"Ιλάρια - Η Πρωταπριλιά της αρχαιότητας": Βιωματικό εργαστήρι στο Μουσείο Κοτσανά (30-31/3)

Πώς γιόρταζαν την Πρωταπριλιά οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι; Το Μουσείο Κοτσανά μας συστήνει την αρχαιοελληνική εκδοχή της πρωταπριλιάς και μας ταξιδεύει στην Αθήνα, την Ελευσίνα και τη Ρώμη, σε ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών, το Σάββατο 30 & την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ.

Μια ξεχασμένη ιστορία συνδέει τα αστεία πρωταπριλιάτικα ψέματα με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Τα αρχαία Ιλάρια αποτέλεσαν προπαρασκευαστικό στάδιο των μυστών για την τελική συμμετοχή τους στη γιορτή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η νύμφη Ιάμβη συνάντησε τη θεά Δήμητρα στην αρχαία πόλη της Ελευσίνας κατάφερε να παρηγορήσει με ένα ιδιαίτερο αστείο τη λυπημένη θεά για τον χαμό της αγαπημένης της κόρης. Ερχόμενη αντιμέτωπη με το αστείο, η θεά κατάφερε για λίγο να γελάσει. Η δε «αγέλαστος πέτρα» όμως παρέμεινε για πάντα στην ανάμνηση της θεϊκής θλίψης.

Ακολουθώντας τα μυστικά της Ιάμβης θα προσπαθήσουμε να… αναποδογυρίσουμε την ασήκωτη και «αγέλαστο πέτρα» για να μάθουμε τι τελικά κρύβεται κάτω από αυτήν!

Άραγε θα καταφέρουμε να κάνουμε την «αγέλαστη πέτρα» να γελάσει ξανά; Η δύναμή μας η δική μας θέληση για αστεία και ξεγνοιασιά, ζώντας την αρχαιοελληνική Πρωταπριλιά!

  • Διάρκεια: 60’
  • Κόστος: 7€
  • Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2114110044 έως και μια ημέρα πριν.


Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι