Το φεστιβάλ "WOW - Women of the World Αthens" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το WOW Foundation, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ WOW – Women of the World, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Από το 2010, που διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ στο Λονδίνο, μέχρι σήμερα, το WOW αριθμεί περισσότερα από 100 φεστιβάλ και εκδηλώσεις φτάνοντας σε πάνω από πέντε εκατομμύρια άτομα σε 45 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους.

Το WOW Athens αποπειράται για δεύτερη χρονιά να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, και να δώσει βήμα στις φωνές και τις ιστορίες που εμπνέουν και δίνουν ελπίδα για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό line up με περισσότερες από 80 διακεκριμένες ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε 20 πάνελ συζήτησης, μία σειρά από εργαστήρια και σεμινάρια για όλες τις ηλικίες, σκηνικές αναγνώσεις και προβολές ταινιών, συναυλίες και DJ sets, mentoring sessions και πολλά άλλα.

Οι δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους είναι οι εξής:

Το φεστιβάλ "WOW - Women of the World Αthens" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κέντημα: Γυναίκα και Λαϊκή Τέχνη
Σάββατο 06/04, 14.15-15.45
Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Για άτομα από 16 ετών και άνω
Με σειρά προτεραιότητας

Στο πλαίσιο του WOW Athens 2024, το εργαστήριο κεντήματος είναι αφιερωμένο στη γυναίκα δημιουργό της λαϊκής τέχνης. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της σταυροβελονιάς, θα αποτυπωθεί με βελόνα και κλωστή η συμβολική γυναικεία φιγούρα πάνω σε καμβά. Η έμπνευση του εργαστηρίου προέρχεται από τη μεγάλη προσφορά της γυναίκας στην συντήρηση της λαϊκής τέχνης και παράδοσης, όχι μόνο ως διακοσμητική τέχνη αλλά και ως εργαλείο έκφρασης επικοινωνίας και πρώιμης χειραφέτησης.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: PORFYRIA
Υποστήριξη εργαστηρίου: Shafi Qias, σχεδιάστρια μόδας

Εκπαιδευτικό εργαστήριο: Προϋπολογισμός για έφηβους!
Σάββατο 06/04, 14.30-15.30

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Ι 
Για παιδιά 11-15 ετών
Με σειρά προτεραιότητας

Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο; Πώς μπορεί αυτό να σε βοηθήσει ώστε να χτίσεις μια υγιή σχέση με το χρήμα; Σκέφτηκες ποτέ ότι κάτι που θέλεις μπορεί να είναι ανάγκη για εμένα αλλά επιθυμία για εσένα; Ξέρεις ότι όλα τα παιδιά μπορούμε να τα πάμε καλά με τα οικονομικά μας;
Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα μάθουν τις οδηγίες χρήσης του χρήματος που είναι αναπόσπαστο κομμάτι ολόκληρης της ζωής τους. Θα κάνουν δραστηριότητες, θα δοκιμάσουν τρόπους σκέψης με εργαλείο το χρήμα ώστε να δουν τον αντίκτυπό του και τη δύναμη που έχουν όταν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν.

Για να συμμετάσχεις στο εργαστήριο, δεν έχεις παρά να σκεφτείς πώς αξιοποιείς το χαρτζιλίκι σου και ποιο είναι το δυνατό σημείο σου που θα ήθελες να μοιραστείς με άλλα παιδιά!

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Αγγελική Σαββίδου, Σύμβουλος Οικονομικής Ανάπτυξης

Το φεστιβάλ "WOW - Women of the World Αthens" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εργαστήριο STEAM: Γυναίκες στις επιστήμες
Κυριακή 07/04

12.00-13.30 για παιδιά 6-8 ετών: Γυναίκες στις επιστήμες: Διάστημα και STEAM με την Βαλεντίνα Τερεσκόβα
14.00-15.30 για παιδιά 9-12 ετών: Γυναίκες στις επιστήμες: Προγραμματισμός και STEAM με την Γκρέις Χόπερ
Παιδικό Εργαστήριο ΕΒΕ

Με σειρά προτεραιότητας

Γυναίκες στις επιστήμες: Διάστημα και STEAM με την Βαλεντίνα Τερεσκόβα, για παιδιά 6-8 ετών

Σκέφτηκες ποτέ πόσα έχουν καταφέρει οι γυναίκες στις επιστήμες; Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο διάστημα; Αλήθεια, τι γνωρίζουμε για το ηλιακό μας σύστημα;

Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε την Βαλεντίνα Τερεσκόβα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες STEAM. Θα κατασκευάσουμε το δικό μας ηλιακό σύστημα το οποίο θα βάλουμε σε τροχιά μέσα από την ρομποτική και θα πειραματιστούμε δημιουργώντας φεγγαρόπετρες. 

Ένα διαSTEAMικό ταξίδι για κάθε παιδί που θέλει να γίνει για λίγο αστροναύτης και αστροναύτισσα και να αφεθεί στον συμπεριληπτικό κόσμο της επιστήμης!

*Το εργαστήριο περιλαμβάνει ζωγραφική με τέμπερα.

Γυναίκες στις επιστήμες: Προγραμματισμός και STEAM με την Γκρέις Χόπερ, για παιδιά 9-12 ετών

Σκέφτηκες ποτέ πόσα έχουν καταφέρει οι γυναίκες στις επιστήμες; Ποια γυναίκα ήταν πρωτοπόρος στον κόσμο των υπολογιστών και του προγραμματισμού; Αλήθεια, τι γνωρίζουμε για τον προγραμματισμό και τη συγγραφή κώδικα;

Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε την Γκρέις Χόπερ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες STEAM. Θα προγραμματίσουμε ρομπότ, θα γράψουμε κώδικα, θα δημιουργήσουμε τη δική μας συσκευή ώστε να μεταφέρουμε μυστικά μηνύματα που μόνο οι πραγματικοί επιστήμονες και επιστημόνισσες μπορούν να αποκωδικοποιήσουν. 

Μια μοναδική εμπειρία προγραμματισμού που αποδεικνύει πως όλα τα άτομα μπορούν να αφεθούν στον συμπεριληπτικό κόσμο της επιστήμης!

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: EducAid: Μαριλίζα Ποντικού, Ουρανία Νεφέλη Κάππου, Βίκυ Χριστοπούλου

Το φεστιβάλ "WOW - Women of the World Αthens" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Hoop Dance
Σάββατο 06/04 & Κυριακή 07/04, 15.15-15.45 & 16.00-16.30

Πίσω Αγορά
Για παιδιά από 6 ετών και άνω
Με σειρά προτεραιότητας

Σας αρέσει ο χορός και τα ακροβατικά; Tο Hoop Dance (ο χορός με στεφάνι hula hoop), είναι ένας ξεχωριστός τρόπος έκφρασης, γυμναστικής και διασκέδασης. Μαθαίνουμε απλά και σύνθετα κόλπα με το στεφάνι, χορεύουμε και εκφραζόμαστε δημιουργικά. Στόχος, η χαρά μέσα από την κίνηση και η σύνδεση με τον κύκλο, τον εαυτό και τους γύρω μας! 

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Fabrica Athens

Το φεστιβάλ "WOW - Women of the World Αthens" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Face painting
Σάββατο 06/04, 19.30-21.30
Αγορά
Με σειρά προτεραιότητας

Οι MOutZOures εμφανίστηκαν 
στου WOW τη γιορτή & γεμίζουν 
με αστερόσκονη σχέδια φαντεζί. 
Γυναίκα, θηλυκότητα & κάθετι ΕΣΥ 
έλα & κάτσε δίπλα μας ν’ αρχίσει η γιορτή.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: MOutZOures

Σεμινάριο Αυτοάμυνας κατά της έμφυλης βίας
Κυριακή 07/04, 13.30-15.00 & 15.30-17.00 

Studio Μπαλέτου ΕΛΣ
Για άτομα από 15 ετών και άνω
Με σειρά προτεραιότητας

Τα έμφυλα στερεότυπα προάγουν τη βία κατά των γυναικών, με αποτέλεσμα η έμφυλη βία, που ακόμη θεωρείται σε μεγάλο βαθμό έγκλημα του ιδιωτικού και όχι του δημόσιου βίου, να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμίως.

Σκοπός του σεμιναρίου Αυτοάμυνας, είναι να μάθουν οι γυναίκες μέσα από απλές τεχνικές, που βασίζονται στο Kung Fu Shaolin, πώς μπορούν να αποτρέψουν εκφάνσεις σωματικής και λεκτικής βίας, ενώ ταυτόχρονα να αντιληφθούν την εσωτερική και τη σωματική τους δύναμη. Με αυτή τη μέθοδο, επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση, ο αυτοσεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ τους, μέσα από εργαλεία διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Στο σεμινάριο θα εξετάσουμε βιωματικά τους εξής 3 πυλώνες:
1. Λεκτική Αυτοάμυνα-  δεξιότητες να σταματώ τη βία, με το λόγο, το βλέμμα και τη στάση του σώματος - Οριοθέτηση - Συναίνεση 
2. Πρακτική Αυτοάμυνα- απλές τεχνικές απεμπλοκής σε περιπτώσεις σωματικής βίας - Γνώση της Δύναμής μας 
3. Χρήσιμες συμβουλές σε περιπτώσεις απόπειρας κλοπής, καταδίωξης από θύτες και καθημερινών αντικειμένων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αμυνθούμε.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Άντα Τσαρέα, δασκάλα της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας και Αντιπρόεδρος της Nimertis Action Art

*Προτείνεται οι συμμετέχουσες να φορούν άνετα ρούχα.

Εκπαιδευτικό εργαστήριο: Το σώμα μου, ένας χάρτης συναισθημάτων
Κυριακή 07/04, 16.00-17.00

Υποδοχή ΕΒΕ
Για παιδιά 10-12 ετών και 13+
Με σειρά προτεραιότητας

«Τρέχεις ή παίζεις σαν κορίτσι», «Τα αγόρια δεν κλαίνε!», «Μην είσαι αγοροκόριτσο!».

Στο εργαστήριο αυτό, με τη χρήση σωματικών χαρτών (body maps) θα αναλύσουμε πώς φράσεις όπως οι παραπάνω αλλά και τα συναισθήματα που μας προκαλούν, βιώνονται και γίνονται αισθητά σωματικά.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος όπου τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα προβληματιστούν για τα έμφυλα στερεότυπα που αποτυπώνονται σε φράσεις της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα θα αναδειχθούν οι εμπειρίες και σκέψεις τους.

Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο παράλληλα τμήματα με παιδιά 10-12 ετών και 13+ και απευθύνεται σε όλα τα φύλα.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Ομάδα Urbana
Εύα Γρηγοριάδου 
Πηνελόπη Αλεξίου 
Ιουλία Λεβεντοπούλου

INFO
WOW Athens 2024
6-8 Απριλίου 2024
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

WOW Festival Pass 2024 (και για τις τρεις ημέρες): Με την Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι €30, ενώ υπάρχει ένα εύρος επιλογών. Η ελάχιστη τιμή είναι €10. Ανεξαρτήτως της επιλογής τιμής, το Festival Pass είναι ενιαίο και προσφέρει την ίδια πρόσβαση σε όλες/όλους τις/τους κατόχους.

Η αγορά Festival Pass είναι προαιρετική για τους ανήλικους. Η παραλαβή του δωρεάν Festival Pass από τους ανήλικους θα πραγματοποιείται στον χώρο της Υποδοχής του ΚΠΙΣΝ κατά τις ημέρες του φεστιβάλ. Για άτομα 13 έως και 17 ετών απαιτείται επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας.
Η αγορά του Festival Pass προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις εκδηλώσεις του WOW Athens, με εξαίρεση τις παρακάτω, για τις οποίες απαιτείται η προαγορά ξεχωριστού εισιτηρίου:
WOW Sounds: Συναυλία της Hania Rani: €25, €20, €15 και €10 (μειωμένο)
Prima Facie της Suzie Miller: €12, €8 (μειωμένο)

Προπώληση:    
•    Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο ticketservices.gr
•    Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Ticket Services 210 7234567 
•    Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα) 

Μέγας Δωρητής ΚΠΙΣΝ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Mείνετε συντονισμένοι/ες για περισσότερες πληροφορίες για το WOW Athens 2024 στην επίσημη σελίδα του στο Instagram @wow_athens καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org/WOW2024.

Σχετικά με το The WOW Foundation  
Το WOW Foundation ιδρύθηκε από την Jude Kelly CBE το 2018 για να διαχειριστεί το παγκόσμιο κίνημα WOW - Women of the World Festivals. Τα Φεστιβάλ ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010, με το πρώτο φεστιβάλ να διοργανώνεται από την Kelly στο Southbank Centre του Λονδίνου, όπου η ίδια ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, προς τιμήν των γυναικών και κοριτσιών, εξετάζοντας με ειλικρίνεια τι τις εμποδίζει να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, ευαισθητοποιώντας ένα παγκόσμιο κοινό για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και συζητώντας μαζί για τις λύσεις.

Μέχρι σήμερα, το WOW αριθμεί περισσότερα από 100 φεστιβάλ και εκδηλώσεις φτάνοντας σε πάνω από πέντε εκατομμύρια άτομα σε 30 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους, μεταξύ των οποίων: Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Φινλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Σομαλιλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. 

Στη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών, τα Φεστιβάλ απέκτησαν τη φήμη ενός θεσμού που φιλοξενεί παγκοσμίως γνωστούς/ες καλλιτέχνες/ιδες, ακτιβιστές/ριες και στοχαστές, μεταξύ των οποίων η Angela Davis, η Malala Yousafzai, η Annie Lennox, ο Patrick Stewart, η βαρόνη Doreen Lawrence και η Salma Hayek, μαζί με χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια που δεν είναι δημόσια πρόσωπα αλλά κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Το WOW παρέχει πλατφόρμες για κάθε είδους ανθρώπους, αλλάζει στάσεις, φέρνει κοντά διαφορετικές κοινότητες και προσφέρει έναν μοναδικό χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στις δικές τους κοινότητες. Ένα παράδειγμα του αντίκτυπου που έχει το φεστιβάλ σημειώθηκε το 2015 με την ίδρυση του Κόμματος Ισότητας των Γυναικών από τις Sandi Toksvig και Catherine Mayer.

Το 2018 η Kelly παραιτήθηκε από το Southbank Centre προκειμένου να αφιερωθεί αποκλειστικά στο WOW Foundation ως κοινωφελές ίδρυμα που εργάζεται για την οικοδόμηση, τη σύγκληση και τη διατήρηση ενός παγκόσμιου κινήματος που πιστεύει ότι ένας κόσμος ισότητας των φύλων είναι εφικτός και επιθυμητός, μέσω των φεστιβάλ και της ενδυνάμωσης γυναικών και κοριτσιών. Το μοναδικό μοντέλο του φεστιβάλ ανοίγει πολλούς δρόμους για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε έργα του WOW, την προώθηση των δικών τους σκοπών ή την εκκίνηση νέων πρωτοβουλιών με μεγάλο αντίκτυπο σε επιμέρους κοινότητες. Είναι το μεγαλύτερο, το πιο συμπεριληπτικό και το σημαντικότερο φεστιβάλ που εστιάζει στην παρουσίαση του έργου των γυναικών και στην προώθηση της ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια. 

To φεστιβάλ WOW αρχικά δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε από το Southbank Centre.

Πρόεδρος του WOW - Women of the World είναι η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Καμίλα.

Σχετικά με το British Council
Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός της Βρετανίας που προωθεί τις πολιτισμικές σχέσεις και παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον γνώσης και κατανόησης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στη Βρετανία και τις άλλες χώρες. Αυτό το πετυχαίνουμε με τη θετική μας συμβολή στη Βρετανία και τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, με στόχο να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων δημιουργώντας ευκαιρίες, οικοδομώντας σχέσεις και καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη.

Συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού, στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, στην εκπαίδευση και την κοινωνία των πολιτών. Πέρυσι ήρθαμε σε προσωπική επαφή με πάνω από 80 εκατομμύρια ανθρώπους και με 791 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω διαδικτύου, ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και εκδόσεων. Είμαστε ένας βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1934, διέπεται από τους κανόνες του Βασιλικού Καταστατικού και υπάγεται στο βρετανικό δημόσιο. Φέτος συμπληρώνουμε 85 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το ΚΠΙΣΝ:
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).

•    To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι: 
o    Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Δευ-Kυρ: 06.00-00.00 
o    Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-21.00
•    Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
•    Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
•    Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
•    Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
•    Στο 5ο επίπεδο του κτιρίου της ΕΛΣ λειτουργεί το βραβευμένο -με δύο MICHELIN Αστέρια στον Οδηγό της Αθήνας για το 2022 και το 2023 και ένα MICHELIN Green Αστέρι για τη Βιώσιμη Γαστρονομία- εστιατόριο DELTA.
•    Στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί το SNFCC Store με μία μεγάλη και διαρκώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.
•    Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.