Ιδέες για δραστηριότητες στην ανοιξιάτικη φύση

Photo credits: freepik.com 

Όσο προχωράμε πιο κοντά στο καλοκαίρι και ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τόσο έχουμε μεγαλύτερη διάθεση για βόλτες και δραστηριότητες κοντά στη φύση. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να κάνουμε καινούρια πράγματα και να δούμε νέα μέρη.

Αν είστε άνθρωποι της φύσης και της περιπέτειας, ας δούμε κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετεε αυτό τον καιρό και τους αντίστοιχους προορισμούς που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Πεζοπορία

Τι καλύτερο από το ανακαλύπτεις τις ομορφιές της φύσης περπατώντας την; Μικρά ή μεγάλα μονοπάτια, εύκολα ή πιο απαιτητικά, ανάμεσα στα δέντρα, δίπλα σε ποτάμια, ό,τι κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι θα ζήσετε μια αναζωογονητική εμπειρία.

Αν είστε "αρχάριοι" στην πεζοπορία, ξεκινήστε με πιο κοντινές και εύκολες διαδρομές, στα μονοπάτια του Υμηττού, της Πάρνηθας ή της Πεντέλης.

Αν είστε πιο εξοικιωμένοι και ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς διαδρομές της χώρας, όπως το Φαράγγι του Βουραϊκού, το μονοπάτι του Μαίναλου στην Αρκαδία που περνάει μέσα από τα όμορφα χωριά της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας, της Ελάτης, της Βυτίνας, της Νυμφασίας, του Ζιγοβιστίου, των Μαγούλιανων, του Βαλτεσίνικου και των Λαγκαδιών, το Φαράγγι του Αχέροντα, το Φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου παγκοσμίως, το Πάντα Βρέχει, ένα υπέροχο φυσικό τοπίο της Κεντρικής Ελλάδας, το Φαράγγι Μπολοβίναινας στο όρος Ξηρό στην Εύβοια, με τέλειες διαδρομές για ημερήσιες πεζοπορικές εξορμήσεις, τον ποταμό της Νέδας, με το παραποτάμιο μονοπάτι που οδηγεί σε έναν υπέροχο καταρράκτη, και πολλές ακόμη!

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μία οργανωμένη πεζοπορική διαδρομή, υπάρχουν πολλές ομάδες που διοργανώνουν μονοήμερες εξορμήσεις, δίνοντάς σας την ευκολία της μετακίνησης και της καθοδήγησης. 
 Αναρρίχηση στην Ελλάδα Γνώρισε παραθαλάσσια και ορεινά αναρριχητικά πεδία για όλα τα επίπεδα  Η Ελλάδα ίσως και να διαθέτει το καλύτερο κλίμα για αναρρίχηση στην Ευρώπη. Η ζεστασιά και το φως της άνοιξης, του φθινοπώρου και του χειμώνα καθιστούν τις συνθήκες του ελληνικού φυσικού τοπίου ιδανικές, ειδικά σε μέρη όπως το Λεωνίδιο (Πελοπόννησος), το νησί της Καλύμνου (στα Δωδεκάνησα) και η Αττική, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.  Και σε αυτή την υπαίθρια δραστηριότητα πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ηφαιστειογενές τοπίο και η ποιότητα του ασβεστόλιθου, τα οποία προσφέρουν ένα ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο με μεγάλη ποικιλία στις επιφάνειες των βράχων, όπως γκρεμούς, σπηλιές και προεξοχές. Πραγματικά, πού αλλού θα βρεις επικές τοποθεσίες αναρρίχησης, όπως οι περίφημοι μονόλιθοι των Μετεώρων?  Το καλύτερο που ίσως κάνει την Ελλάδα ιδανική χώρα για αναρρίχηση είναι ότι πολλά αναρριχητικά πεδία βρίσκονται κοντά στο νερό. Έτσι, μπορείς να ολοκληρώσεις μία μέρα αναρρίχησης με ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Mountain climbing in Kalymnos Rock climbing at Mt Olympus Κορυφαίες εμπειρίες αναρρίχησης στην Ελλάδα:   Κάλυμνος: Μια τοποθεσία-ορόσημο για όλους, από αρχάριους μέχρι παγκόσμιους πρωταθλητές της αναρρίχησης, με επικά πεδία και χιλιάδες φυσικά αξιοθέατα (όπως το συγκλονιστικό Grande Grotto).   Μετέωρα: Μια μοναδική τοποθεσία για έμπειρους ορειβάτες. Αυτά τα γιγαντιαία δημιουργήματα της φύσης στην Κεντρική Ελλάδα δεν είναι διάσημα μόνο για τα μοναστήρια που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στην κορυφή, αλλά και για την πρόκληση που δημιουργούν στους προχωρημένους ορειβάτες. Η Δούπιανη ξεχωρίζει (κυριολεκτικά) στα 110 μέτρα.   Λεωνίδιο: Οι υψηλής ποιότητας ασβεστολιθικοί βράχοι σε αυτή την κοιλάδα στην ανατολική Πελοπόννησο, έχουν καθιερώσει το Λεωνίδιο σε κορυφαίο σημείο αναρρίχησης, με πολλές διαδρομές μονού και πολλαπλών σχοινιών για εξερεύνηση.

Ράφτινγκ

Το ράφτινγκ συνδυάζει τη διασκέδαση στο νερό με την περιπέτεια και αποτελεί μια δραστηριότητα για όλους, νέους, μεγαλύτερους, οικογένειες. Μέσα σε μια βάρκα, απολαμβάνοντας τη ροή των ρευμάτων του ποταμού, θαυμάζεις το τοπίο και ταυτόχρονα το εξερευνείς, αφού δε γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα συναντήσεις, αλλά ανακαλύπτεις τις ομορφιές που ξεδιπλώνονται σταδιακά μπροστά σου.

Από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές στην Ελλάδα, είναι οι εξής:

 • Αλιάκμονας: Για τους μυημένους στο ράφτινγκ. Δυναμικά και εντυπωσιακά περάσματα στο αρχικό κομμάτι και κοντά στο Νεστόριο της Καστοριάς, σας χαρίζουν μια όμορφη κατάβαση.
 • Άραχθος: Περίπου 17 συναρπαστικά χιλιόμετρα και ένα τρομερό φαράγγι στο τέλος περιμένουν τους λίγο πιο έμπειρους ράφτερς. Ο Άραχθος σάς προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στο κομμάτι από τη γέφυρα Τσίμποβου ως το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι του κόσμου -το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας. Δεν πρέπει να το χάσετε, καθώς όλος ο ποταμός έχει ενδιαφέρουσες εικόνες.
 • Βοϊδομάτης: Ένα από τα πιο εύκολα, αλλά και πιο συναρπαστικά σε εικόνες ποτάμια της Ελλάδας, ιδανικό για αρχάριους. Η κατάβαση καταλήγει σε παραδοσιακό τοξωτό γεφύρι.
 • Εύηνος: Εύκολο και ευχάριστο ποτάμι, για αρχάριους και όχι μόνο. Η συνήθης διαδρομή των 9χλμ. καταλήγει στο Χάνι του Μπανιά (Βλαχομάνδρα).
 • Λούσιος:  Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποταμούς της χώρας, αποτελεί ιδανικό ποτάμι για όσους έχουν μικρή εμπειρία. Η υδάτινη διαδρομή, μήκους 8 χλμ. γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα στο στενό φαράγγι, δίνοντάς την ευκαιρία να απολαύσετε τη βλάστηση, τις πηγές μέσα από τους βράχους, τα τοξωτά γεφύρια, κ.λπ.

Απευθυνθείτε στις κατά τόπους εταιρείες που διοργανώνουν εξορμήσεις ράφτινγκ για περισσότερες πληροφορίες. 
ραφτινγκ

Ποδηλασία

Αν είστε φίλοι των 2 τροχών, τότε το ποδήλατο μπορεί να γίνει το καλύτερο μέσο για να απολαύσετε τη μοναδική ελληνική φύση, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και πολλά ακόμη. Μακριά από τη βουή της πόλης, θα ανακαλύψετε ήσυχους δρόμους δίπλα σε καταπράσινα και ολάνθιστα τοπία, θα περάσετε μέσα από ελαιώνες, δίπλα από ιστορικά μνημεία, πλάι στη θάλασσα, θα κάνετε το γύρο μιας λίμνης, και τόσα άλλα.

Αν τα πάτε καλά με το mountain biking, θυμηθείτε όιτι το ποικιλόμορφο και χαμηλής υγρασίας έδαφος στην Ελλάδα καθιστά την ορεινή ποδηλασία ένα φανταστικό τρόπο για να εξερευνήσετε τα πολλά ορεινά μονοπάτια. Πού μπορείτε να κάνετε ορεινή ποδηλασία; Παντού! Αλλά αν αναζητάτε κάποιους πιο μακρινούς και ξεχωριστούς προορισμούς, μπορείτε να επισκεφθείτε την πανέμορφη Δίρφυ στην Εύβοια, την ορεινή Αρκαδία (Βυτίνα - Δημητσάνα - Στεμνίτσα), τη λίμνη Πλαστήρα, τον ποταμό Λάδωνα, τα χωριά του Ζαγορίου στην Ήπειρο, και πολλά άλλα μέρη.

Αναρρίχηση

Η Ελλάδα ίσως και να διαθέτει το καλύτερο κλίμα για αναρρίχηση στην Ευρώπη! Η ζεστασιά και το φως της άνοιξης, κάνουν τις συνθήκες ιδανικές στα δημοφιλή μέρη της χώρας.  

Κάλυμνος: Μια τοποθεσία-ορόσημο για όλους, από αρχάριους μέχρι παγκόσμιους πρωταθλητές της αναρρίχησης, με επικά πεδία και χιλιάδες φυσικά αξιοθέατα (όπως το συγκλονιστικό Grande Grotto).
Μετέωρα: Μια μοναδική τοποθεσία για έμπειρους ορειβάτες. Αυτά τα γιγαντιαία δημιουργήματα της φύσης στην Κεντρική Ελλάδα δεν είναι διάσημα μόνο για τα μοναστήρια που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στην κορυφή, αλλά και για την πρόκληση που δημιουργούν στους προχωρημένους ορειβάτες. Η Δούπιανη ξεχωρίζει (κυριολεκτικά) στα 110 μέτρα.
Λεωνίδιο: Οι υψηλής ποιότητας ασβεστολιθικοί βράχοι σε αυτή την κοιλάδα στην ανατολική Πελοπόννησο, έχουν καθιερώσει το Λεωνίδιο σε κορυφαίο σημείο αναρρίχησης, με πολλές διαδρομές μονού και πολλαπλών σχοινιών για εξερεύνηση.

Υπάρχουν εταιρείες και σύλλογοι που προσφέρουν τη δυνατότητα αναρρίχησης σε αρχάριους και προχωρημένους στη φύση.


αναρίχηση