"Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ'ενα γλάρο να πετάει" από την Ομάδα Blackbird στο Θέατρο Σοφούλη

Το παγκοσμίου φήμης αριστούργημα, «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» του Λουίς Σεπούλβεδα, έρχεται από την ομάδα BLACKBIRD στις 18 Μαρτίου στο θέατρο Σοφούλη για τέσσερεις μόνο παραστάσεις!

Η υπόθεση 

Η Κενγκά, ένας άτυχος γλάρος, πέφτει θύμα της ‘μαύρης μάστιγας’, μιας πετρελαιοκηλίδας που έχει μολύνει τη θάλασσα. Λίγο πριν πεθάνει γεννάει ένα αυγό, το οποίο εμπιστεύεται σ’ ένα ‘γάτο μαύρο και πελώριο και χοντρό’ που ακούει στο όνομα Ζορμπάς, και του ζητά να μάθει στο μικρό γλάρο, που θα βγει από το αυγό, πώς να πετάει. Παρόλο που ο Ζορμπάς είναι γάτος και δεν έχει ιδέα για το πώς να φέρει εις πέρας αυτή την παράξενη αποστολή συμφωνεί, και μαζί με τους άλλους γάτους του λιμανιού προσπαθούν να βοηθήσουν αυτό το πλάσμα που είναι τόσο διαφορετικό απ’ εκείνους. 

Τέσσερεις εξαιρετικοί ηθοποιοί  φορούν τις μάσκες τους, και μεταμορφώνονται σε γλάρους και γάτους του λιμανιού. Τραγουδούν ζωντανά, χορεύουν και μιλούν για την διαφορετικότητα, την αγάπη και τον σεβασμό για κάθε τι που φαντάζει ξένο, μακρινό, αλλιώτικο. 

Μια φρέσκια ματιά μ’ όλα τα σκηνικά και τα κοστούμια να έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς μια από τις θεματικές του έργου είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος και πόσο ο άνθρωπος ευθύνεται γι' αυτή. 

‘’Είναι πολύ εύκολο να αποδέχεσαι και ν’ αγαπάς αυτούς που είναι σαν κι εσένα, αλλά πολύ δύσκολο κάποιον που είναι διαφορετικός’’.

"Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ'ενα γλάρο να πετάει" από την Ομάδα Blackbird στο Θέατρο Σοφούλη

Συντελεστές 
Σκηνοθεσία, θεατρικό κείμενο:
Ιωαννίδου Ανθή 
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χαρίσιος Γκατζόφλιας 
Ενδυματολογία: Γεωργιάδου Τζένη – JAGE 
Φωτισμοί: Ανέστης Aτακτίδης 
Σχεδιασμός αφίσας: ROOM702
Φωτογραφίες: Στέφανος Μπουζόπουλος 
Γραφιστικός σχεδιασμός λογότυπου: Λίνα Μπουμπούση
Γραφιστικός σχεδιασμός σκίτσου: Σοφία Φραγγή

Παίζουν 
Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Γιώτα Κασιμιάδου, Χρύσα Σεραφείμ, Γιώργος Τερζής

"Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ'ενα γλάρο να πετάει" από την Ομάδα Blackbird στο Θέατρο Σοφούλη

Πληροφορίες 
Πρεμιέρα Σάββατο 18 Μαρτίου στις 18:15
Θέατρο Σοφούλη
(Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά)
Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Ηλικία: Για παιδιά από 4 χρονών 

Για 4 μόνο παραστάσεις:
Σάββατο 18/03, 18:15
Σάββατο 25/03, 18:15
Σάββατο 01/04, 18:15    
Κυριακή 02/04, 17:00

Εισιτήρια 
Γενική είσοδος: 10€
Προπώληση: 

  • τηλεφωνικά: 2310 423 925
  • στο ταμείο του θεάτρου Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά)
  • online: viva.gr

Οι συντελεστές της παράστασης απαντούν στις ερωτήσεις μας:

1. Τι πρόκειται να παρακολουθήσουν οι μικροί θεατές στην παράσταση "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει";

Οι μικροί μας φίλοι, πρόκειται να παρακολουθήσουν ένα έργο μέσα στο οποίο δυο εντελώς διαφορετικά πλάσματα, ένας γάτος κι ένας γλάρος καλούνται να συμβιώσουν. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η Κενγκά, μια γλαροπούλα, πέφτει θύμα πετρελαιοκηλίδας και καταλήγει στο μπαλκόνι του γάτου, Ζορμπά, όπου του ζητά να προστατέψει το αυγό που πρόκειται να γεννήσει, να αναθρέψει το γλαρόνι που θα γεννηθεί και να το μάθει να πετάει. Ο γάτος προφανώς δεν έχει ιδέα πως μπορεί να φροντίσει ένα αυγό, οπότε ψάχνει να βρει τρόπους να τα βγάλει εις πέρας, ζητώντας βοήθεια από τους υπόλοιπους γάτους του λιμανιού, τους συντρόφους του. Όλοι μαζί προσπαθούν να βοηθήσουν και να μεγαλώσουν το τόσο διαφορετικό πλάσμα από εκείνους. (Χρύσα Σεραφείμ - Ηθοποιός)

2. Ποια μηνύματα περνάνε στα παιδιά μέσα από την παράσταση;

Οι μαγικές ιδιότητες της αλληλεγγύης, η ομορφιά της διαφορετικότητας, η δύναμη της συνεργασίας, το μεγαλείο της συντροφικότητας, η αποτυχία ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας, η επιλογή κάθε ανθρώπου να αποτελέσει το πρόβλημα ή τη λύση και οι καταστροφικές επιπτώσεις της μόλυνσης τους περιβάλλοντος από τον άνθρωπο αποτελούν μερικά από τα μηνύματα που περνάνε στα παιδία μέσα από την  παράσταση. (Μαρκέλλα Καραπιπέρη – Ηθοποιός)

3. Ποια πιστεύετε ότι είναι η αξία της παρακολούθησης μιας θεατρικής παράστασης για τα παιδιά;

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, γιατί μέσα από το θέατρο παίρνεις διάφορα ερεθίσματα και έρχεσαι αντιμέτωπος με θέματα προς σκέψη και συζήτηση. Επίσης σε μια εποχή που η τεχνολογία είναι πλέον το κυρίαρχο μέσω ψυχαγωγίας, νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν ένα ζωντανό θέαμα σε μια κοινωνική συνθήκη με συμμαθητές και να το μοιράζονται. (Γιώργος Τερζής – Ηθοποιός) 
Μια θεατρική παράσταση είναι ο πιο άμεσος τρόπος για τα παιδιά να μπουν στον κόσμο του θεάτρου, να αλληλοεπιδράσουν με αυτόν τον μαγευτικό τόπο όπου όλα μπορούν να συμβούν. Να έρθουν σε επαφή με μια πολύ συγκεκριμένη κουλτούρα και να συμπεριφερθούν αντίστοιχα. Κι ύστερα, η κάθε παράσταση είναι μια νέα εμπειρία, ένα άλλο παραμύθι, ένας καινούριος τρόπος να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα μέσα από τις λέξεις, τα κοστούμια, τις μουσικές και τα χρώματα. (Γιώτα Κασιμιάδου – Ηθοποιός) 

4. Θεωρείτε ότι τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες και τις καταστάσεις που βλέπουν στη σκηνή;

Σε ένα παιδικό έργο που χαρακτήρες είναι αρκετά υπερβολικοί. Έντονες κινήσεις και επαναλαμβανόμενες ατάκες τείνουν να εντυπώνονται στη μνήμη των παιδιών και να τους δίνουν έμπνευση και τροφή για προσωπική δημιουργία, φαντασία και παιχνίδι. Γιατί τι άλλο είναι το θέατρο αν όχι παιχνίδι; (Γιώτα Κασιμιάδου – Ηθοποιός)

Το CityKidsGuide είναι επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της παράστασης.