«Από το Γκάζι με αγάπη!»: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας στην Τεχνόπολη (14 &15/10)

Το πιο ξεχωριστό Σαββατοκύριακο για οικογένειες και παιδιά 3-12 ετών, έρχεται στις 14 και 15 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με πολλές και πρωτότυπες δράσεις.

Όλα στο …φως!: Σάββατο 14/10, 11:00-12:00 & 12:00-13:00 | INNOVATHENS
Εργαστήριο επίδειξης πειραμάτων από την ομάδα «Planet Physics»
Για οικογένειες με παιδιά από 7 ετών
Τι χρώμα είναι το φως του ήλιου; Λευκό ή κίτρινο; Το λευκό είναι «κανονικό» χρώμα ή μήπως δημιουργείται από άλλα χρώματα; Ποιος ήταν ο πρώτος μεγάλος επιστήμονας που ασχολήθηκε με τις ιδιότητες του φωτός; Όλες οι απαντήσεις κρύβονται σε αυτό το μοναδικό εργαστήριο πειραμάτων! Μικροί και μεγάλοι πειραματίζονται, παρατηρούν τα pixels μιας οθόνης μέσα από το μικροσκόπιο και βλέπουν πώς ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων μπορεί να δημιουργήσει το λευκό. Μαθαίνουν για τον ήλιο και τον τρόπο που μπορεί να μας φωτίζει και να μας ζεσταίνει, αναμειγνύουν διάφορα «περίεργα» υγρά και τα παρακολουθούν να αλλάζουν χρώμα, ενώ κατασκευάζουν τον δικό τους δίσκο του Νεύτωνα. Και το καλύτερο; Ο «παράξενος» επιστήμονας θα κάνει μια πολύ εντυπωσιακή έκρηξη, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια μεγάλη μπάλα φωτιάς!
Κόστος: 2€ / παιδί (δωρεάν για τους συνοδούς)

Τεχνορομπότ: Σάββατο 14/10, 13:00-14:00 | Κτίριο Δεξαμενές Καθαρισμού
Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από την πολιτιστική εταιρεία «Τέχνης Όνειρα»
Για οικογένειες με παιδιά 4-7 ετών
Κάποτε, ήταν ένας επιστήμονας που έκανε εφευρέσεις και το όνομά του ήταν Ίσκιος-Βρίσκιος. Ο βασιλιάς μιας μεγάλης πολιτείας που την έλεγαν Τεχνόπολη, κάλεσε τον Ίσκιο-Βρίσκιο και του ανέθεσε να φτιάξει ένα ρομπότ που θα βοηθάει και θα προστατεύει τους ανθρώπους, ένα ρομπότ που θα φωτίζει κάθε πρόβλημα και θα δίνει τη λύση. Αντέχετε να ακούσετε τη συνέχεια; Μέσα από παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμού, οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου, την τεχνολογία του 19ου αιώνα αλλά και τη σύγχρονη τεχνολογία μέσα από την δύναμη των ρομπότ!
Κόστος: 2€ / παιδί (δωρεάν για τους συνοδούς)

Και οι καμινάδες έχουν αυτιά!: Σάββατο 14/10 & Κυριακή 15/10, 13:00-14:00 Ι Σημείο συνάντησης: Κτίριο Νέοι Φούρνοι
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έμπνευση το εργοστάσιο φωταερίου
Για οικογένειες με παιδιά 4-7 ετών
Είπες κάτι για τα… κορνούτα; Ήπιες το γάλα σου; Τι μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό;
Ανακαλύπτουμε την πρωτοποριακή αισθητηριακή διαδρομή στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και ζούμε μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από τα κίτρινα κουτιά. Ακούμε τον ήχο του κουδουνιού της βάρδιας που καλούσε τους εργαζομένους για δουλειά, νιώθουμε (λίγη από) τη ζέστη που είχε μέσα στους φούρνους, ενεργοποιούμε την όσφρησή μας, μαθαίνουμε τι έπιναν οι εργάτες καθημερινά για να καθαρίσουν τα πνευμόνια τους, μα για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο: φτιάχνουμε και φωτίζουμε τη δική μας πόλη από την αρχή!
Κόστος: 2€ / παιδί (δωρεάν για τους συνοδούς)

Ιστορίες Φωταερίου: Σάββατο 14/10, 13:00-14:00 & 16:00-17:00, Κυριακή 15/10, 13:00-14:00 / Σημείο συνάντησης: Καμινάδα Β – στεγασμένη Καμινάδα
Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»
Για παιδιά 7-11 ετών
Τι δουλειά έχει ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιον περιμένουμε από τη Γαλλία; Ένας αρχαιολόγος φοράει απαραιτήτως γυαλιά ή μήπως όχι; Μέσα από μία ξεχωριστή θεατρική performance, ένας επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου, ένας εργάτης παραγωγής, ένας γκαζιέρης κι ένας γιατρός ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και μας αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες. Μαζί με έναν ηθοποιό-ερμηνευτή, κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και, μέσα από τις τεχνικές του museum theatre, τη διάδραση και το παιχνίδι, γνωρίζουμε λίγο καλύτερα το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας αλλά και τη νεότερη ιστορία της πόλης.
Κόστος: 2€ / παιδί (δωρεάν για τους συνοδούς)

We are the robots!: Κυριακή 15/10, 10:30-12:00 & 12:30-14:00 | INNOVATHENS
Εργαστήριο ρομποτικής και ηλεκτρικών κατασκευών
Τεχνική και εκπαιδευτική επιμέλεια: Αγνή Παχούλη & Μάριος Ξένος
Για παιδιά 9-12 ετών
Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου ρομπότ; Κι όμως, είναι απλούστερο από όσο φαντάζεσαι! Οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν έξυπνες μηχανές και απλά ηλεκτρονικά συστήματα, και προγραμματίζουν τη συμπεριφορά τους χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία. Τα παιδιά λειτουργούν ομαδικά, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, σε ένα μοναδικό εργαστήριο STEAM που έρχεται να φωτίσει τα πιο παράξενα μυστήρια της τεχνολογίας.
Κόστος: 2€ / παιδί

ΦωτίΖω, ΦωτίΖεις: Κυριακή 15/10, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30 | Κτίριο Δεξαμενές Καθαρισμού
Εργαστήριο kids yoga με την Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου
Για οικογένειες με παιδιά 5-11 ετών
Ένα «φωτεινό» εργαστήριο γιόγκα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, έρχεται να τιμήσει τα 10 χρόνια δημιουργικής και «φωτεινής» παρουσίας του Μουσείου. Γονείς και παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μέσα από άνετες και διασκεδαστικές θέσεις γιόγκα (άσανας), να παίξουν και να «κρατήσουν» στα χέρια τους ο ένας το φως του άλλου. Όταν είμαστε μαζί, η ενέργεια μας πολλαπλασιάζεται, το φως γίνεται πιο δυνατό και μπορούμε να καταφέρουμε όλα όσα θέλουμε. Όλοι έχουμε άπλετο φως μέσα μας, ας το αφήσουμε να λάμψει και να φωτίσει ολόκληρη την πόλη! Συστήνεται στους συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν το δικό τους στρώμα.
Διάρκεια: 30’
Κόστος: 2€ / παιδί (δωρεάν για τους συνοδούς)

«Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο»: Κυριακή 15/10, 16:00-17:00 | Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»
Θεατρική παράσταση από την ομάδα «Μαγνήτες»
Για παιδιά και εφήβους από 8-13 ετών
Δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν χαρακτήρες από τη ζωή του Νίκολα Τέσλα και μαζί τους, μία μουσικός δημιουργεί ζωντανά τη μουσική επένδυση της παράστασης. Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες στον κόσμο, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του ηλεκτρισμού και όχι μόνο!  Η ιστορία της ζωής του Νίκολα Τέσλα, από μικρό παιδί μέχρι τη στιγμή της επιτυχίας του, συνοδεύεται από ηχοτοπία που ενισχύουν την ατμόσφαιρα και ερεθίζουν τη φαντασία, ενώ τα παρεμβαλλόμενα τραγούδια δίνουν μια ευχάριστη ανάσα στην θεατρική δράση.
Συντελεστές παράστασης: Κείμενο-έρευνα: ομάδα Μαγνήτες | Σκηνοθεσία: Ευγενία Τζιρτζιλάκη | Ηθοποιοί: Στέβη Φόρτωμα, Σοφία Αθανασοπούλου | Μουσικός επί σκηνής: Eύα Μυλωνά | Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Αθανάσιος Καραβίτης | Επιστημονική επιμέλεια: Ανδρέας Αυλωνίτης | Μοδίστρα: Βέρα Φόρτωμα | Σχεδιασμός αφίσας: Ισαβέλλα Μαυρή | Φωτογραφίες: Αθανάσιος Καραβίτης, Νίκος Δροσάκης | Βιντεοσκόπηση: Μιχάλης Καλιδώνης | Εικονογραφήσεις: Tania Cimmati
Εισιτήριο παράστασης: 2€ / άτομο