Γιατί η πρώτη περίοδος έρχεται όλο και πιο νωρίς στα κορίτσια;

Photo credits: freepik.com   
Στην εποχή μας όλο και περισσότερα κορίτσια εμφανίζουν σημάδια εφηβείας ήδη από την ηλικία των 8-9 ετών και η πρώιμη εφηβεία έχει ως αποτέλεσμα και την έναρξη της εμμήνου ρύσης σε αρκετά μικρότερη ηλικία, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. 

Η περίοδος ενεργοποιείται από τις αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων των νέων κοριτσιών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τις πρώτες φορές της περιόδου, δεν υπάρχει ωορρηξία, η οποία συμβαίνει περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη περίοδο.

Το γεγονός ότι η πρώτη περίοδος εμφανίζεται στις νέες κοπέλες σε όλο και μικρότερη ηλικία έχει πολλές πιθανές αιτίες. Ορισμένοι παράγοντες που έχουν συζητηθεί στην επιστημονική κοινότητα είναι οι εξής:

Διατροφικές συνήθειες: Η διατροφή που ακολουθούν οι νέες γενιές μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση της περιόδου. Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων και πλούσιων σε λιπαρά τροφών ,μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία και να προκαλέσει πρώιμη εμμηναρχή.

Αυξημένα επίπεδα στρες: Είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει την ορμονική λειτουργία και αυτή με τη σειρά της να προκαλέσει πρώιμη εμμηναρχή, καθώς και διαταραχές στον κύκλο της περιόδου.

Παχυσαρκία: Η υπερβολική συσσώρευση λίπους σε νεαρές ηλικίες έχει συσχετιστεί με νωρίτερη έναρξη της περιόδου.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Υπάρχουν ερευνητικές μελέτες που υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως οι ενδοκρινικά ανενεργές ουσίες (EDCs), μπορεί να επηρεάσει την ορμονική λειτουργία και να οδηγήσει σε νωρίτερη εμφάνιση της περιόδου.


Διαβάστε ακόμη:
Πρώτη φορά περίοδος: τι πρέπει να ξέρεις και πώς να προετοιμαστείς
Ποια είναι τα συμπτώματα που έχεις πριν την πρώτη περίοδο;