"Κλακέτα, κάμερα, πάμε!": Summer School για έφηβους στην Τεχνόπολη

Κλακέτα, κάμερα, πάμε! 

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ συστήνει στους εφήβους την τέχνη του κινηματογράφου!

26-30 Ιουνίου 2023 | Για εφήβους 12-14 ετών

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Summer School εφήβων στην Τεχνόπολη

Πώς μια ιδέα γίνεται ιστορία στην οθόνη; Ποιες είναι οι βασικές αρχές σεναρίου; Πώς στήνουμε μια σκηνή, πώς ερμηνεύουμε έναν ρόλο και πώς, τελικά, γίνεται ένα πραγματικό γύρισμα;

Το πιο συναρπαστικό summer school για εφήβους έρχεται στην καρδιά της πόλης! Για πρώτη φορά, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σε συνεργασία με την έμπειρη ομάδα του Καρπού, γεμίζουν το καλοκαίρι των νέων ηλικίας 12-14 ετών με άφθονες δημιουργικές ιδέες, μέσα από ένα μοναδικό summer school που προσφέρει μια πρώτη επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου.

To Summer School εφήβων «Κλακέτα, κάμερα, πάμε!» έρχεται από τη Δευτέρα 26 έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου καθημερινά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, από τις 09:30 έως τις 15:00, με μια εβδομάδα γεμάτη βιωματικά εργαστήρια. Με τη χρήση ψηφιακών μέσων (εικόνας και ήχου), οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους με θέμα την Τεχνόπολη και τη γειτονιά της, αντλώντας έμπνευση από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού.

Με οδηγό τη βραβευμένη σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα, οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με μικρόφωνα και βιντεοκαμέρες, θα εξοικειωθούν με το μοντάζ, θα εκφραστούν δημιουργικά και θα γνωρίσουν την πιο σινεφίλ πλευρά του εαυτού τους!

Summer School εφήβων στην Τεχνόπολη

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εβδομάδας; 
Επιμέλεια- Διδασκαλία:
Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης

Δευτέρα 26 Ιουνίου
Την πρώτη ημέρα γνωριζόμαστε μεταξύ μας μέσα από μοναδικά φωτογραφικά παιχνίδια, παρακολουθούμε ταινίες μικρού μήκους και συζητάμε για τις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας τους. Μαζί με την επαγγελματία φωτογράφο Αναστασία Βλαχάκη ανακαλύπτουμε τα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης και γνωρίζουμε από κοντά τον επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό της. 

Τρίτη 27 Ιουνίου 
Τη δεύτερη ημέρα εξερευνούμε τη μαγεία των πλάνων! Ανακαλύπτουμε τα μυστικά της κάμερας, την κίνηση και την αξιοποίησή της, ενώ ξεκινάμε και έναν πρώτο πειραματισμό με την τεχνική του μοντάζ μέσα από πρακτικές ασκήσεις: παρακολουθούμε video tutorials ειδικά για εφήβους και ανταλλάσσουμε ιδέες για την ιστορία της ταινίας που θα δημιουργήσουμε. 

Τετάρτη 28 Ιουνίου
Την τρίτη ημέρα δημιουργούμε το δικό μας storyboard! Ξεκινάμε με το ρεπεράζ, εξερευνώντας τους κατάλληλους χώρους για γύρισμα μέσα κι έξω από την Τεχνόπολη. Μπορεί, αλήθεια, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου κι η γειτονιά γύρω από αυτό να αποτελέσουν το μοναδικό σκηνικό της ιστορίας μας; Με τον ηθοποιό Χρήστο Χριστόπουλο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», συμμετέχουμε σε ένα διαδραστικό εργαστήριο ερμηνείας, επιλέγουμε ρόλους και προγραμματίζουμε το γύρισμα μας.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 
Η ταινία μας παίρνει σιγά σιγά μορφή, καθώς το γύρισμα ξεκινά! Κλακέτα, κάμερα, πάμε! Βλέπουμε τις λήψεις μας, διασκεδάζουμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα απρόοπτα – όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα!

Παρασκευή 30 Ιουνίου 
Ολοκληρώνουμε τα γυρίσματα μας! Σειρά έχει το μοντάζ. Πειραματιζόμαστε με τις τεχνικές του και γνωρίζουμε το λογισμικό επεξεργασίας της δική μας ταινίας. Ετοιμαστείτε για ένα μοναδικό αποτέλεσμα! Η συνέχεια επί της οθόνης…

Πώς περνάμε την ημέρα μας; 
9:30-10:00 | Προσέλευση
Η μέρα μας ξεκινά στο κτίριο INNOVATHENS
10:00-12:30 | Βιωματικά Εργαστήρια 
Οι ομάδες, μαζί με τους έμπειρους ανθρώπους του Καρπού, παρακολουθούν τα βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για τους εφήβους
12:30-13:30 | Ελαφρύ γεύμα
Διάλειμμα για ελαφρύ φαγητό, για να συνεχίσουμε την αποστολή μας με ενέργεια! 
*Το ελαφρύ γεύμα μας το επιμελείται το Technopolis Café και περιλαμβάνει αλμυρά και γλυκά σνακς.
13:30-15:00 | Βιωματικά Εργαστήρια 
Τα εκπαιδευτικά, βιωματικά εργαστήρια συνεχίζονται...
15:00 | Τελευταία αποχώρηση 

Summer School εφήβων στην Τεχνόπολη

Πληροφορίες
Το summer school απευθύνεται σε εφήβους από 12 έως 14 ετών.
Κόστος: 125 ευρώ
Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται: το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από την έμπειρη ομάδα του Καρπού, ο εξοπλισμός και τα υλικά (κάμερες, υπολογιστές, tablet, τρίποδα, μικρόφωνα που παρέχονται από τον Καρπό), το ελαφρύ γεύμα, η παρουσία ιατρού στον χώρο της Τεχνόπολης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Κρατήσεις: Από Παρασκευή 26 Μαΐου στα τηλ. 2130109325, 2130109300 (εσωτ. 336, 307), Δε-Πα 11:00-16:00 | Για περιορισμένο αριθμό ατόμων
Τα παιδιά μπορούν να φέρουν τις δικές τους φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τους τηλέφωνα.
Οι εργασίες των παιδιών θα διανεμηθούν ηλεκτρονικά.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
2130109325, 2130109300
[email protected]
www.gasmuseum.gr
 
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
213 0109300, 213 0109325
athens-technopolis.gr
Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας στις σελίδες μας στα social media:
Facebook: @technopoliscityofathens
Instagram: @technopolis_athens
YouTube channel: Technopolis City of Athens