Μέχρι ποια ηλικία ψηλώνουν αγόρια και κορίτσια

Photo credits: freepik.com 
Κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες είναι σημαντικοί για την επίτευξη του μέγιστου γενετικά καθορισμένου ύψους ενός παιδιού. Από τι εξαρτάται το τελικό ύψος που θα αποκτήσει ένα παιδί; Πότε σταματά να ψηλώνει ένα αγόρι και πότε ένα κορίτσι;

Καθοριστικός παράγοντας για το ύψος ενός παιδιού είναι η κληρονομικότητα, δηλαδή το ύψος των γονιών του. Βάσει του γονεϊκού αναστήματος υπολογίζεται το γενετικά καθορισμένο ύψος, το οποίο αναμένουμε να αποκτήσει ως τελικό ανάστημα.

Ένα φυσιολογικό τελειόμηνο νεογνό γεννιέται με μήκος περίπου 50εκ. Όσο μεγαλώνει το βρέφος, το ύψος του αυξάνεται γρήγορα, φτάνοντας στο τέλος του πρώτου έτους τα 70-83εκ. Κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία η ταχύτητα αύξησης του αναστήματος σταδιακά μειώνεται και από την ηλικία των 4 ετών το παιδί ψηλώνει με ρυθμό περίπου 6-8εκ. κάθε χρόνο.

Ακολουθεί η ταχεία αύξηση της εφηβικής ηλικίας, κατά την οποία τα αγόρια ψηλώνουν περίπου κατά 25εκ. και τα κορίτσια περίπου κατά 20εκ. Η εφηβεία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 χρόνια και στα κορίτσια ξεκινά περίπου έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι στα αγόρια. Αυτό σημαίνει ότι τα αγόρια συχνά είναι πιο κοντά από τα συνομήλικά τους κορίτσια σε κάποια φάση της εφηβείας τους.

Τα αγόρια παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης τον δεύτερο και τρίτο χρόνο μετά την έναρξη της εφηβείας, η οποία ξεκινά από τα 8 έως τα 14 έτη, με μέσο όρο, τα 12 χρόνια. Τα περισσότερα αγόρια σταματούν να ψηλώνουν μετά τα 16 και έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τα 18 χρόνια.

Ο ρυθμός αύξησης του ύψους μειώνεται στα κορίτσια μετά την πρώτη έμμηνο ρύση και στα αγόρια μετά την ολοκλήρωση της εφηβείας. Η αύξηση ολοκληρώνεται τελικά στο κορίτσι συνήθως 2 έτη μετά την έναρξη της έμμηνης ρύσης, ενώ στο αγόρι 1-2 χρόνια αφού συμπληρώσει την εφηβεία.

Τα κορίτσια μπορεί να πάρουν απότομα ύψος μεταξύ των 10-14 ετών, ηλικία κατά την οποία ξεκινά η εφηβεία. Κατά μέσο όρο, στα κορίτσια η εφηβεία ξεκινά στην ηλικία των 11 ετών, έναν χρόνο νωρίτερα από τα αγόρια. Τα περισσότερα κορίτσια φτάνουν στο τελικό τους ύψος μέχρι τα 15.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο ένα κορίτσι να μπει στην εφηβεία πριν την ηλικία των 8 ετών και εξίσου ασυνήθιστο είναι να μην έχει αναπτυχθεί το στήθος μέχρι τα 13. Όσο για την περίοδο, έρχεται το αργότερο σε ηλικία 16 ετών. Μετά την έλευση της πρώτης περιόδου, το ύψος αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,5-10 εκατοστά ακόμη.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να ψηλώσει

Διατροφή: Είναι σημαντικό ένα παιδί να λαμβάνει μέσω της διατροφής του τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες, από μικρή ηλικία, ώστε να έχει σωστή ανάπτυξη και να αποκτήσει το γενετικά καθορισμένο ύψος του. Μια διατροφή θερμιδικά και ποιοτικά επαρκής και ισορροπημένη, συμβάλλει καθοριστικά στην πλήρη ανάπτυξη του παιδιού.

Άσκηση: Η καθημερινή σωματική άσκηση συμβάλλει στην υγιή σωματοδομή και ορθή στάση σώματος, καθώς και στην επίτευξη του μέγιστου γενετικά καθορισμένου ύψους ενός παιδιού. Στίβος, κολύμβηση, μπάσκετ, είναι μερικά από τα αθλήματα που συμβάλλουν στην αύξηση του ύψους. Αντίθετα ο πρωταθλητισμός με πολύωρη και έντονη δραστηριότητα ή αθλήματα που απαιτούν τη διατήρηση χαμηλού βάρους, ενδέχεται παροδικά να καθυστερήσουν την αύξηση του ύψους του παιδιού.

Διαβάστε ακόμη
Ύψος και παιδί: Ποιοι παράγοντες το επηρεάζουν

Ποια διατροφή βοηθά τα παιδιά να ψηλώσουν και ποια τους κόβει πόντους