"Οι Ήρωες του '21" από το Θέατρο Σκιών Κώστα Μακρή στη Μουσική Σκηνή Χορδές

Photo: ticketservices.gr

Για πρώτη φορά το Θέατρο Σκιών του Πατρινού ανεβάζει παράσταση με τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών, Καραγκιόζη, σε αθηναϊκή σκηνή και έρχεται να εξυμνήσει μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων του, αλλά και του μοναδικού χιούμορ του αιώνιου γκαφατζή, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Λίγα λόγια για το έργο
Μέσα από το όνειρο του Καραγκιόζη, η δράση τοποθετείται στα προεπαναστατικά χρόνια, κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Ο Καραγκιόζης, ως καντηλανάφτης στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη, ζει στο πλευρό του Αθανάσιου Διάκου. Εκεί θα διαδραματιστούν σημαντικά γεγονότα, θα ξεσπάσουν μάχες και θα δούμε τους γνωστούς ήρωες της επανάστασης του '21 (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Αθανάσιος Διάκος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Νικηταράς, και άλλοι). Το έργο ολοκληρώνεται με την εμφάνιση της Ελλάδας στο μπερντέ να απονέμει τιμές στους Έλληνες οπλαρχηγούς και τον Καραγκιόζη να στέλνει το δικό του μήνυμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή μας.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Κώστας Μακρής είναι από τους σημαντικότερους συνεχιστές της λαϊκής τέχνης του Θεάτρου Σκιών. Γεννήθηκε στην Πάτρα, στην ίδια γειτονιά όπου γεννήθηκε ο γεννήτορας του Έλληνα Καραγκιόζη, Δημήτρη Σαρδούνης ή Μίμαρος (1865-1902). Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Κώστα Μακρή είναι η εκφραστικότητα των φιγούρων, των σκηνικών και των αφισών που κατασκευάζει, όπου είναι ορατές οι επιρροές  που δέχτηκε κυρίως από το Θεόφιλο, αλλά και τον Μπόστ. Χάρη στην ιδιαίτερη εικαστική του αισθητική, βραβεύθηκε το 1989 στην Κωνσταντινούπολη με το βραβείο «Ιπεκτσί». Εκτός από τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, έγινε ευρύτερα γνωστός από την παρουσία του στην τηλεόραση (ΕΤ2), καθώς και από την κατασκευή των φιγούρων και των σκηνικών στην τηλεοπτική μεταφορά του Αριστοφανικού «Πλούτου», που παρουσίασε ο Σταύρος Παράβας με τίτλο «Τα Κολλητήρια». Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά έργα του λαϊκού ζωγράφου - καραγκιοζοπαίχτη Μακρή, φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ανθρώπου (Γαλλία), καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού (Ιταλία, Η.Π.Α. και αλλού).

Φιγούρες -σκηνικά: Κώστας Μακρής
Σενάριο - κείμενα: Κώστας Στεφ. Τσίπηρας
Θεατρική έρευνα: Αριστοτέλης Μακρής , θεατρολόγος
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρής
Συμμετέχουν ζωντανά οι μουσικοί: Γιάννης Φωτόπουλος (μπουζούκι/τραγούδι), Πέννυ Γεωργοπούλου (σαντούρι).

*Ο χώρος είναι COVID-free, μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. Στην είσοδο θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. 

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, Κυριακή 5, 12 & 19 Δεκεμβρίου 2021, 12.00
Μουσική Σκηνή ΧΟΡΔΕΣ
Αλέξη Παυλή 35Δ, Αθήνα
Τηλ: 6985855592
Κόστος: 8 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
Ηλικίες: 6 – 12 ετών