2ο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο του κύκλου «Άνθρωποι και ζώα στην αρχαιότητα» στο Μουσείο Κανελλοπούλου

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες στις αίθουσες του μουσείου, που θα τους επιτρέψουν να δουν από κοντά αρχαία αγγεία και ειδώλια ζώων και υβριδικών πλασμάτων (π.χ. κενταύρους, σφίγγες, σειρήνες), να σχεδιάσουν, να ακούσουν αφηγήσεις αρχαίων συγγραφέων για ζώα, και να συνομιλήσουν με αρχαιολόγους, ζωοαρχαιολόγους και φιλολόγους για το πως μελετούσαν τα ζώα οι αρχαίοι. 

Μουσειοπαιδαγωγοί: Ιωάννα Ζαχαροπούλου – Κατερίνα Σταμίδη

Ηλικίες: 5-9 ετών

  • Διάρκεια: περ. 90’ 
  • Είσοδος: ελεύθερη με κράτηση – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
  • Πληροφορίες: 210 3319300
  • Αιτήσεις: [email protected] 

Στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής στοιχεία:

  • όνομα και επώνυμο παιδιού
  • ηλικία και τάξη
  • ποια ημέρα αφορά ή αίτηση (Σάββατο 9 ή Κυριακή 10 Μαρτίου)
  • όνομα και επώνυμο γονέα ή κηδεμόνα
  • τηλέφωνο και email γονέα ή κηδεμόνα

Το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τα ζώα, πρακτικό, θεωρητικό και φαντασιακό, σημάδεψε την ανάδυση και διαμόρφωση του πολιτισμού καθώς οι άνθρωποι επιχειρούσαν να κατανοήσουν τον εαυτό τους σε σχέση αλλά ταυτόχρονα και σε αντιδιαστολή προς τα υπόλοιπα φυσικά ή φανταστικά είδη. Σήμερα, η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα περνά περίοδο αλλαγών. Το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων – με ιδιαίτερη απήχηση στις νεότερες γενιές – θέτει υπό αμφισβήτηση παγιωμένες ιδέες και συμπεριφορές και ωθεί τους ερευνητές να αναζητήσουν στο παρελθόν μοντέλα αλληλεπίδρασης που διαφέρουν από τα σημερινά. Απώτερος στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τρόπους αλληλεπίδρασης αλλά και αλλαγές που συνέβησαν στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, και να φέρει το κοινό σε επαφή με τις επιστήμες που μελετούν τα ζώα του παρελθόντος και τη σχέση τους με τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, εκτός από διαλέξεις, το σεμινάριο περιλαμβάνει δύο εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Κανελλοπούλου και στο Εργαστήριο Μ.H. Wiener της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 – ΚΥΡΙΑΚΗ 7 Απριλίου, 11.00-12.30 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου και των εργαστηρίων για παιδιά camu.gr/activity/anthropoi-kai-zoa-stin-archaiotita/ 
Οι διαλέξεις του σεμιναρίου θα γίνονται ζωντανά στο Εργαστήριo Μ.Η. Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και στο Μουσείο Κανελλοπούλου και θα μεταδίδονται ψηφιακά.

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Θεωρίας 12, Αθήνα 105 55
camu.gr 

Εργαστήριο Αρχαιολογικών Επιστημών M.H. Wiener, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Σουηδίας 54, Αθήνα 106 76
www.ascsa.edu.gr/research/wiener-laboratory