιμώντας μια ευχάριστη μελωδία αντί για έναν αυστηρό ήχο, που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, διαταράσσοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου καθώς ξυπνάτε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ένας μελωδικός ήχος μπορεί να σας βοηθήσει να μεταβείτε σε μια κατάσταση εγρήγορσης πιο αποτελεσματικά.

Ένα άρθρο για: