"Ιστορίες για να μην κοιμάσαι" στην Εφηβική Σκηνή του Μικρού Εθνικού

Το Μικρό Εθνικό - Εφηβική Σκηνή - Θέατρο REX Σκηνή "Ελένη Παπαδάκη" παρουσιάζει από την Παρασκευή 6 Μαΐου την παράσταση "Ιστορίες για να μην κοιμάσαι", βασισμένη σε έργα του Νόελ Γκρεγκ. Η παράσταση προτείνεται για θεατές από 12 ετών και άνω.

Όλα όσα δεν σου είπαν. Για το μαχαίρι που έκρυβε η Κοκκινοσκουφίτσα μέσα στο πανέρι, για τη μοναξιά που κάποτε φτάνει να σε βαραίνει σαν μολύβι, για τα αδηφάγα τέρατα που ζούνε μέσα στο ίδιο σου το σώμα και σε τρώνε από μέσα. Για τις μάγισσες που λένε μόνο αλήθειες, που μιλούν για τους δεκάδες τρόπους που έχουμε βρει οι άνθρωποι να εξοντώνουμε ο ένας τον άλλον, για τους έρωτες με τα σουβλερά δόντια, τους παλιούς ήρωες που ξεφτίζουν και τα όνειρα που ξεχειλώνουν.

Οι ιστορίες που σε μεγάλωσαν ξαναγυρνούν για να σε στοιχειώσουν ή να σε λυτρώσουν, τρομακτικές, αδυσώπητες, αλλά και πιο αληθινές από ποτέ. Μια ομάδα από ηθοποιούς και εφήβους τολμούν να μπουν μαζί στο βαθύ, σκοτεινό δάσος των παιδικών μας παραμυθιών, αναζητώντας όλη την κωδικοποιημένη αλήθεια που κρύβουν για τη σκληρότητα του κόσμου αλλά και για το τι σημαίνει να είσαι νέος μέσα σε αυτόν.

Στην παράσταση "Ιστορίες για να μην κοιμάσαι", σε σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη, τρία από τα ωραιότερα έργα του Γκρεγκ (Tin Soldier, Hood in the Wood και Tasty Tale) μπλέκονται με τις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νέων στην Ελλάδα του 2022. Η περιθωριοποίηση του διαφορετικού, η καταπίεση της σεξουαλικότητας και κάθε μορφής ελευθερίας, η βία, η κακοποίηση, η υπερκαταναλωτική μας κουλτούρα αλλά και η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα και η ελπίδα, η αναζήτηση της αυθεντικότητας και η γυναικεία χειραφέτηση είναι λίγα μόνο από τα μονοπάτια που οι ιστορίες αυτές φωτίζουν με απαράμιλλο χιούμορ, ποιητική γλώσσα και εφηβική τόλμη. Ιστορίες που θα μας αφυπνίσουν. Ιστορίες που δεν θα μας αφήσουν να κλείσουμε μάτι, αναγκάζοντάς μας, αντιθέτως, να το στρέψουμε προς τις πραγματικές αγωνίες των νέων σήμερα.

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συντελεστές
Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Θάνος Τοκάκης
Σκηνικά- κοστούμια: Πάρις Μέξης 
Μουσική: Νίκος Παπαϊωάννου 
Δραματολόγος παράστασης: Αναστασία Διαμαντοπούλου 
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Β. Σκηνοθέτη: Ηλιάννα Γαϊτάνη
Β. Σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου 
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Faleichyk 
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Διανομή (αλφαβητικά): Ασημίνα Αναστασοπούλου: Κοκκινοσκουφίτσα, Αναστάσης Γεωργούλας: Αρουραίος, Χρήστος Κραγιόπουλος: Λύκος, Λάμπρος Κωνσταντέας: Μολυβένιος Στρατιώτης, Ευσταθία Λαγιόκαπα: μαμά Κοκκινοσκουφίτσας, Φανή Ξενουδάκη: γιαγιά Κοκκινοσκουφίτσας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Χάνσελ, Ελένη Μολέσκη: Μητέρα, Μπαλαρίνα, Διονυσία Μπαλαμώτη: Γκρέτελ, Νικόλας Παπαδομιχελάκης: κύριος Πάπια, Γιώργος Πατεράκης: Πατέρας, Ανδρομάχη Φουντουλίδου: Μάγισσα
Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου


Εισιτήρια: 3€
Προπώληση: στα ταμεία Εθνικού Θεάτρου και online στην ticketservices.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ
ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ»
Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
Τηλ. 2107001469