Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στην Artens

Η Artens είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός, που ξεκίνησε το 2016 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι δημιούργησαν στο κέντρο της Αθήνας έναν καινούργιο, φιλόξενο χώρο για σεμινάρια, εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στην Artens απευθύνονται και σε παιδιά και εφήβους, ενώ οι εγγραφές γίνονται όλο τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργούν τα ακόλουθα σεμινάρια:

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά & εφήβους
Στο θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με την Νίνα Ντούνη, μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και του σωματικού θεάτρου, τα παιχνίδια ρόλων και τις ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, που καλλιεργούν την ομαδικότητα, την εμπιστοσύνη, την αποδοχή, τη γνώση, τη φαντασία και την επικοινωνία, θα  γνωρίσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα. Η ενδυνάμωση της φαντασίας, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, μέσα από την εξέλιξη των δεξιοτήτων του σώματος, της φωνής και της κίνησης ενεργοποιεί και δίνει κίνητρα στα παιδιά να εξωτερικεύσουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους. Η συγκρότηση της ομάδας πραγματοποιείται με τη μέθοδο της βιωματικής εκπαίδευσης μέσω της θεατροπαιδαγωγικής προσέγγισης και της εμψυχωτικής διδασκαλίας και έχει ως στόχο την ενίσχυση της προσωπικότητας του παιδιού, τη δημιουργική ψυχαγωγία, την εκ των έσω γνωριμία με το θέατρο και  τη μετάβαση από το Θεατρικό Παιχνίδι στην οργανωμένη παράσταση, ανοιχτή στο κοινό.
Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε παιδιά και εφήβους ανά ηλικίες.
Συχνότητα:

  • Σάββατο 11.00 – 12.00 μ.μ. (για παιδιά  3-5 ετών)
  • Σάββατο 12.00 – 13.00 μ.μ. (για παιδιά  6-11 ετών)
  • Σάββατο 13.00 – 14.00 μ.μ. (για παιδιά  12-15 ετών)


Δημιουργική γραφή για παιδιά
Στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά με την Αλεξάνδρα Βερύκοκου, θα μάθουμε ποια είναι η μυστική συνταγή των μπισκότων που έκλεψαν ο Χάνσελ και η Γκρέτελ από την κακιά μάγισσα. Πού πάνε τα χάρτινα καραβάκια όταν φεύγουν από τα χέρια μας; Πώς απέκτησε η ζέβρα τις ασπρόμαυρες ρίγες της; Ποια είναι τα νέα της Διαγαλαξιακής Εφημερίδας; Πώς λύθηκε η υπόθεση του παπαγάλου που μιλάει;
Πολλά μικρά και μεγάλα μυστήρια αναζητούν τη λύση τους στο παιδικό τμήμα δημιουργικής γραφής της ARTENS! Ελάτε να τα λύσουμε μαζί παίζοντας με τις λέξεις, να πούμε τα παραμύθια αλλιώς, να ζωγραφίσουμε τις ιστορίες μας και μέχρι το τέλος της χρονιάς να ζωντανέψουμε το πρώτο ολόδικό μας βιβλίο.
Σημείωση προς τους γονείς: Το μάθημα βασίζεται στους λογοτεχνικούς πειραματισμούς των παιδιών που θα ασκηθούν, μεταξύ άλλων, στην ποίηση, τη μικρή φόρμα και τον πεζό λόγο. Μαζί, θα γράψουμε χαϊκού και λίμερικ, θα αλλάξουμε τα παραμύθια, θα εξερευνήσουμε τον μοντερνισμό και τους σουρεαλιστές μέσω της black-out poetry και του κολλάζ με λέξεις, και θα έχουμε την πρώτη γνωριμία μας με τα έργα και τους ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η άσκηση όμως αυτή της γραφής δεν έχει ως μοναδικό στόχο την παραγωγή έργου: να γράψει, για παράδειγμα, το παιδί ένα όμορφο χαϊκου, αλλά να φέρει πιο κοντά τον νεαρό μαθητή στην ίδια τη γλώσσα, να συμβάλλει δηλαδή στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησής του όσον αφορά τη σχέση του με τη γραφή και την ανάγνωση. Η προσπάθειά μας θα είναι να ανακαλύψουμε τη μαγεία της μέσα από το παιχνίδι, αντιμετωπίζοντάς την με μια ελευθερία πέρα από κανόνες, ως εργαλείο προσωπικής έκφρασης και περιπέτειας σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

Συχνότητα:

  • Σάββατο 12.00 – 13.00 μ.μ. (για παιδιά  7-9 ετών)
  • Σάββατο 13.00 – 14.00 μ.μ. (για παιδιά 10-12 ετών)

Εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά & εφήβους
Στο εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά με την Evi Peterson, τα παιδιά θα αφεθούν ελεύθερα να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν την φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους. Θα ξεκινήσουμε με το ελεύθερο σχέδιο καθώς προωθούμε την ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη ροή ιδεών των παιδιών. Επιπλέον θα ασχοληθούμε με την πρακτική αλλά και με την θεωρητική πλευρά της τέχνης της ζωγραφικής και των χάρτινων κατασκευών. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της δημιουργηκότητας των παιδιών, η γνωριμία τους με διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και με θαυμαστούς ζωγράφους αλλά πρωτίστως η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής τους φύσης και η επαφή τους με διαφορετικά υλικά. Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τα έργα των μαθητών του τμήματος της Ζωγραφικής.

Συχνότητα:

  • Σάββατο 10.00 – 11.00 π.μ. (για παιδιά  6-9 ετών)
  • Σάββατο 11.00 – 12.00 π.μ. (για παιδιά  10-12 ετών)
  • Σάββατο 12.00 – 14.00 μ.μ. (για παιδιά  13-15 ετών)

ΚΟΣΤΟΣ
Εισφορά των μικρών φίλων της ARTENS, για το κάθε μάθημα: 60€ τον μήνα.
Εγγραφή: 20 € (περιλαμβάνει την εγγραφή, την κάρτα μέλους και τα υλικά όλου του έτους)
Όποιο παιδάκι γραφτεί σε δύο ή και περισσότερα μαθήματα, ή έρθει με το αδερφάκι του η συμμετοχή για το καθένα από αυτά είναι: 50€ τον μήνα

ARTENS Σεμινάρια Τέχνης
Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
Τ. 2103317312
Ε. [email protected]

Ένα άρθρο για: