Γιατί είναι σημαντικό να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας

Photo credits: freepik.com  

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα πολύ βασικό εφόδιο, το οποίο πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Γιατί; Γιατί η πίστη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση και την εξέλιξη των καταστάσεων στη ζωή μας και των διαπροσωπικών μας σχέσεων.
 
Χτίζοντας και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας, θα τα βοηθήσουμε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις προκλήσεις της ζωής.

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Επικοινωνώντας μαζί τους καθημερινά και χρησιμοποιώντας απλές προτάσεις, που όμως, θέτουν τα θεμέλια για τη δόμηση μιας καλής εικόνας εαυτού. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

«Είσαι σπουδαίος/α»: Επιβραβεύοντας το παιδί σας όχι μόνο για τους στόχους που πετυχαίνει, αλλά και για τις προσπάθειες που κάνει, το βοηθάτε να αναγνωρίσει τα ταλέντα και τις ικανότητές του και να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του. Είναι σημαντικό να εστιάζετε περισσότερο στη προσπάθεια και όχι τόσο στο αποτέλεσμα.
«Είμαι περήφανος/η για σένα»: Με αυτή τη φράση το παιδί σας αισθάνεται αποδοχής και νιώθει ασφάλεια, κάτι που είναι απαραίτητο για την ψυχική υγεία και την ανάπτυξή του.
Photo credis: freepik.com  https://www.freepik.com/free-photo/close-up-cute-child-portrait_19916271.htm#query=kid%20confident&position=46&from_view=search&track=ais

«Δεν πειράζει, προσπάθησε πάλι»: Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να προσπαθεί και να μην εγκαταλείπει με την πρώτη αποτυχία, το βοηθάτε να καταλάβει ότι η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας και ότι συμβαίνει σε όλους.
«Όλοι κάνουμε λάθη και μέσα από αυτά μαθαίνουμε»: Όταν ένα παιδί κάνει κάτι λάθος, νιώθει φόβο, ενοχή και ότι θα τιμωρηθεί. Δίνοντας στο παιδί σας να καταλάβει ότι όλοι κάνουμε λάθη, σταδιακά θα μάθει να είναι πιο ευέλικτο και προσαρμοστικό, να εξελίσσεται μέσα από τις προκλήσεις και να βελτιώνεται μέσα από τα λάθη του.
«Θα είμαι πάντα δίπλα σου»: Για κάθε παιδί η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Νιώθοντας ότι οι είστε άνθρωποι που θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του, συμβάλλετε στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής του.  

Tips

  • Αφήστε το παιδί να αντιμετωπίζει μόνο του τις δυσκολίες. Αντί να του δώσετε τη λύση, πείτε του: «Εσύ τι νομίζεις;», «Ποιες ιδέες έχεις για τη λύση αυτού του ζητήματος;», κ.λπ.
  • Ενισχύετε συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Κάθε φορά που πετυχαίνει ένα νέο στόχο, αναπτύσσει και την αυτοπεποίθησή του.
  • Αποφύγετε να κατεβάζετε τον πήχη. Οι ίσες ευκαιρίες και τα ίσα δικαιώματα είναι θεμελιώδη για την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.
  • Φροντίστε να κάνετε θετικά σχόλια και μην εκφράζετε απογοήτευση για τις επιδόσεις του ή επικρίνετε την προσπάθειά του. Η γονική κριτική μηδενίζει το κίνητρο του παιδιού και το βάζει σε διαδικασία αμφισβήτησης της αυτοαξίας του.
Ένα άρθρο για: