Γιατί η yoga είναι η πιο χαλαρωτική δραστηριότητα πριν τον ύπνο

Photo credits: freepik.com 

Πόσες φορές σας έχει συμβεί να μην κοιμάται το παιδί σας, επειδή είναι ακόμη γεμάτο ενέργεια και όρεξη για παιχνίδι ή είχε μία πολύ έντονη μέρα και δυσκολεύεται να χαλαρώσει; Γνωρίζετε ότι η yoga αποτελεί μία πρακτική που βοηθά -και- τα παιδιά να χαλαρώσουν μετά από μία έντονη μέρα; 

Τα παιδιά έχουν τόση ενέργεια, που δυσκολεύονται κοιμηθούν, γι’ αυτό και αντιστέκονται. Η Αριάδνη Οικονομίδη, Kids Yoga Instructor - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και δημιουργός του Yoga for Happy Kids, μας λέει: "Ως δασκάλα yoga για παιδιά, έχω παρακολουθήσει τα θαύματα της yoga και πώς μπορεί να γειώσει, να ηρεμήσει και να εμπνεύσει δημιουργικά τα παιδιά. Στην ερώτηση "μπορούν όλα τα παιδιά να κάνουν yoga πριν τον ύπνο;", με βεβαιότητα θα πω, ναι! Όλα τα παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία μπορούν να επωφεληθούν από τη yoga πριν τον ύπνο. Θα τα βοηθήσει να ηρεμήσουν τα νεύρα τους μετά από μια κουραστική μέρα και από τις δραστηριότητας και θα τα προετοιμάσει για έναν όμορφο βραδινό ύπνο".

Ας δούμε 9 συμβουλές, εμπνευσμένες από την yoga, τις οποίες μπορείτε να κάνετε καθημερινή συνήθεια, ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά να χαλαρώσουν, να κοιμηθούν εύκολα και να δουν όνειρα γλυκά!

1. Ξεκινάμε χαμηλώνοντας ελάχιστα τον φωτισμό και φορώντας χαλαρά ρούχα και πιτζάμες. 
2. Ζητάμε από το παιδί να επιλέξει το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι ή παιχνίδι με το οποίο θέλει να ζήσει μαζί αυτή τη νυχτερινή περιπέτεια yoga.
3. Κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε 10 βαθιές ανάσες. 
4. Διαλέγουμε ένα παραμύθι και κάνουμε μαζί 2-3 θέσεις yoga σχετικές με την ιστορία. Μπορούμε να πάρουμε για παράδειγμα τη θέση ενός ζώου, να κάνουμε μια γέφυρα ή ένα δέντρο. 
5. Πείτε στα παιδιά να φανταστούν ότι έχουν ένα μαγικό πινέλο στην άκρη της μύτης τους. Ζητήστε τους να κάνουν χαλαρούς κύκλους με τον λαιμό τους, ώστε να σχεδιάσουν χρωματιστούς κύκλους με το πινέλο της μύτης τους.

Photo credits: freepik.com
Γιατί η yoga είναι η πιο χαλαρωτική δραστηριότητα πριν τον ύπνο

6. Ζητήστε τους να σας δείξουν τη θέση του παιδιού. Κάντε μαζί τους τη θέση και χαλαρώστε λίγο πριν τον ύπνο.
7. Φουσκώστε το μπαλόνι της κοιλίτσας σας. Μια εξαιρετική άσκηση αναπνοής ακριβώς πριν τον ύπνο, η οποία γειώνει και ηρεμεί ένα παιδί που μπορεί να έχει νευρικότητα. Φανταστείτε ένα χρωματιστό μπαλόνι. Τώρα φανταστείτε αυτό το μπαλόνι σαν την κοιλιά σας. Καθώς εισπνέετε, φουσκώστε την κοιλιά σας σαν μπαλόνι. Καθώς εκπνέετε ξεφουσκώστε το μπαλόνι εντελώς. Αδειάστε το εντελώς από το στόμα ή τη μύτη! Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο μερικές φορές και ζητήστε από το παιδί να σας πει πώς νιώθει. 
8. Παίξτε με τις 5 αισθήσεις. Κλείστε τα μάτια και ζητήστε από το παιδί να σας πει 5 πράγματα που είδε γύρω του και θυμάται. Αντίστοιχα 4 πράγματα που μπορεί να αγγίξει γύρω του. Τρία πράγματα που μπορεί να ακούσει, 2 που μπορεί να μυρίσει και ένα που έχει τη γεύση του ακόμα στο στόμα. 
9. Ώρα για ένα χαλαρό μασάζ με αγάπη και την αγαπημένη τους λοσιόν. Χαλαρώστε ακόμα περισσότερο τα πέλματα των ποδιών τους, τις αρθρώσεις, τους αγκώνες, τα δαχτυλάκια και τα αυτάκια τους. Μιλήστε τους για την ημέρα τους ή ζητήστε τους να στείλουν ευγνωμοσύνη και αγάπη σε κάθε μέρος του σώματος καθώς κάνετε μασάζ σε κάθε σημείο με τρυφερή αγάπη και φροντίδα.