Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (1989) της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, καθώς έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας.

Η ειδική αυτή σύμβαση αναγνωρίζει ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και µέριµνα, συµπεριλαµβανόµενης και της νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και µετά τη γέννησή του».

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:
"Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του". Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.

Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τη UNICEF, αναφέρει:

  • Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
  • Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
  • Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
  • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
  • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
  • Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
  • Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
  • Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
  • Δικαιούμαι να ζήσω σε μία κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
  • Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Ένα κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.

Ωστόσο, παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και από ελλιπής παροχές υγείας, στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους.
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Τα Παιδικά Χωριά SOS γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με κύριο μήνυμα «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια οικογένεια» και επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερα από 80 κλειστά ιδρύματα, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, έλεγχο ή παιδαγωγικά κριτήρια ποιοτικής φροντίδας. Λόγω της πανδημίας αυξάνονται παγκοσμίως οι περιπτώσεις κακοποίησης στις οικογένειες και περισσότερα παιδιά αναμένονται να καταλήξουν στην Ελλάδα σε κλειστά ιδρύματα που αδυνατούν να τα φροντίσουν επαρκώς.

Σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική και δύσκολη συγκυρία, τα Παιδικά Χωριά SOS, με τη στήριξη των δωρητών και των χιλιάδων ανθρώπων που στέκονται δίπλα τους,  συνεχίζουν με σθένος την προσπάθειά τους για συστημική αλλαγή στην παιδική προστασία, με στόχο κάθε οικογένεια να στηρίζεται για να μένει ενωμένη και κάθε παιδί σε ίδρυμα να βρεθεί σύντομα σε μια οικογένεια.

Επίσης, με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και οι Έλληνες Πρόσκοποι προχώρησαν στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου προστασίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», μέσω της υπηρεσίας της συμβουλευτικής της Γραμμής 115 25, όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, είναι Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-21.00, δίπλα σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.  

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εκδώσει δύο ειδικές εκδόσεις: τον οδηγό πρωτογενούς πρόληψης & αντιμετώπισης της βίας και εκφοβισμού από το Σ.Ε.Π. "Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο" και το εγχειρίδιο "Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας".

Τέλος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζει την παγκόσμια αυτή ημέρα συμμετέχοντας στο διαδικτυακό φεστιβάλ του ευρωπαϊκού προγράμματος Rights for Kids.

To Rights4Kids απευθύνεται σε παιδιά και έφηβους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στοχεύει στην προώθηση, προαγωγή και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και στην ενθάρρυνση και ενίσχυση της επαφής τους με το θέατρο και τον πολιτισμό. Το Rights4Kids Festival θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 10:00 μέσω live streaming από τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook. Το Rights4Kids Festival θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και οι θεατρικές παραστάσεις θα περιλαμβάνουν αγγλικούς υπότιτλους.