Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ροβινσώνας Κρούσος» για 2η χρονιά στo Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς, η μουσικοθεατρική παράσταση «Ροβινσώνας Κρούσος» σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 4 Νοεμβρίου. Μια θεατρική υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένη από το ομώνυμο πολυαγαπημένο μυθιστόρημα μικρών και μεγάλων του Ντάνιελ Ντεφόε που εξιστορεί τις περιπέτειες του διάσημου ναυαγού, ο οποίος με την ευφυΐα, την εφευρετικότητα και την ψυχική του δύναμη κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να μας διδάξει την αγάπη για τη ζωή και τη σημασία της φιλίας. 

 Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ροβινσώνας Κρούσος» για 2η χρονιά στo Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η εξαιρετική διασκευή του έργου με ευαισθησία και χιούμορ, σε σημερινό λόγο, είναι του Γιώργου Γαλίτη. Η ορχήστρα επί σκηνής, με πιάνο, κιθάρα, μπάσο και καταιγιστικά ντραμς, παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις του Μηνά Ι. Aλεξιάδη, ενώ ένας εκλεκτός, πολυμελής θίασος ερμηνεύει, τραγουδά και χορεύει, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Τα ευρηματικά σκηνικά και τα φαντασμαγορικά κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι χορογραφίες, οι φωτισμοί, ο σχεδιασμός ήχου και οι εντυπωσιακές προβολές ολοκληρώνουν αυτή την ξεχωριστή θεατρική εμπειρία.

Ο Ροβινσώνας αγαπάει τις εξερευνήσεις και αναζητά την περιπέτεια. Σαλπάρει με ένα καράβι και υπόσχεται στην αγαπημένη του Φίνα να επιστρέψει γρήγορα. Όμως στο ταξίδι ναυαγεί σε ένα ερημονήσι. Ολομόναχος στην αρχή, με μοναδικά εφόδια τις γνώσεις και την εφευρετικότητά του, θα αποκτήσει στη συνέχεια συντροφιά τον πιστό Παρασκευά και έναν φλύαρο παπαγάλο. Οι περιπέτειες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά ο Ροβινσώνας καταφέρνει να επιβιώσει σε αυτό τον άγνωστο εξωτικό τόπο και να αντιμετωπίσει άγριους κανίβαλους και τρομερούς κουρσάρους διατηρώντας πάντα άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας ότι κάποια στιγμή, κάποτε, θα επιστρέψει στο πατρικό του και στην αγαπημένη του.

 Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ροβινσώνας Κρούσος» για 2η χρονιά στo Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το έργο είναι ένας «οδηγός επιβίωσης» για όλους, με ιδιαίτερες παιδαγωγικές αξίες για τους μικρούς μας θεατές:

Σε αυτή την εξωτική περιπέτεια προβάλλονται με τρόπο διασκεδαστικό και συναρπαστικό η αρμονική σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η υπομονή, η πειθαρχία και η εργατικότητα, η διαχείριση της μοναξιάς και η χαρά της επικοινωνίας, η εφευρετικότητα, η δημιουργική φαντασία, η πίστη, η ελπίδα, αλλά και η συνεργασία και η συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές και πολιτισμικές αντιλήψεις, και πάνω απ’ όλα η δύναμη της φιλίας.  

H παράσταση παρουσιάζεται στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε θεατρική σκηνή που έχουν λατρέψει τα παιδιά, η οποία ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία και τη χρήση σκηνικών μέσων τελευταίας τεχνολογίας.

 Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ροβινσώνας Κρούσος» για 2η χρονιά στo Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η σκηνοθέτιδα Τατιάνα Λύγαρη απαντάει στις ερωτήσεις μας

1. Πώς προέκυψε να ασχοληθείτε με την ιστορία του διάσημου ναυαγού Ροβινσώνα Κρούσου; 
Πριν από τρία περίπου χρόνια δέχτηκα την πρόταση από την παραγωγό εταιρεία Arcadia Media να σκηνοθετήσω στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ροβινσώνα Κρούσο και να συστήσω στη νέα γενιά τον διάσημο μυθιστορηματικό ήρωα, ένα όνομα θρυλικό που ταυτίστηκε με την έννοια «ναυαγός» εδώ και τρεις αιώνες, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πολυαγαπημένο ανάγνωσμα  των παιδικών μας χρόνων κλείνει φέτος 305 χρόνια ζωής κι αν και γράφτηκε αρχικά για ενήλικες συνεχίζει να γοητεύει γενιές και γενιές παιδιών σε δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την εξιστόρηση των περιπετειών του Ροβινσώνα, τις εξερευνήσεις του σε άγνωστους και εξωτικούς τόπους αλλά και τη γνωριμία και τη συμπόρευσή του με τον πιστό του υπηρέτη Παρασκευά. 
Η παράστασή μας απευθύνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Πρόκειται για μία πλούσια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή με ταλαντούχους ηθοποιούς, εξαιρετικά κοστούμια και σκηνικά του Γιάννη Μετζικώφ,  τραγούδια και μουσική του Μηνά Ι.Αλεξιάδη που εκτελείται εντυπωσιακά από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, εμπνευσμένες χορογραφίες και video animation.  

2. Σε ποια σημεία του πιστεύετε ότι ένα κλασικό μυθιστόρημα, που γράφτηκε σχεδόν τριακόσια χρόνια πριν, παραμένει επίκαιρο; 
Το εμβληματικό έργο του Ντάνιελ Ντεφόε θέτει θέματα πανανθρώπινα και διαχρονικά. Παράλληλα, παρουσιάζει πρακτικές και αντιλήψεις του 18ου αιώνα όπως η αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο, ο κανιβαλισμός κι η πειρατεία που έρχονται σε μία εκ διαμέτρου αντίθεση με τις αξίες και αρχές της σύγχρονης εποχής μας. Για τον λόγο αυτό η διασκευή του έργου από τον Γιώργο Γαλίτη και η σκηνοθετική μεταφορά του στη σύγχρονη θεατρική σκηνή αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση. Με σύγχρονους διαλόγους και πολύ χιούμορ προβάλλονται τα σημαντικά μηνύματα του έργου και το στοιχείο της περιπέτειας και της ανακάλυψης εξωτικών χωρών που ελκύουν το νεανικό κοινό.  Ταυτόχρονα όμως προβάλλεται κάτι σημαντικότερο και βαθύτερο από μία απλή εξιστόρηση περιπετειών. Η εργατικότητα, η υπομονή, η επιμονή, η πειθαρχία με τα οποία αντιμετωπίζει ο Ροβινσώνας τη μοίρα του, τις δυσκολίες, το άγνωστο, τη μοναξιά αλλά και τη συνύπαρξη ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτισμών,  είναι τα στοιχεία που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιστρέψει σώος στην πατρίδα και την αγαπημένη του. Σε αντίθεση με την αποικιοκρατική αντίληψη της εποχής του μυθιστορήματος, που επιβάλλει τον εκπολιτισμό των «βαρβάρων»,  η σχέση του «δυτικού» Ροβινσώνα και του ιθαγενή Παρασκευά αμβλύνεται και αναδεικνύεται η ανάγκη κοινωνικότητας, επικοινωνίας και συνεργασίας  των ανθρώπων ακόμα και αν προέρχονται από κοινωνίες και πολιτισμούς με διαφορές που φαίνονται αγεφύρωτες.

3. Ποια μηνύματα περνάει η παράσταση στα παιδιά; 
Το έργο είναι ένας “οδηγός επιβίωσης”, με παιδαγωγικές αξίες για τους μικρούς θεατές αλλά και με ρεαλισμό για τους ενήλικες. Η αγαστή σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η εργατικότητα, η υπομονή, η επιμονή, η πειθαρχία, η διαχείριση της μοναξιάς και η χαρά της επικοινωνίας, η εφευρετικότητα, η πίστη, η ελπίδα αλλά και η συνεργασία και συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές και πολιτισμικές αντιλήψεις προβάλλονται στην παράσταση σε μία πολύ διασκεδαστική και συναρπαστική ατμόσφαιρα εξωτικής περιπέτειας.

4. Τι σημαίνει για εσάς η εξερεύνηση και η περιπέτεια; 
Η αναζήτηση, η έρευνα, το συνεχές ενδιαφέρον για κάθε τι καινούργιο, για μια νέα γνώση, μια νέα εμπειρία είναι συνυφασμένα με το DNA των καλλιτεχνών. Προσωπικά ζω για να μαθαίνω κι αυτό με ενθουσιάζει και μου δίνει δύναμη να βάζω διαρκώς νέους στόχους. Η ζωή η ίδια είναι μια υπέροχη περιπέτεια κι αν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τους επαναληπτικούς της κύκλους και αφηνόμαστε να βιώσουμε και τις αναποδιές και τα ευχάριστα σαν εμπειρίες που μας εξελίσσουν και μας ωριμάζουν κι αν, ακόμα καλύτερα, έχουμε και συνοδοιπόρους να το μοιραστούμε, τότε το ταξίδι της ζωής μας θα είναι πλούσιο και θα αξίζει τον λόγο και τον κόπο που το κάναμε.

5. Ποιες είναι οι προκλήσεις του να σκηνοθετείτε για παιδιά; 
Αντιμετωπίζω τα παιδιά σαν… ενήλικες που έχουν όμως άδειο τον σκληρό τους δίσκο και ορθάνοιχτες τις κεραίες τους να εισπράξουν, να μάθουν και να δοκιμάσουν το κάθε τι. Ο σκηνοθέτης μιας θεατρικής παράστασης - όπως εξάλλου και ο γονιός και ο δάσκαλος - έχει ευθύνη για το υλικό με το οποίο  τροφοδοτεί αυτόν τον σκληρό δίσκο που θα διαμορφώσει την προσωπικότητα και επομένως όλη τη μετέπειτα ζωή του παιδιού ως ενήλικα.  Αρχές και αξίες, ασφάλεια, ειλικρίνεια αλλά και σαφή όρια και πολλή αγάπη είναι η πετυχημένη συνταγή μαζί με τα τρία καταλυτικά χι., χιούμορ, χαρά και… χρώμα! 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία | Τατιάνα Λύγαρη
Θεατρική διασκευή | Γιώργος Γαλίτης 
Σκηνικά–Κοστούμια | Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική σύνθεση | Μηνάς Ι. Αλεξιάδης
Μουσική διδασκαλία | Άλκηστις Ραυτοπούλου
Χορογραφίες | Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί | Σάκης Μπιρμπίλης
Video Designer | Μικαέλα Λιακατά
Βοηθός σκηνοθέτη | Βασίλης Ψυλλάς
Σχεδιασμός μακιγιάζ παράστασης και βίντεο | Διονυσία Κωνσταντίνου  
Επιμέλεια κομμώσεων | Κωνσταντίνος Σαββάκης
Φωτογραφίες-trailer | Πάτροκλος Σκαφίδας
Συμπληρωματικές φωτογραφίες | Έλλη Πουπουλίδου (NDP), Χάρης Ακριβιάδης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί | Νικόλας Αλεξίου, Έλενα Βακάλη, Φάνος Θεοφάνους, Βασίλης Παναγιωτίδης, Χάρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Τομπουλίδου, Δημήτρης Τσολάκης, Μαρία Ελένη Λιακοπούλου, Βασίλης Ψυλλάς
Και οι μουσικοί (επί σκηνής) | Απόστολος Καλτσάς, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Παπαλάμπρου, Άλκηστις Ραυτοπούλου

Συμπαραγωγή |Αrcadia Media–Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχολικές παραστάσεις 
Τρίτη–Παρασκευή | 10.00 π.μ.

Παραστάσεις για το κοινό 
Σάββατο | 15.00
Κυριακή | 11.30 π.μ. και 15.00

Τιμή εισιτηρίου | 12 € (γενική είσοδος)
Ηλικία | άνω των 5 ετών

Εισιτήρια
210 72 82 333
megaron.gr

Πληροφορίες 
www.megaron.gr
www.facebook.com/megaron.gr
www.instagram.com/megaron_athens/
www.youtube.com/user/AthensConcertHall
twitter.com/MegaronAthens

To CityKidsGuide είναι Χορηγός Επικοινωνίας της παράστασης.