Έβδομος μήνας κύησης: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Ο έβδομος μήνας αποτελεί την αρχή του τρίτου τριμήνου της κύησης και αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά μπαίνετε στην τελική ευθεία. Τι συμβαίνει ως προς την ανάπτυξη του εμβρύου σε αυτή τη φάση και ποιες είναι οι αλλαγές που βιώνει η έγκυος; Ας τα δούμε με τη σειρά.

Η κοιλιά σας έχει πλέον μεγαλώσει και αυτό από τη μία είναι υπέροχο, αλλά από την άλλη σας προκαλεί δύσπνοια και δυσφορία. Νιώθετε ότι κουράζεστε εύκολα και συνήθως δυσκολεύστε να σηκωθείτε π.χ. από έναν βαθύ καναπέ.

Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι η κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να πρήζονται τα άκρα σας, κυρίως τα πόδια σας, ειδικά μετά από μία δύσκολη ή πολύ ζεστή ημέρα. Τέλος, έχετε συχνά ταχυπαλμίες, ακόμα κι όταν ξαπλώνετε το βράδυ για ύπνο, γι' αυτό προσπαθήστε να ρίξετε τους ρυθμούς σας και να χαλαρώσετε.

Το έμβρυο
Έχει μήκος περίπου 38 εκατοστά και ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Οι πνεύμονες, το ήπαρ και το ανοσολογικό του σύστημα συνεχίζουν να ωριμάζουν. Τα μάτια του είναι μισάνοικτα και έχουν σχηματισθεί και οι βλεφαρίδες του. Από τώρα, μέχρι την γέννησή του, το βάρος του περίπου θα τριπλασιασθεί και θα δημιουργηθεί ένα στρώμα λίπους, που θα κρατήσει το έμβρυο ζεστό όταν θα βρεθεί εκτός μήτρας.

Στον έβδομο μήνα το μωρό σας μπορεί να σας ακούει, οπότε είναι καλό να του μιλάτε και να του τραγουδάτε, ενώ ανταποκρίνεται στους ήχους του περιβάλλοντος. Κλωτσά δυνατά και τεντώνεται. Τα μάτια του μπορούν πλέον να ανοίγουν και να κλείνουν, ενώ αντιλαμβάνονται και τις μεταβολές του φωτός. Το χνούδι στο σώμα του, σταδιακά, εξαφανίζεται. Τα γεννητικά του όργανα είναι πλήρως σχηματισμένα.
Photo credits: freepik.com  
Έβδομος μήνας κύησης: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Η έγκυος 
Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει όλο και περισσότερο, αρχίζει πλέον να πιέζει τη μήτρα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κάποιες ενοχλήσεις, μεταξύ άλλων στην ούρηση και την πέψη. Επίσης, το βάρος της κοιλιάς, που μεγαλώνει, σας δυσκολεύει να σηκωθείτε όταν κάθεστε, ενώ νιώθετε και πόνους στη μέση και χαμηλά στην κοιλιά, συνήθως οξείς, που εμφανίοζονται ξαφνικά και φεύγουν σχετικά γρήγορα.

Συχνές σε πολλές εγκύους είναι οι αϋπνίες και την ίδια στιγμή, όταν κατφέρετε να κοιμηθείτε, ενδέχεται να βλέπετε εφιάλτες. Οι περισσότερες έγκυες έχουν προσέξει ότι αυτόν τον μήνα βλέπουν περίεργα όνειρα σχετικά με τη γέννα.

Οι εξετάσεις που καλείστε να πραγματοποίησετε αυτό το μήνα, είναι:

  • το μηνιαίο υπερηχογράφημα
  • γενική αίματος και ούρων
  • έλεγχος για τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό και ερυθρά, ανάλογα με τη σύσταση του γιατρού
  • καμπύλη γλυκόζης για ανίχνευση τυχόν διαβήτη κύησης
  • η εξέταση Doppler, ώστε ο γιατρός να δει τις ταχύτητες ροής του αίματος για να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν περιπτώσεις προεκλαμψίας ή υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου (συνήθως γίνεται την 30η εβδομάδα)