Στην καρδιά του αυτισμού: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Πώς μπορεί να μετατραπεί μια επίσκεψη στο νοσοκομείο από πηγή άγχους και αναστάτωσης σε μια θετική εμπειρία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό;

Η επίσκεψη στο νοσοκομείο μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Άγνωστοι χώροι, αναμονή, άγγιγμα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλά ακόμα, τα οποία εμείς δεν παρατηρούμε, μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ΔΑΦ. Ακόμα και ένα απλό τσεκάπ μπορεί να μετατραπεί σε πηγή άγχους.

Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε με στόχο την εξοικείωση στη χρήση εκπαιδευτικού υλικού και στη δημιουργία εξατομικευμένων κοινωνικών ιστοριών, πρακτικών συμβουλών και βημάτων, που θα προετοιμάσουν τα άτομα με ΔΑΦ κάθε ηλικίας να "πάνε στον γιατρό" για καρδιολογικές εξετάσεις.

Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με ΔΑΦ και τους συνοδούς τους να προετοιμαστούν κατάλληλα και μεθοδευμένα για την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και να συμβάλετε ώστε μια αγχώδης διαδικασία να μετατραπεί σε θετική εμπειρία.

Προϋποθέσεις συμμετοχής, σκοπός και μεθοδολογία του προγράμματος:

  • Η παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και στις 3 συναντήσεις του προγράμματος.
  • Εξοικείωση με τα εγχειρίδια που έχουν εκδοθεί από την επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στην καρδιά του αυτισμού».
  • Εκπαίδευση στην εξατομικευμένη χρήση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου κοινωνικών ιστοριών.
  • Εποπτεία / καθοδήγηση σε μελέτες περίπτωσης των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντελεστές: Δρ. Κατερίνα Δροσινού - Ειδική Παιδαγωγός, MSc Σχολικής Ψυχολογίας, Μέλος της επιστημονικής ομάδας των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση.

Ημερομηνίες: Τετάρτη 15 / 22 / 29 Μαρτίου 2023
Ώρες: 17:00-19:00
Διάρκεια προγράμματος: 3 συναντήσεις των 120 λεπτών

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Τηλ.: 2103713000
Email: [email protected]